AKTUELL LIGAPLACERING
3 Chelsea FC 29 sp 16 v 6 o 7 f 53 - 24 mål 54 poäng

25 mars 2011


Fernando Torres - mediebilden och vår uppfattning, eller....

 

Ska man tro medierna, vilken kanske ingen tänkande människa någonsin gör eller borde göra. Jag borde ju veta efter varit del av media så att säga, så länge. I vilket fall som enligt medierna tycks Fernando Torres vara Chelseas senaste otroligt dyra floppspelare.Hur många gånger i varje reportage, varje kommentatorsinsats nämns inte hur mycket han kostade (men inte hur mycket han drar in) och hur få mål han gjort i blått?

Visst kan vi nog enas om att Andrej Shevchenko inte blev den succé som vi hade hoppats på i Chelsea, det var han inte när han återvände till Milano heller även om han nu fyller en viktig funktion i Dynamo Kiev. Men flopp är ett ord jag aldrig tänker använda om Sheva. Han blev inte en jättesuccé, han var utan tvekan i skymningen av sin karriär när han kom till Chelsea och hans tid hos oss förstördes av ständiga små skador. Han gjorde dock alltid sitt bästa, han var lojal och han försökte fast han nog aldrig egentligen hade José Mourinhos fulla stöd.

Flopp är ett ord jag reserverar för spelare Winston Bogarde, Adrian Mutu och
Juan Veron. Det är spelare jag tycker är floppar. Spelare som aldrig gav något till Chelsea utan snarare mest skämde ut oss. Boulahrouz, Sidwell, Ben Haim, Pizzarro var spelare som inte direkt bidrog till Chelsea, ändå tvekar jag att kalla dem floppar för de försökte iallafall. De bara dög inte riktigt i Chelsea, de höll inte den kvalitet som vi identifierar hos en Chelseaspelare i modern tid.

Det har funnits och kommer alltid att finnas spelare som inte finner sin plats hos Chelsea. Ibland beror det på familjen som för Hernan Crespo (som jag var oerhört förtjust i under hans tid i Chelsea) eller Brian Laudrup. För andra har det varit mycket skador. Robben kanske inte ska nämnas då han var en succé de gånger han spelade, men han ville också till Real Madrid, så jag kan aldrig riktigt tycka 100% om honom, jag kan inte göra det för spelare som vill bort. För en del har de aldrig funnit sin form därför de var beroende av att få spela sig i form, något klubbar som Chelsea helt enkelt inte kan erbjuda sina spelare i dagens fotboll. Joe Cole kommer upp som exempel, väldigt omtyckt tills han gick för pengarna, men han nådde aldrig den potential vi en gång trodde på. Glen Johnson är en annan som ville bort, Lassana Diarra, bägge med en hyfsad karriär nu bakom sig i andra klubbar men inga toppspelare. Chelsea tävlar varje säsong, varje dag om någon form av titel - det gör inte experiment med uppställningar, nya spelare, unga spelare möjliga på samma sätt som klubbar som har en något lägre målsättning. William Gallas tillhör sin egen kategori, en spelare som trodde han var större än klubben och tränaren och som kanske är nöjd med sin tid efter Chelsea,(han har fått spela där han vill på plan) men framgångsmässigt aldrig varit närheten av de han gjorde i Chelsea. Och i mina ögon aldrig en bättre spelare heller om än kompetent överallt.

Media är också otroligt snabba att måla ut spelare som flippar eller floppar, utan eftertanke, utan kunskap och framförallt utan analys.

Nu är det Fernando Torres som utmålas som flopp av media och även av kommentatorer som bara ser en sak framför sig, nästa mening eller uttalande. Det har också varit mer, mycket mer än normalt sura, avundsjuka och bittra kommentarer från spelarens förra klubb som försämrat atmosfär och insikt. Jag vet inte om ens Sol Campbell fick så mycket skit från sin förra klubb när han gick till Arsenal. Från fansen absolut, men från ansvarigt klubbhåll? Det är ju inte så att Torres gick utan ersättning. Att han lämnade gav Liverpool möjligheten att köpa två klasspelare de aldrig skulle haft råd med annars.

