AKTUELL LIGAPLACERING
3 Chelsea FC 29 sp 16 v 6 o 7 f 53 - 24 mål 54 poäng

20/3 - 2 april 2011


silly rykten

Inför Potters #2

 

man cityFREDAG: Chelsea kom tydligen inte skadefria från landskamperna. Det är Salomon Kalou som fick en smäll i veckan och nu är osäker om han kan vara med mot Stoke. Även Torres (som inte spelade i tisdags) kom tillbaka med smärre problem. Det verkar dock som om bägge skulle kunna spela imorgon.

David Luiz vann månadens spelare i mars, liksom Carlo Ancelotti vann månadens manager (hans tredje sammanlagt och andra i år).

Stoke vet fortfarande inte om Carews ryggskada kommer att tilllåta honom spela på lördag. Även målvakten Sørensen har ryggporblem eftet landskampen i tisdags. Något som kanske inte är ett större problem då jag ändå ser Begovic som deras förstemålvakt. Manager Pulis förväntas fortsätta spela med Jon Walters och Kenwyne Jones som anfallare med Ricardo Fuller som mycket trolig inhoppare för att skapa ett nytt spel senare i matchen.

Spelare att se upp med, där väljer jag inte Rory Delap trots hans inkast, jag tycker Chelsea har hanterat dem bra i de senaste mötena. Inte minst genom att ställa en spelare rätt nära Delap vid inkastet vilket tvingar honom att höja bollbanan. Nej, den spelare som är i form för Stoke är förutom Begovic Matthew Etherington, en svårfångad ytter i gammal engelsk stil. Robert Huth är deras bäste målgöraer med 8 mål totalt (6 i ligan), vilket är rätt överraskande.

Viktigast är dock att Stoke är obesegrade på hemmaplan 2011 (nu i åtta raka), vilket garanterar en svår match för Chelsea som måste vinna. Chelsea är dock ligans näst bästa bortalag (efter Blackpool!). Stoke har dock inte vunnit mot Chelsea hemma sedan 1975. Faktum är att Stoke aldrig slagit Chelsea i Premier League. Stoke kommer från sin störa Premier Leaguevinst någonsin, 4-0 mot Newcastle.

Detta är vår första lördagsmatch i ligan sedan matchen mot Spurs 12 dec, över 100 dagar sedan!

TORSDAG: Stoke har en skada på Sidibe och det är fortfarande tveksamt om John Carew kan komma till start. De väntar att försvararen Abdoulaye Faye ska kunna bli spelklar efter skada.

I Chelsea väntar vi oss Alex i truppen och kanske Yossi Benayoun som spelade 20+ minuter i landskampen i tisdags. Den stora frågan lär bli om Carlo väljer att vila någon spelare inför onsdagens holmgång med United. Carlo som också uttalat förhoppningar om att Gael Kakuta ska få mer speltid under sitt lån till Fulham. Kakuta har bara spelat 46 minuter sedan januari, vilket liksom motverkar syftet med att låna ut spelaren.

Värt att notera är att Stoke är obesegrade hemma på nio matcher nu, så det blir inte bara att ställa ut skorna där. Förre Chelseaspelare Robert Huth, mycket populär under sin tid för sitt engagemang och sitt skott (inte Alexklass men absolut respektingivande), hävdar att Stoke fruktar inte Chelsea. Vilket med tanke på alla överraskande resultat i Premier League i år antagligen är sunt. Dock är Chelsea utan tvekan på väg upp och normalt ska Chelsea slå Stoke, även på Britannia. Ska vi hänga med i rejset mot titeln är också en seger absolut nödvändig. Stoke, liksom Chelsea har nog också ett visst fokus på andra matcher, för Stoke semifinalen i FA Cupen, för oss självklart matcherna mot United i CL.

Lovande ungdomsspelaren, mittfältaren Billy Clifford som varit mycket bra i U-18 i år får tyvärr inte spela semifinalerna mot Man United. Han har skadat ett knä och opereras i dagarna. Han är borta resten av säsongen. Också Jack Cork som är utlånad till Burnley är skadad, eller snarare sjuk och tillbaka hos Chelsea för behandling. Han fick gå av mot Danmark i U-21-landskampen för illamående. Något som ledde till sjukhusbesök och nu är han tillbaka på Cobham för behandling. Inget är sagt om vad det är för sjukdom men det är ingen vanlig förkylning.

ONSDAG: OM JT spelar på lördag blir det hans 500 match för Chelsea. Frank Lampard är också nära sitt 500-jubileum, han står på 498 matcher.

TISDAG: Det verkar som om Chelseas spelare har klarat sig utan skador under landslagsuppehållet. Även Yossi Benayoun som fick hoppa in sista 20 mot Georgien (seger för Israel). England vilade Chelseas spelare, tack för det. Iva spelade, liksom Vidic (så han är nog spelklar igen lagom till matcherna mot Chelsea), bara oavgjort mot Estland! Cech höll nollan för Tjeckien mot Lichtenstein i en inte alltför imponerande 2-0-seger. Malouda startade i en annan vänskapsmatch, för Frankrike mot Kroatien där förr geniförklarade Slaven Bilic nu slåss för sitt jobb. Torres började på bänken och stannade där när Spanien slog Litauenl.

