AKTUELL LIGAPLACERING
2 Chelsea FC 35 sp 21 v 7 o 7 f 66 - 28 mål 70 poäng

1-8 maj 2011


silly rykten

Inför ManU #2
manure

 

TISDAG: II - Media har julafton idag och påstår att Roman tänker satsa ytterligare 80m pund i sommar på förstärkningar. Som ni förstår har detta gjort att skvallret, spekulationerna har slagit i taket och bara till tidig eftermiddag tisdag har 12 nya spelare knutits till Chelsea. Vi är därmed uppe i 70 nya spelare sedan 1 april (klicka på länken ovan). Det är i princip varje spelare som har osäker kontraktssituation eller som någon klubb överhuvudtaget visat intresse för förut. Nu kopplas de även till Chelsea utan vidare trovärdighet. Som Wesley Sneijder som knappast är aktuell för Chelsea (trots att jag gärna såg att han var) men som United och City förväntas slåss om i sommar.

Och namnen är i några fall häpnadsväckande, i andra fall namn som förekommit förr. Till de förra kommer framförallt Cesc Fabregas! Då tror jag nästan det är större chans att Bangura kommer. Men även Thomas Müller (med nytt långtidskontrakt i Bayern), och Andrei Arshavin som får lite högre procent enbart på grund av det faktum att han är ryss (med utgående kontrakt?) och Roman förväntas vilja ha en ryss i Chelsea! (Zhirkov anses närmast klar för exit till St Petersburg eller Moskva).

Till de senare; Gary Cahill, Luka Modric, Jack Rodwell, Fellaini, Adam Johnson (som var aktuell före övergången till City), Ashley Young (som är aktuell överallt).

Jag förväntar mig inte att se någon av dem i Chelsea i sommar, så jag redovisar bara skvallret, medieryktena utan mer än så.

Men herredumilde, 70 spelare till Chelsea på 33 dagar, och Silly Season har inte ens börjat. Och ändå saknas fortfarande några namn som nämndes före april.

Daily Mail säger att det blir som fruktat Howard Webb som ska döma på söndag. Efter Fergusons uppenbara manipulationer att påverka domare får vi den mest unitedvänliga av alla domare. Vem hade trott något annat?! Han var dock nästan OK i VM-finalen (där han borde visat ut de Jong för dennes Johnny Evansattack) och bra i CL-finalen förra året (men då spelade inte United i den).

Här ser vi honom i den berömda twitterbilden som Ryan Babel, då Liverpool skickade ut efter deras möte mot United. Och det är onekligen som jag har uppfattat honom den här säsongen, i allra högsta grad. Ungefär som Collina alltid sågs som Juventus egen husdomare. En bra och ofta kompetent domare men som alltid dras med slöjan av att favorisera ett specifikt lag. Kanske är han medveten nog om detta den här gången.... Kanske innebär Fergusons mindgames att de slår tillbaka den här gången då Webb måste vara väl medveten om att han av nästan alla ses som en unitedvänlig domare och därmed blir extra angelägen om att göra en perfekt match (dvs en där ingen är nöjd med honom!).

Själv är jag oerhört nyfiken på hur Ferguson startar mot Schalke imorgon. Vågar han vila nyckelspelare som Rooney, Ferdinand? Kommer det att riskera avancemanget? Drömscenariot är ju att Schalke kan ta matchen till övertid och vinna där eller på straffar. Då blir det ett mentalt urvattnad United på söndag - fast det kan också innebära ett väldigt revanschsuget United då. Bäst att inte önska för mycket.

Tänk även den här konstiga, närmast obehagliga tanken; på söndag kommer scousers att heja på oss! (Mer uppseendeväckande än att vi hejade på Arsenal i söndags). Bara för att slippa se United ta den där 19:e titeln som gör dem ensamma mest vinnande i engelsk fotboll.

--
Det finns anledning att påpeka att oavsett hur viktig matchen på söndag än är, så krävs det mycket mer än en vinst på Old Trafford på söndag för att vinna ligan.

Vad en vinst gör är att den gör de avslutande två matcherna fullständigt avgörande och att målskillnad kan avgöra vart titeln går. United har plusfavörer i alla dessa fall: de har hemmaplan mot oss, där de bara förlorat två poäng på hela säsongen. De har två hemmamatcher på de tre sista matcherna mot Chelseas enda. De har också på pappret väldigt mycket lättare motstånd, Blackburn borta och Blackpool hemma. Nu skapar inte ens topplag målskillnad på beställning, men det tål att upprepas att vid en Chelseavinst mot United är målskillnad det sannolika avgörandet. Och vi är där fullständigt lika, +38 bägge.. Även vid ett bra resultat på söndag har Chelsea inte på något sätt vunnit ligan. Chelsea har ett förmodligen ganska oinspirerat Newcastle som inte har något att spela för och inga större sympatier vare sig för Manchester eller London. Sedan har vi vårt nuvarande bogeylag Everton, som alltid tycks göra mycket bra matcher mot oss och få minst oavgjort.