Fernando Torres har nu spelat sju matcher för Chelsea utan gjort mål vilket kvalificerar honom för tabloidernas floppstämpel. Premier Leagues genom tiderna förmodligen främste forward Thierry Henry spelade nio matcher innan han gjorde sitt första mål.

Men ärligt talat, har Torres verkigen spelat sju matcher!? Jag ser det inte riktigt så då han spelat bara två hela matcher, resten har varit delar av matcher. I varje match har det möblerats och experimenterats med uppställningar, och i alla har han saknat de bollar han borde få jobba med.

Jag ser Fernando Torres som en spelare som gjort riktigt bra ifrån sig, succé mäts för forwards i antal mål inte vad de bidrar med till laget. Jag vägrar se det så. Så för mig är Torres en succé utan målen.

Chelsea har spelat riktigt bra med Torres. Däremot tycker jag hans medspelare är och har varit rätt svaga i att hjälpa honom, att se vad han bidrar med till Chelseas spel. De nya alternativ han ger, de nya möjligheter hans spetskvaliteter ger Chelsea. Den ökande konkurrensen har utan tvekan varit bra. Inte minst Drogba frustar nästan av spellust nu.Vilka insatser han gjort mot Manchesterklubbarna när han kommit in. Anelka verkar lite tjurigare, å andra sidan Anelka har tjurigheten som permanentuttryck så vem kan egentligen veta vad han tänker?

Jag gillar verkligen vad jag ser av Torres. Han har inte samma fysiska spelstil som Drogba som man nästan känner upp på läktarna när han tar i. Torres är mer som en porlande bäck mot Drogbas tidvatten. Hans rörelser är flytande, han rör sig väldigt intuitivt och framförallt i djupet. En spelstil som Chelsea visat sig vara väldigt dåliga att underhålla. Han får nästan noll service från mittfältet och han är inte en powerforward som kan göra allt jobbet där framme.

Vi ska dock inte glömma att Chelsea har inte på många år, och inte med någon av de spelare som idag finns i truppen haft en riktig djupledsspelande forward. Det tar tid för alla parter att anpassa sig till en så pass annorlunda spelstil jämfört med vår normala bollkontrollerande alternativt snabba omställningar via kanterna.

Frank Lampard har gjort mig besviken i sitt spel med Torres. De två borde passa varandra som handsken men efter sin skada är det som om Lamps försöker bevisa sin nytta för laget genom att göra allt själv, vilket innebär att istället för att söka Torres söker han egna lägen. Essien borde också kunna vara mycket mer alert att söka ut Torres djupledsspel, han har passningsregistret för att kunna passera mittfältet i sökandet av Torres. Ramires bidrag till Torres är svårare att se direkt då Ramires har en mer energiriktad, spelförstörande (och det är ingen negativt utan viktigt för laget) spelstil. Vi vet dock att han har tekniken att slå bra passningar.

Malouda och Kalou är de i mina ögon som minst av alla utnyttjar Torres. Kalous speed passade rätt bra i första halvlek mot City tillsammans med Torres flytande spel. I andra täckte City till Kalou som inte direkt är en fysisk spelare, eller en bra passningsspelare. Malouda kan passa men mer än någon just nu i Chelsea är han ur form och tar nästan alltid fel beslut i sitt spel. När han borde passa skjuter han, när han borde söka ut andra spelare driver han själv bollen rakt in i försvaret. Han är frustrerande i hur han för tillfället spelar för Malouda istället för Chelsea (lite som Sturridge var som inhoppare, nu lär han sig spela för laget i Bolton). Malouda är den jag tycker svikit mest vad det gäller potentialen att spela med Torres.

Ska Malouda fortsätta starta, trots sin urusla form (jag hoppas inte det då jag just nu föredrar Zhirkovs mycket mer direkta spel) måste han lära sig Torres spelstil, rörelse och inse att hans uppgift i laget måste vara att hjälpa toppforwards mycket mer än själv göra mål.

Torres måltorka är inte på något sätt oroande för mig. Däremot kan jag känna en oro att ingen av våra forwards gjort mål i ligan de senaste två månaderna! Detta gäller för samtliga.