Ännu har inget större intresse för Stokematchen noterats i media, men helgens succé mot ett svagt Skottland av Neymar har verkligen nötts och blötts i pressen. Jag tyckte Neymar var alldeles utmärkt, och jag blev vansinnig på honom för han dök och filmade banne mig lika mycket som Dani Alves - en spelare som aldrig kan vara ett föredöme på något sätt.
Idag fylls tabloiderna av citat om hur Neymar vill till Chelsea. Bra.
Men samtidigt gör det mig också rätt upprörd. Neymar hade en konkret möjlighet att gå till Chelsea redan i somras när Chelsea ville ha honom. Istället skrev han nytt kontrakt med Santos! Visserligen under extremt stor press från inhemska medier, förbundskapten (som nu gjort en tvärvändning och uppmuntrar Neymar att lämna för Europa), och den alltid så rådvillige Pelé bl a. Ett kontrakt som satte en väldigt annorlunda prislapp på Neymar, från de 10m pund han var värderad till i somras till ca 35m pund! Självklart har priset också stigit av den succé han gör i landslaget, men ännu kan jag nog inte tycka prislappen stämmer med varan så att säga. (Fast ska vi bedöma framtiden, kan det bli annorlunda - men vi har redan sett så oerhört många unga spelare göra stor succé för att sedan försvinna. Det är ingen garanti att en ung succéspelare från en svagare liga håller för Chelsea, Premier League och Europa. Neymar är t ex ännu fysiskt outvecklad, han har väldigt svårt att stå på benen när han blir tacklad. Hans teknik är överlägsen och det verkar spelsinnet också vara, men som Ramires upptäckte - spelet i England är bra mycket snabbare och tuffare än i någon annan liga, vilket ställer andra krav på spelare. Och det är för tidigt att säga hur Neymar skulle klara det.
Jag ser gärna Neymar i Chelsea, men jag gillar inte att Chelsea närmast utsätts för utpressning av klubbar bara för att Chelsea är intresserade av en spelare, vilket verkligen varit fallet i såpan Neymar. Hoppas bara det inte blir en ny Aguerosituation där alla som spelar Fantasy Football tror han är en Chelseaspelare bara för de vill det, inte för att han passar Chelsea (vilket Aguéro inte gör som jag ser det). Neymar har dock stort plus på honom, Neymar platsar åtminstone i sitt eget landslag.

MÅNDAG: Ni kanske noterade att britterna har i en opinionsundersökning i The Sun (! ja, jag vet) utnämnt Manchester United och Alex Ferguson till det mest illa omtyckta och hatade företaget i landet, före RyanAir och BP. Jag kan inte låta bli att tycka det är rätt roligt.

Phil Scolari som ju fick lämna Chelsea efter som det heter han hade förlorat omklädningsrummet har avslöjat en del saker om sin tid hos Chelsea. Och det är verkligen inte underligt att han förlorade omklädningsrummet då han försökte sig på en del riktigt konstiga saker. Själv skyller han på språksvårigheter, att han inte kunde förklara sina intentioner. Att han försökte få Robinho till Chelsea berodde på att han ville ha en spelare som gör oväntade saker, vilket man kan säga om Robinho för inte blev han den väntade succéen i City. Ännu mer skräckinjagande är att han förnekade Drogba behandling denne ville ha i Paris och att han senare försökte byta Drogba mot den brasilianska jättefloppen Adriano som Scolari var övertygad om att han skulle kunna tämja utanför plan... Adriano mot Drogba?! Helt otroligt. Jag kan bara säga, jag förstår ännu mer varför Scolari fick sparken trots att hans resultat faktiskt inte var sämre än de Carlo genomlidit redan den här säsongen.

Inte oväntat har ligamatchen mot Manchester United flyttats fram en dag, till 8 maj (Chelsea ska tydligen spela en majoritet av sina matcher på söndagar numera). En dag då Chelsea eventuellt spelar bort titeln från de förhoppningsfulla i västra England, eller kanske tvärtom. Först ska dock CL-mötena spelas, de blir nog en bra indikation. Likaså är Newcastlematchen framflyttad till söndagen.

SÖNDAG: Didier Drogba har hittat målet igen. Han avgjorde dagens landskamp mot Benin (spelad på neutral plan i Ghana pga oroligheterna i Elfenbenskusten) med att göra bägge målen. l. Matchen slutade 2-1. Hoppas det också innebär att han återigen börjar hitta målet i Premier League.

Dagens stora nyhet är att Fabio Capello har släppt flera spelare, John Terry, Frank Lampard, Ashley Cole, Wayne Rooney och Michael Dawson, som nu kan återvända till sina klubbar och slipper riskera skador i den onödiga landskampen mot Ghana i veckan. Vilken härlig nyhet och vilket moget och sunt uppträdande av Capello mot de här spelarna som ju alla ska spela Champions League nästa vecka, de flesta mot varandra. Det är så underbart efter alla konstigheter på landslagsnivå att sunt förnuft och omtanke om spelarna existerar. Även om Capello säkert får skit för det här i engelsk press, å andra sidan får han skit för allt numera om så det bara är att han andas. Twisten i historien är ju självklart att JT slipper spela, trots att han just fått tillbaka kaptensbindeln, det måste reta tabloiddårarna något oerhört i engelsk media.

---

Ännu inga rapporterade skador på Chelseaspelare, men de flesta av dem spelar i veckan också så fortsätt hålla tummarna. Peppar, peppar ta i trä. Annars har det gått rätt bra för flera spelare, deras landslag har vunnit och några har gjort mål; som Sturridge i U-21 mot Danmark, Lampard mot Wales (straff). Noterbart var väl att se att knappt halva engelska laget klarade av att sjunga den enklaste av alla nationalsånger, God Save the Queen. Skönt nog sjöng alla tre Chelseaspelarna tydligt med, jag gillar att spelare orkar sjunga med i sitt lands sång även om landskamper alltid kommer efter Chelseamatcher för mig.

Att möta Stoke är alltid svårt, särskilt självklart på Britannia. Detta framförallt för det är ett lag med stor moral och med stor skicklighet på fasta situationer. Det är också påfrestande av ett alldeles särskilt sätt. