AKTUELL LIGAPLACERING
4 Chelsea FC 30 sp 16 v 7 o 7 f 54 - 25 mål 55 poäng

2-6 april 2011


silly rykten

Inför ManU, CL-1

 

manureONSDAG: Min gissade startelva för Chelsea:
Cech - Bosingwa, Ivanovic, Terry, Cole - Ramires, Essien, Lampard, Malouda - Drogba, Torres

Jag hade hellre sett Zhirkov för Malouda och jag hade inte varit emot att spela Mikel som defensiv mittfältare med Essien till höger och Ramires till vänster och Lampard i en släpande forwardsroll - jag tror dock inte det är troligt så jag satsar på elvan ovanför. Lampard kan behövas för jag tror på en sönderblåst match med många fasta situationer och kort. Tyvärr.

Jag tror Ferdinand startar för United, däremot kan jag inte direkt hålla med Wennmans analyser om lagen i Sportbladet idag. Han överskattar för det första Ferdinands kvalitet och underskattar bl a Petr Cechs. Och självklart tror jag inte på hans tips. Det passar möjligen bättre för andra matchen (han tippar 1-1). Ferguson aviserar ett offensivt satsande United, det tar jag som ännu ett av hans älskade mindgames. Han har gjort många sådana redan inför matchen i försök att influera framförallt domaren, men Chelsea är för rutinerade för att gå på hans viftande och abrakadabra. Han bör dock ha varnat Rooney för att domaren förstår engelska, och känner till Rooneys favoritord.

---

Bägge CL-matcherna i tisdags öppnade med mycket tidiga mål för hemmalagen (25 sek för Inter). Vi får hoppas att den trenden håller i sig. (Spurs hade en mardrömskväll, sen skada på Lennon, tidigt insläppt mål som studsade in via Gomes rygg och sedan tidig utvisning av Crouch... Welcome to the big boys world!) Tyvärr dog också bägge kvartsfinalerna redan i första matchen. (Det får Chelsea gärna imitera)

Kanske är kvällens viktigaste person, domaren Alberto Undiano Mallenco från Spanien. Vi vet ju alla vad unitedglina kommer att säga oavsett insatsen. Blir det fördel för dem sägs inget, skulle ett domslut gå Chelseas väg så avgjorde det säkert matchen. Tyvärr är Mallenco känd som en riktig kortviftare. En domare som gärna varnar för minsta lilla förseelse istället för att kommunicera på plan. Det var Mallenco som visade ut Klose i VM, ett mycket kontroversiellt beslut.. Han gjorde en snabb karriär i Spanien och har dömt 33 internationella matcher, och fyra El Clasico.

Han har dömt Chelsea förut och det var ingen positiv upplevelse. Det var mot Juventus 2009 där han dömde en tveksam hands mot Chelsea. Till och med Guus Hiddink protesterade. Han dömde också bort ett Drogbamål, åtminstone tyckte de flesta att det var ett mål.

Det finns skäl till oro för att det kommer att handla mer om domaren än fotboll, tyvärr. Hoppas innerligt jag har fel.

TISDAG: Värt att notera är att Ferguson tycker kritikerna till Torres målfria start i Chelsea är löjliga. Han pekar på att nästan alla spelare har problem att anpassa sig i nya lag och är övertygad om att Torres snart börjar göra mål igen. Inte ofta man får hålla med Ferguson, en man att beundra för fotbollskunskaperna men inte så uppskattad för andra egenskaper (inte minst hans försök att alltid influera domare och vägra erkänna förluster av andra skäl än domarens insats). Han tillägger dock att för hans del får det gärna dröja lite till innan Torres hittar målet. Och det kan man ju förstå.

Senaste nytt är att Wayne Rooney (populär i media just nu för att han riskerar att få straff för samma sak som Drogba gjorde!), tränade inte på tisdagen på grund av skada. Jag tror nog det snarare var ett försiktighetsmått. Rooney som av sin tränare också framhålls som ett föredöme vad det gäller mognad till Mario Balotelli. Ett ganska konstigt val av föredöme av Ferguson en vecka som denna.