Och bara tänk när Torres, Drogba, Anelka och även Malouda, Kalou börjar göra mål igen. Tänk proppen ur ketschupflaskan.
Zhirkov och Lampard kan också göra mål. Luiz har visat att han kan, Iva har visat att han kan och JT gör även han mål ibland. Den ende som aldrig gör mål är ju Mikel, men så är det knappast heller hans främsta uppgift i Chelsea. Det ska bli väldigt roligt att se Yossi Benayoun som känner Torres bättre än någon i Chelsea är tillbaka, han har en spelstil och inställning som Torres kommer att gynnas av och som övriga spelare kan lära sig av. Inte minst på Cobham.

Lag behöver olika spelare för olika uppgifter. Jag anser att Fernando Torres gjort ett mycket bra jobb och visar betydligt bättre form nu än han gjorde i Liverpool tidigare den här säsongen, undantaget mot oss, även om han gjorde 9 mål för dem. Han rör sig bättre, han börjar få tillbaka klippet i steget. För varje spelminut kommer han och Chelsea att lära sig varandra bättre. Jag har inga problem att acceptera att det tar lite tid, bara vi kommer dit senast i höst.

Ärligt talat, Torres har inte haft så där jättemånga chanser att göra mål vilket inte innebär att hans spel inte bidragit. De bästa chanserna har dessutom målvakterna gjort väldigt bra räddningar på. Det har inte varit Torres som missat chanser mest i de matcher han spelat.

För mig är han väldigt långt från att vara en flopp, men visst vore det skönt om han äntligen börjar skjuta mål igen. Mest för att få tyst på tidningarna, mindre för min del och mindre för Chelseas del. Däremot är det nog något han själv längtar väldigt mycket efter. Just på grund av tjafset i media. Han verkar dock hantera situationen bra. Det är alltid Chelseas bästa det handlar om, inte enskilda personers bästa och Chelsea har varit bra förutom i Liverpoolmatchen (men då var vi också riktigt dåliga) sedan Torres kom.

Men Chelsea är ett bättre lag med Fernando Torres och det är egentligen allt som betyder något. Den gamla klyschan att det spelar ingen roll vem som gör målen, det är faktiskt en väldigt viktig sanning. Bara mål blir gjorda och helst inga insläppta.

Chelsea börjar se livsfarliga ut igen. Då är jag mer mer oroad över att vi inte kan spela Luiz som i nuvarande form, men framförallt med sin inställning, är saknad i Champions League-uppställningen. Detta säger jag dock utan att på något sätt ringakta spelare som Alex som mycket snart är tillbaka eller Ivanovic som är fantastiska försvarsspelare, stryk det, spelare. Men Luiz's hjärta och inställning i de matcher han spelat har onekligen spelat roll - mer än det rent fotbollsmässiga om ni frågar mig.

Men Torres kommer att bli bra för Chelsea. Det har jag alltid trott, även när han var en scouser. (Och aldrig var bra för oss då han ofta sänkte oss med alla mål han gjorde på oss. Kanske borde vi köpa Tevez också så har vi eliminerat de två enskilda spelare som skadat Chelsea mest fotbollsmässigt de senaste säsongerna).

Jag vet ingen Chelseasupporter som inte tror på Torres och de allra flesta är kapabla att uppskatta vad han redan gett Chelsea på ett sätt som media uppenbarligen är inkapabla till. När kommer den här diskussionen om Andy Carroll som gjort lika få mål som Torres (spelat några färre matcher) men som egentligen kostar mer då han inte betalar tillbaka i försäljning på samma sätt som Torres. Rooney gör mycket få mål numera, men inte i närheten av att bänkas ändå av Sir Rednose. Ärligt talat är det väl bara Tevez och den mystiske Berbatov som levererat mål av de som förväntades göra det i år.



Matchday Moments
Lindy

 

 

CSFC

Nu

För fakta och initierade kommentarer om Chelsea FC

epost
Vi har ingen kommentatorsfunktion på CSFC då missbruket av sådana kräver heltidskoll,
men skicka gärna ett mejl med dina åsikter.