AKTUELL LIGAPLACERING
3 Chelsea FC 32 sp 18 v 7 o 7 f 58- 26 mål 61 poäng


19 april 2011


silly rykten

Alla dessa rykten - del IV

Jag fortsätter ge min personliga uppfattning om vad som kommer att hända. Självklart är det gissningar, men så kallade initierade gissningar till skillnad från en del som ni kanske stöter på i andra medier. Jag säger inte att jag får rätt, men jag förklarar varför jag tror som jag gör.

---

ROMAN ABRAMOVICH

Nej, Roman A kommer inte att sälja eller lämna Chelsea. Det mest populära ryktet bland Chelseahatarna både bland fans och media (och det finns många både och). Roman har inte tröttnat på Chelsea eller fotboll, vilket han med eftertryck demonstrerade i januari med den satsning han då gjorde på nya spelare.

Faktum är att hans son Arkadij, som är 20 år gammal redan är garanterad att ta över den dag Roman släpper det dagliga greppet. Arkadij som knutits till FC Köpenhamn, vilket väl knappast är övertygande journalistik, men rätt kul. Däremot köpte han in sig i ett investmentföretag/oljeinvesterare i veckan för ett trettiotal miljoner Han har råd. Nästa år förväntas han studera i USA.

Roman har många barn, men det är Arkadij som alltid är med Roman på Chelseas matcher och hans engagemang är nästan lika intensivt som faderns. När Roman lämnar över taktpinnen heter Chelseas ägare Arkadij Abramovich, och det kommer inte att hända inom närmaste tiden. Sorry Chelseahatare.

Nej, Roman är ingen skurk. Han är ingen brottsling. Han är inte en skummare affärsman än Ingvar Kamprad. Men visst han utnyttjade situationen i Ryssland när kommunistregimen rasade ihop. Det gör honom inte till en sämre människa, möjligen en smartare person. Han har också mer än någon annan rysk oligark ställt upp för sitt land. Hans engagemang för rysk fotboll har varit enormt, hans bidrag till ryska fotbollsförbundet större än svenska fotbollsförbundets omsättning, liksom hans bidrag till utvecklingen av rysk fotboll. Därtill var han guvernör i Okotcha, en enklav öster om Sibirien, där han ur egen ficka stod för en stor del av utbyggnaden av infrastrukturen. Så äcklen som i kommentatorsfunktioner i tidningarna som envisas med att ljuga om Roman och kalla honom rysk maffia - tja, de har ingen somhelst trovärdighet om vi är snälla i vårt omdöme om den sortens människor. Till skillnad från en del andra oligarker har ryska folket, ryska regeringen aldrig haft ett ont ord att säga om Roman A. Det är bara de som vill skriva sin egen historia i väst som hittat på saker om Roman.

Roman har lagt ned en ansenlig förmögenhet på Chelsea FC. Den motsvarar ungefär en femtedel av hans nedlagda förmögenhet på att köpa båtar i lyxklassen. Perspektiv är en obehaglig del av verkligheten.

Det finns ingen ägare i Premier League, eller kanske världsfotbollen med större engagemang för sin klubb än Roman Abramovich.

Inte direkt vad hatarna vill höra, men det är ändå faktum. Visst, han kan inte se varje match. Herregud, mannen äger ett affärsimperium värt ungefär 7-9 miljarder pund! Självklart har han lite att göra som hindrar honom från att se varje match. Men han ser fler matcher per år än någon annan ägare i Premier League.

Se hur han lever med, lider och gläds varje sekund av de matcher han ser live. Och han missar enligt uppgift aldrig någonsin en match oavsett var han tvingas befinna sig i världen när Chelsea spelar. Detta gäller även träningsmatcher och de flesta reserv- och ungdomsmatcher.

OCH. Han besöker träningsanläggningen Cobham varje vecka för att hålla sig ajour med spelare, ungdomar och klubben i övrigt. Vem annars i fotbollsvärlden har ett sådant engagemang för sin klubb. Cobham är han största enskilda kostnad i hans investering i Chelsea och även om det dröjt längre än vi hoppades på är hans engagemang i att Chelsea ska leverera unga spelare till laget enormt. Han har till och med köpt ett extra hus vid Cobham för att kunna följa uvecklingen där så mycket som möjligt. Roman har visat ett otroligt engagemang för utvecklingen av egna talanger inom Chelsea och det kommer att betala sig framöver. Chelsea har kanske Englands bästa ungdomsgrupper just nu.

Roman Abramovich är den bästa ägare Chelsea någonsin haft. Han har investerat massor, skrivit av skulderna i olika affärsmässiga transaktioner som gynnat Chelsea och han bryr sig verkligen. Han är förmodligen fotbollsvärldens bäste ägare, och oj vad det retar sådana som har ägare som enbart betraktar deras klubb som investeringinsobjekt (läs United, Liverpool, Arsenal numer, Roma etc). Ägare som äger sina klubabr därför de utnyttjat klubbarnas egna tillgångar för att köpa dem. Roman har betalat för nöjet att äga Chelsea ur egen ficka.

Den största myten kanske av alla om Roman A är att den enda titel han bryr sig om är Champions League. För enligt myten föll Roman för fotboll när han besökte en CL-match på Old Trafford och likt matadorerna i jultv bestämde sig för det ska han ha. Löja!