Annat kul att notera; att Expressen tror att Chelsea var på stockholmsderbyt för att spana in Mohamed Bangura. Tror inte det. Fast det räknas som rykte och har hamnat på Dagens...

Vi kan också påminna om att Nemanja Vidic inte är särskilt förtjust i Fernando Torres. Tre gånger har han blivit utvisad efter dueller med Torres. En bra anledning att ha straffspecialisten Frank Lampard på plan kanske.

Manchester som varit skadedrabbad bland försvarare i år igen har större delen av försvarsdelen av truppen i träning. Där ingår Rio Ferdinand även om Ferguson mörkar om han kommer att spela onsdag. Evans var avstängd i helgen och har haft skadekänning, liksom Rafael. Även O'Shea och Wes Brown tränar igen. Så skadeläget kommer knappast att gynna Chelsea.

---

Vi vet alla att Manchester United och Alex Ferguson är fotbollens motsvarighet till kommunismens historieförvanskning. Det har yterligare accentuerats av unitedglinas oförmåga att acceptera att Wayne Rooney faktiskt förtjänar att bestraffas för sitt uppträdand ei West Hammatchen! Drogba fick fyra matcher avstängning för att att han sa något som hade fog bakom, Rooney skriker åt tittare, fans efter att gjort et äkta hatrick (efter en gåva till straff). Visserligen olika tävlingar men med det ökade fokus som ska läggas på respekt och efter Fergusons avstängning borde han väl tänka lite. Fast mest - hur tänker den personen, de flesta fotbollsspelare är glada efter att gjort tre mål, de ställer sig inte och skriker könsord in i en kamera, två gånger, om.

Vi vet redan att Ferguson gör allt han kan för att påverka domaren, vem det nu blir, inför onsdagens match genom att påpeka alla "tursamma domslut" Chelsea fått mot dem. Vilket självklart är löjeväckande.
Han snackar om att Luiz borde blivit utvisad mot dem (hans tolkning, inte allas). Men han nämner inte att Rooney inte ens borde fått spela den matchen efter rena överfallet i matchen innan som inte bestraffades. Han snackar om att Didier Drogbas mål på OT förra året var offside, men nämner inget om att Machedas mål i samma match var en avsiktlig hands där Macheda stöter in bollen med handen! Och matchen innan dess borde Chelsea inte fått en frispark! Men han nämner inte att JOhnny Evans gjorde ett av de fulare överfall jag sett på en fotbollsplan när han kung-fusparkar Didider Drogba i bröstet inne i straffområdet - och Drogba får gult kort!

Nej, Unitedglina och deras manager borde nog skämmas över sina försök att skriva om historien. Tyvärr för dem, numera finns det liksom bevis på att vad de säger och påstår inte stämmer.

MÅNDAG: Mötet mot Manchester är utan tvekan veckans hetaste match. Jag tror Tottenham har en ovanligt bra chans mot ett lite skadedrabbat Real Madrid som ännu inte imponerat på mig. José Mourinho har inte fått till laget ännu, delvis på grund av många skador i år. Shaktar Donetsk kan också skaka Barcelona på onsdag, inget skulle förvåna mig i den matchen. Däremot undrar jag om Inter kommer att klara Schalke, Inter var rent ut sagt bedrövliga, inte minst i mittförsvaret mot Milan. De lär inte vara bättre på tisdag.

United fick en moralisk boost i lördags, Chelsea snarare tvärtom men jag har väldigt svårt att tro att det betyder så mycket. Ingen i Chelsea trodde nog på riktigt allvar att United skulle spela bort chansen eller att Chelsea skulle nå dem i ligan, även om den teoretiska möjligheten fortfarande finns. Men teori är teori. Båda lagen hade uppenbara tankar på onsdagsmatchen. Uniteds första halvlek var rent ut usel, den andra mycket bra men mot ett West Ham som föll ihop som ett korthus. Chelsea var fullständigt i kontroll i en timme och där Uniteds byten fungerade ställde Chelseas till det.

Carlo har stora problem med att hitta rätt startuppställning på onsdag, det erkänner jag. Även om i mina ögon är Drogba, Cech och Ramires solklara. Däremot tror jag Malouda kommer att spela istället för Zhirkov och det är absolut inte mitt val. Men vem vet, Carlo kanske överraskar även om det är sällsynt att han gör det när det gäller fransmannen. Taktiskt sett är nog också Ferguson vassare än vad Carlo är, även om jag tvivlar på det finns något slags genidrag han kan göra. Han kommer att göra vad de brukar göra, förmodligen med att hoppas Scholes dominerar mittfältet så länge han orkar och sedan vända skeendet som vanligt med sina byten. Möjligen kommer han att satsa på både Nani och Valencia i förhoppning om att utmana Chelseas ytterbacksspel och hålla våra ytterbackar upptagna med försvar istället för att delta i anfallen. Normalt spelar ju våra ytterbackar onormalt stor roll i anfallsspelet.

Min drömmatchbild är att Chelsea för en gångs skull kommer ut och tar kommandot i en match igen. Jag är trött på det tveksamma startspel Chelsea visat nästan hela säsongen. Det fungerar inte att alltid hoppas kunna vända matchen i andra halvlek. United tilläts ta över matchen i första halvlek senast och det får inte ske på onsdag. Chelsea måste spela bra hela matchen. Även om Chelsea sedan spelade ut United i andra utan att få cred för det, istället lyckades Ferguson som vanligt vända historiebeskrivningen att handla om hur dåligt domarna behandlar United. Så vi får hoppas på en bra och stark domare, helst tysk, belgisk eller italiensk tror jag, som inte köper det och alldeles särskilt håller efter Vidic som med en rättvis domarbehandling aldrig kommer att klara en hel match. Att han fick stanna på plan mot West Ham var en mindre skandal. Lilla Ärtan fick äran av att vänt matchen för United, men han var sällsynt osynlig på the Bridge senast så kanske blir det Berbatov som startar i en stormatch för en gångs skull. Jag tvivlar på att Ferguson vågar satsa på Rio Ferdinand i den här matchen, om han överhuvudtaget är spelklar, och jag kan inte riktigt tycka att Chris Smalling verkligen är Unitedmaterial, åtminstone inte ännu. Evra tycker jag inte är i form, Rafael blir nog ett farligare hot på vänsterkanten för Cole att hantera men han är också väldigt slarvig och kan ställa till det ibland. Men hans ev medverkan kommer att tvinga Cole att koncentrera sig på försvarsspel, och om Malouda i nuvarande form ska understödja...

Nyckeln till matchen blir mittfältet som nästan alltid för oss. Det är också där Chelsea har stora problem, inte minst med att ge anfallet understöd. Ramires och Essien sköter det defensiva bra men både Lampard och Malouda har varit rent ut sagt usla på sistone vad det gäller att förse sina anfallskollegor med material att jobba med. Varken Drogba, Torres eller Anelka kan göra allt på egen hand även om Anelka kan spela djupare i plan och kanske är det lösningen, som mot Sunderland där Anelka var excellent i en djupt liggande anfallsroll. Jag förstår varför Carlo vill ha Lampard på plan, inte minst för de fasta situationerna, men både Lamps och Malouda ur form är en ur-formspelare alldeles för mycket. Därför hoppas jag på Zhirkov som spelar ett mycket rakare anfallsspel som ytter än vad Malouda gör. Och som kanske också passar sina kollegor istället för att ständigt söka egna avslut i dåliga lägen.

Jag tror Chelsea vinner första matchen, men det ska helst ske utan att släppa in mål också och försvaret måste skärpa sig, för virrigare än den sista halvtimmen mot Stoke har jag aldrig sett det de senaste åren. Nu kommer försvaret automatiskt att förändras med att Ivanovic kommer in. Jag tror inte Carlo vågar chansa med Alex så det blir Bosingwa, Iva, JT och Cole och alla måste spela klart bättre än senast. Petr Cech är en klippa och årets bäste spelare så han kan vi inte begära mer från. Framåt vill jag helst se Drogba och Torres, och låt mig säga att jag tror inte för en sekund på några tidningsuppgifter om att de inte skulle trivas ihop. Det handlar dock om två forwards som är vana vid att själva leda anfallet som nu måste anpassa sig till varandra där Torres erbjuder ett djupledsspel som Drogba inte är van vid. Något de knappast fått möjlighet att lära sig på de få minuter de varit samtidigt på en fotbollsplan.

Nej mittfältet är vad som oroar mig och jag är nästan lite inne på att Josh McEachran borde få chansen, men det kommer inte att hända så det är onödigt att spekulera i. En annan möjlighet är att spela Mikel i den defensiva rollen och ge Essien en friare roll. Ramires visade i Brasiliens landskamp att han kan spela till vänster, han var bäste spelare i den matchen även om Neymar fick rubrikerna.

Det vi kanske ska frukta mest är ändå Uniteds flyt den här säsongen. Både med domare men framförallt med hur saker funkat för dem. Underskatta aldrig flyt, inget lag blir mästare utan det.

SÖNDAG: Normalt brukar jag inte kommentera rykten om spelare, det har vi Dagens nya Chelseaspelare som ni når via länken ovan till just nu. Men det här är bara för roligt. Arjen Robben påstås nu vara på väg tillbaka till Chelsea. Jag bedömer inte trovärdigheten som den största, men det är ett rätt kul rykte. Det kommer från Sportingo som inte tillhör de mest trovärdiga, men inte heller de mest vildsinta ryktesspridarna.

Glöm inte heller att ungdomarna också ska spela Manchester United, i semifinalerna i FA Youth Cup, första matchen hemma den 10e.Ungdomslaget genrepade genom att slå ett starkt Norwich med 1-0. Dock, det är inte många av de som spelade den matchen som kommer att starta mot Manchester. Manchester bör ha spelare avstängda efter skandalmatchen mot Liverpool men exakt vilka avstängningar som gälller fortfarande vet jag inte.

---
Dra inga slutsatser inför första matchen i Champions Leagues kvartsfinal mellan Chelsea och Manchester United av helgens matcher. Det är helt andra förutsättningar, helt annat fokus, helt andra startuppställningar som kommer att stå på Stamford Bridge 20.45 på onsdag. En liten fördel dock för United som vände ett underläge vilket alltid stärker ett lag medan Chelsea å sin sida tappade kontrollen över sin match. Men jag kan inte tänka mig någotdera egentligen spelar roll.

Större roll spelar det faktum att Man U inte vunnit på Stamford Bridge på dryga tio år, sedan 2002. Chelsea har bara mött United en gång i CL, den famösa finalen då en tuva släppte och John Terry tappade fotfästet och slog sin straff i stolpen efter redan ha fintat bort van den Sar. Sedan missade även Anelka som vanligt med en straff som såg nonchalant ut och allt var över trots att Chelsea varit det bättre laget under matchen, men Drogbas utvisning kostade en stensäker straffläggare och massor av energi. I ligan har Chelsea 13-10 i segrar i matcher mot United i Premier League, detta trots den rätt stora kvalitetsskillnad som var mellan lagen hela nittiotalet.

Ferguson är förmodligen den bättre taktikern, men Chelsea har fler individuellt skickliga spelare vill jag påstå. Bägge lagen har spelare i form och spelare ur form. United har fått tillbaka Rooney i form och Chelsea har kanske fått tillbaka Drogba i form. Kanske kommer matchen att avgöras av mittfält som inte klickar helt i något av lagen, men troligare är att det blir individuella kvaliteter som avgör matchen.

Tufft lär det bli och en sak är säker, det kommer att kräva en bra domare nu när Ferguson får vara tillbaka på bänken. Lika säkert är att om United förlorar beror det ändå på domaren. Så är det bara och Ferguson började redan förra veckan sina mindgames för att försöka påverka den domare som Uefa väljer, genom att gång på gång dra upp alla de oförätter rödnäsan upplever sig fått uppleva mot Chelsea genom domarna. Trots att Chelseas segrar varit lika rättvisa varje gång, men som alla vet har United aldrig under Fergusons 25 år ännu förlorat en match mot ett bättre lag, bara mot dåliga domare!

De två spelare jag blev lite orolig av i West Ham-matchen var inte Lilla Ärtan även om han rör om i försvaret och imponerar på Strömberg, men han var fullständigt ofarlig på Stamford senast och jag tror inte han blir bättre här. Det är Rooney som i sin nya släpande roll hittat sig själv igen, även Valencia såg väldigt pigg ut mot Irons, även om Cole borde klara honom om han kommer i närheten av sin vanliga kapacitet. Vidic håller ihop Unitedförsvaret och är världens störste tröjdragare, men Smalling är i mina ögon ärligt talat inte Unitedmaterial. Vd Sar är alltid bra, jag måste erkänna jag trodde han skulle ha fler svackor i år som 40-åring, men han har bara varit dålig i någon enstaka match. Ligans tredje bäste målvakt efter Cech och Hart. Den stora frågan är nog om Scholes spelar och håller ihop deras mittfält som han gjorde i första halvlek senast, då han låg bakom allt United stod för men i andra blev han överkörd av Chelsea, orken är inte vad den var.

Stokematchen för Chelsea gav några svar. Om Carlo bänkar någon av Cech, Ramires eller Drogba bör han förklaras inkompetent.

---
Chelsea slutade utmana om titeln på Britannia Stadium, men det var ju inte där säsongen gick snett. Men oj så Chelsea tappade kontrollen över matchen efter Carlos oförklarliga byte av Ramires mot Kalou. Efter det åstadkom Chelsea nästan ingenting förrän slutminutrarna, förutom ett rungande ribbskott av Drogba. Chelsea borde avgjort den här matchen, ändå kunde vinsten gått till Stoke. Trist för säsongen, men den förlorade vi i oktober till februari.

Det var en mycket underlig match som kunde slutat med vinst åt endera laget, även om Chelsea hade totalkontroll större delen av matchen men tappade koncepterna ordentligt efter bytena. Tåget gick nog där då vi förlorade två poäng till United, dock inga poäng till Arsenal som ännu mer överraskande inte kunde slå 10-mans Blackburn hemma.

Försvarspelet, särskilt sista halvtimmen, var nog det sämsta på hela året. Men Petr Cech är världens bäste målvakt och räddade oss återigen, plus det faktum att vi inte avgjorde matchen medan vi hade kontrollen. Ändå vill jag säga att vårt största problem är mittfältet. Maloudas första halvlek var den bästa på länge vilket inte säger så mycket, i andra var han återigen urusel. Lampard tyvärr minst lika dålig och när bäste mittfältaren Ramires av någon anledning blev utbytt...ja, vad kan man säga. Chelsea kastade nästan bort allt efter det. Ändå 2-2 i stolpar och ribbor. Drogba hade två för Chelsea. Jag önskar dock jag kunde förstå Carlos tillit till Malouda, jag tycker det var närmast skandal att Zhirkov inte fick komma in. Förhoppningsvis får Zhirkov spela på onsdag. Drogba måste självklart också få starta nu när han hittat form igen.

---

Visst är de skickliga men jag har nog aldrig någonsin sett ett lag med sådant flyt som Manchester United, och West Ham-matchen var verkligen inget undantag. Ferguson lär dock ställa en annorlunda startelva på plan på onsdag än han gjorde på Upton Park. Chelsea är också av en helt annan kaliber än West Ham att hålla både spel och ledningar. Men förhoppningsvis är domaren något mer neutral då det var anmärkningsvärt att ge två straffar utan något kort, att låta Vidic vara kvar och straffen de fick var minst sagt generös som jag ser det. Även om handsstraffar säkert kan diskuteras in i dödsdagar.



Matchday Moments
Lindy
s

 

 

CSFC

Nu

För fakta och initierade kommentarer om Chelsea FC

epost
Vi har ingen kommentatorsfunktion på CSFC då missbruket av sådana kräver heltidskoll,
men skicka gärna ett mejl med dina åsikter.