Det jag ser som vår stora fördel just nu är att United faktiskt verkar rätt skakiga. Förutom mot Schalke, som ärligt talat var fullständigt urusla, så har de inte alls imponerat i sina senaste matcher trots fördelaktiga sena avgöranden. Trots att Rooney är tillbaka i toppform och försvaret verkar mycket starkt ser jag absolut inte United som ett omöjligt lag att besegra. Absolut inte. Jag är mer rädd för matchen mot Everton, skulle Chelsea slå United.

Chelsea har traditionellt alltid haft mycket lättare för United än de flesta andra lag. Det vet Ferguson mycket väl och det är därför han till varje pris försöker piska upp den gamla vanliga underdog-, vi blir så fruktansvärt illa-behandlade stämningen som han alltid försöker manipulera. Något José Mourinho lärde från Ferguson. Bägge har också visat hur usla förlorare de alltid är. Det är jag med, men till och med jag tycker det måste finnas måtta i att skylla ifrån sig.

Allt det dock sagt, att kanske spela bort United från titeln som de och deras fans räknade in redan i januari vore bara så underbart härligt, särskilt efter CL-mötena och domsluten i de matcherna. Domslut som Ferguson aldrig nämner. Jag brukar inte tycka särskilt illa om United, men i år har de haft lite väl mycket flyt och det har gnälls något oerhört från dem och deras fans, så jag kommer att inte bara heja på Chelsea den här veckan, utan också på Schalke. En förlust som hindrar den givna finalplatsen kan verkligen skaka om det röda bygget inför söndag.

Chelsea har inga rapporterade skador i truppen inför söndag. United har ännu inte avslöjat om Fletcher är spelklar. Hargreaves är som alltid skadad. De lär säkerligen spara så många spelare som de vågar mot Schalke, vilket kan kosta dem både sportsligt och moraliskt.

MÅNDAG: Ferguson har trappat upp avdelningen Mindgames och precis som väntat och indikerat kommer veckan att handla om alla felaktiga domslut United fått emot sig när de spelat Chelsea. Media svämmar redan över med mindgamesartiklar. Ignorera dem även om jag själv inte kunde låta bli att unna mig lite tjafs på Kalle Karlssons Englandsblogg (:-)). Nu är det ju inte så många, men Ferguson ser noga till att pränta in dem tydligt i media. Däremot nämner han inte Johnny Evans vansinnesattack med en karatespark i bröstet på Didier Drogba i straffområdet uppe på OT. Den där Drogba sedan fick varningen, en varning jag dock tror ströks efter matchen. Inte heller nämns straffen som inte utdelades i CL-matchen på the Bridge, eller det konstiga andra gula som Ramires fick på OT senast. ETC ETC.

Vi kommer att bli väldigt trötta på Fergusons taktik nummer ett denna vecka. Han är ute efter att mentalt sätta domarna i en position där de aldrig vågar ge rätt domslut till Chelsea på OT och det är hans vanliga taktik. Tyvärr. Han är en alldels för bra manager för att hålla på med sådant här strunt, men tidningarna äter det upp. Och det värsta är att det uppenbarligen fungerar på domaren också. Allt för en bra kontrovers. Tyvärr för dem lär Ancelotti knappast svara med samma medel (oj vad de måste sakna JM i media just nu).

Nu är det så man nästan önskar att Chelsea vinner på någon uppenbart feldömd straff eller så, något som inte bara syns i efterhand på repriserna. Vilket Unitedfans borde i så fall tacka oss för, eftersom Ferguson då kommer att förlänga sin karriär i minst fem år till bara så att han får nog med tid om att gnälla över alla de orättvisor som bara drabbar hans lag.

Ryktena om jobbfiskande Tubby Benitez till Chelsea har fått sin väntade dödsstöt. Roman lär gjort helt klart att han är inte med på kandidatlistan. Tack och lov. En konsekvens av hur Roman lär sagt nej innebär säkert att JM också knappast lär bli aktuellt igen heller trots hans starka ställning i Chelsea. JMs rykte som defensiv manager har blivit oerhört stärkt på sistone och Roman vill inte ha en defensiv manager, vilket ska varit huvudskälet till nej tack till Benitez (även om jag personligen anser att dennes kompetens eller brist på det i övrigt borde spelat in ännu mer).

---

Tack Arsenal, måste erkänna att jag trodde absolut inte att ni skulle klara det här. Trodde inte på motivationen, och än mindre efter att Fabregas inte kunde spela. Så det största tänkbara tack för hjälpen i att hålla ligan levande. Men United borta är verkligen ett annat lag än hemma. Tyckte de var rent svaga idag jämfört.

Nu får vi verkligen hoppas United drabbas av guldfrossa och tvingas till en riktigt tuff match mot Schalke i veckan. Synd att de har en komfortabel ledning, de kanske kan vila viktiga spelare nu.

Värsta magvärken ger mig valet av domare inför söndag. Howard Webb eller Mark Clattenburg och det är väl kört redan innan matchen startar, för vi vet ju alla att på OT får inget lag något gratis från domaren. (Och nej tack till Marriner, Foy också)

Ferguson har redan börjat mindgames och snackar vitt och brett om att de minsann blev bortdömda på Old Trafford förra året, bla bla bla bla bla. Allt är som vanligt. Och det är inte särskilt intressant den här gången heller. Men det gör valet av domare desto mer känsligt särskilt med tanke på hur ovan nämnda domare agerat hittills i år. Det har inte varit ett bra år för engelska domare, eller linjemän.

Trevligt statistiskt faktum; Chelsea är det lag i PLs historia som har vunnit flest gånger på Old Trafford. Chelsea har slagit United hemma 5 gånger. Det är fler gånger än något lag vunnit där. En sjätte vinst på söndag kan vända ligan helt upp och ned och Chelsea återtar serieledningen för första gången sedan 14 nov då vi tappade den efter Birminghamförlusten.

---

Proppen ur kändes det som. Rena unitedflytet.
Kompensation för alla feldomslut, all otur vi har haft hela säsongen. Och det kom tydligen i den här matchen mot Tottenham. Jag klagar inte även om båda våra mål var små gåvor från domarna kan vi kanske säga, men som sagt efter alla händelser som verkligen inte gått vår väg förr kanske det var på tiden. Å andra sidan försökte domaren helt uppenbarligen försöka kompensera bort det första domslutet i andra halvlek på ett skamligt sätt. Visst såg bollen ut att kanske inte vara 100% över linjen, men skillnaden var säkerligen inte större en en centimeter. Det enda vi vet är att frågan om målteknologi aktualiseras igen.Så nu har vi fått vårt första ghost goal, efter fått några emot oss tidigare.

Det var ju absolut inte så att Chelsea inte förtjänade att vinna. Tottenham skapade skvatt ingenting på hela matchen och Sandros skott som touchade Modric och ställde Cech lite, ett sådant skott lär han inte göra om på mycket länge, om någonsin. Lika mycket tur där kan man argumentera. Tottenham var i mina ögon rent dåliga, var Bale ens på plan, men Modric var ok, Sandros defensiva spel och Gallas försvarsspel var förstklassigt. Ett enda skott på måll enligt den officiella statistiken kom Tottenham upp i. Ändå lyckas media få det till att Chelsea närmast fuskade sig till den rättvisa segern. Kommer inte ihåg liknande rubriker när Chelsea inte fick rätt med domslut och felaktig behandling. (F ö lär Tottenham även i förra matchen bara fått till ett enda skott på mål, även då gjorde de mål på det).

Mest fascinerande är dock vissa debattörers försök att få den möjliga icke-målet vara orsaken till att Tottenham nu förlorar hundratals miljoner. Ett kausalitetsresonemang som är så mycket fria fantasier att det är fascinerade, inte minst då Tottenham inte ens med en vinst de absolut inte var i närheten av, inte hade varit nära att ta över Citys fjärdeplats trots en match mer spelad. Men media förnekar sig ju inte och Robert Börjesson, Expressen t ex har ju redan tidigare visat att han är en nöjesjournalist med mycket grunda fotbollskunskaper. Visst har resonemanget sitt ursprung i Harry Redknapps överdrifter, men för det bör man ju inte köpa ett sådant krystat resonemang utan att ifrågasätta.

Däremot har Redknapp fullständigt rätt att det är skandal att målteknologi fortfarande inte införts i fotbollens värld, fast det kan väl ändå inte vara Chelseas fel. Fast så mycket tycks ju vara vårt fel. även om vi brukar vara den förfördelade parten när det gäller sådana saker. Trots den populära uppfattningen att topplagen alltid får orättvisa fördelar. De som tycker så kan knappast sett så många av Chelseas matcher till exempel i Champions Leagues slutspel under åren.

Ändå var det en match där Carlos konstiga byten ännu en gång höll på att kosta oss det hela. Jag förstår mig inte på den karln och hans matchcoachning. Torres och Drogba mycket bra i första halvlek, ändå tog han av Torres och matchen nästan dog för Chelsea. Nu hade han ju världens största tur att möjligen offsidestående Kalou som byttes in var den som faktiskt gjorde det avgörande målet. Första målet var en gåva från Gomes även om det saknades en centimeter för att hela bollen var inne. Ingen pratar heller om straffen Chelsea borde fått eller Drogbas fantastiska frispark i ribban.

Vi hade tur med domarna för en gångs skull, men Chelsea var utan tvivel det klart bästa laget. Och pressen på United fortsätter åtminstone till söndagens möte med Arsenal.

---

Vi slipper iallafall ställa upp med hedersvakt på Old Trafford på söndag, tror jag. Jag är inte helt säker på hur det räknas, men även om United klarar Arsenal är ligan inte teoretiskt avgjord på söndag. Jag måste erkänna att det känns rätt bra att vi slipper det. Men att United ska få guldfrossa och tappa det jätteläge de har, det tror jag fortfarande inte.



Matchday Moments
Lindy

 

 

 

CSFC

Nu

För fakta och initierade kommentarer om Chelsea FC

epost
Vi har ingen kommentatorsfunktion på CSFC då missbruket av sådana kräver heltidskoll,
men skicka gärna ett mejl med dina åsikter.