Självklart vill Roman A vinna Champions League. Det är för fan den enda titel Chelsea inte har vunnit. Men det är ingen besatthet som tidningarna vill ha det till. Det är ett realistiskt mål och det enda vi ännu inte har nått. Självklart blir det viktigt. Men det är faktiskt inte viktigare för Roman än ligatiteln är. Det är dock det enda som fortfarande gäckar oss, och sättet det gäckat oss på med alla dessa otroligt partiska och urusla domarinsatser som lurat oss på den titeln bidrar ju till önskan att äntligen vinna och bli av med spöket. Personligen vill jag bara ha det ur vägen snart. CL är en turgrej, du måste ha tur och du måste inte ha Uefa emot dig för att vinna den titeln. För mig är och kommer CL aldrig någonsin att bli mer än tvåa oavsett hur mycket media tjatar och inbillar sig. (Jag är inte ensam om den uppfattningen, men jag förstår om den titeln är lite viktigare för Roman än för mig).

Men den som påstår att det är Romans enda mål med Chelsea, det är en löjeväckande clown som inget kan. (Ändå är de här clownerna rätt många, och flera av dem åtnjuter av någon anledning högt renomme i sportjournalistiken).

Champions League är vårt mål nummer ett på många sätt, men enbart för att vi ännu inte har vunnit den. Chelsea och Romans historia kommer absolut inte att avslutas med CL-titeln.

En annan pinsam myt i journalist- och vissa andra kretsar är att Roman inte kan något om fotboll. Han kan förmodligen mer än 2/3 av Premier Leagues övriga ägare tillsammans om fotboll. Han kan absolut lika mycket som en stor del av fansen och mer än många journalister. (Inga namn, men ni kan gissa efter artikeln om Media och Chelsea).

Roman A är en s k hands-on-ägare. Han bryr sig, han lägger sig i. Vem kan egentligen klandra honom? Han har lagt ned en förmögenhet på Chelsea, som i stort betalat sig. Självklart lägger han sig. Hade jag kunnat göra vad han gjort, då skulle jag inte bara lagt mig i. Jag skulle varit en diktator, vilket han inte är. Han bryr sig, men som Frank Lampard har intygat, han har t ex aldrig någonsin vid ett enda tillfället krävt något av spelarna och klubben (och absolut inte CL-titeln). Han har bara stöttat dem.

Hans stora svaghet är att han litar alltför mycket på vissa personer, vars intresse inte alltid har varit Chelsea. Det är kanske traditionell rysk misstänksamhet, och som biljonär råkar han säkert dagligen ut för mnniskor enbart är intresserade av att skinna honom på pengar. Jag anser inte att Eugene Tennenbaum är en fotbollsguru t ex. Jag tycker inte om att han lyssnar för mycket på agenter som Pini Zahavi. Men jag kan inte klandra honom för att tro på vissa personer, även om det är Avram Grant.

Det är ju inte direkt så att fotbollsvärlden behandlar Roman Abramovich med den respekt han faktiskt förtjänar. Vi fans älskar honom, men störs av hans inblandning i den dagliga skötseln av klubben.Lite oroar vi oss för att media kanske har rätt när de säger han står bakom en del sällsynt märkliga styrelsebeslut, som sparkningen av Butch Wilkins ... Vi vet dock inte mer om det än spekulanterna i media.
Vi klandrar honom dock inte för att han bryr sig. Vi bara tycker att han kanske inte alltid gör de bästa besluten, som köpet av Andrej Schevshenko. Hans favoritspelare. Men ärligt talat, om du äger en klubb, vill du då inte ha din favoritspelare i klubbe?. Det funkade inte och kanske har samma sak hänt med köpet av Torres, även om det är på tok för tidigt att döma ut det. Själv kan jag bli irriterad, men aldrig någonsin kan jag klandra Roman för att han vill ta aktiv del i hur klubben sköts och vilka som spelar i klubben.

Ändå, varken Roman eller Chelsea tycks bli behandlade med respekt vare sig det gäller engagemang eller kunskap. De fans som träffat Roman på tu man hand tvivlar dock inte en sekund på hans intresse, kärlek och engagemang för Chelsea.

Hans största problem med media är självklart att han slickar dem inte i arslet som de flesta ägare. Han ger inga intervjuer, han uttalar sig aldrig. Och det finns inget mer tillförlitllig sätt att få media emot sig än att inte göra det.

Roman och Chelsea är dock ett och när Roman lämnar över till Arkadij är famljen Abramovich och Chelsea fortfarande ett - och de är det med största sannolikhet så länge jag lever.

Och till skillnad från blådåren Ken Bates är Abramovich fantastiska ägare som satsat enorma summor och ännu mer engagemang och intresse i Chelsea FC. Till skilnad från Bates är de också ärliga och hederliga ägare.

TACK, är allt vi kan säga och även om vi ibland undrar över det kloka i en del av det engagemanget är slutsatsen fortfarande - tack Roman A för att du är den bästa ägare en fotbollsklubb kan ha.

---
Jag kommer fortsätta den här serien med en titt på ryktena kring; spelaromsättning, Roman, och kanske en del annat, som tidiga spekulationer om nästa säsong och än mer mellansäsongen.

 



Matchday Moments
Lindy

 

 

CSFC

Nu

För fakta och initierade kommentarer om Chelsea FC

epost
Vi har ingen kommentatorsfunktion på CSFC då missbruket av sådana kräver heltidskoll,
men skicka gärna ett mejl med dina åsikter.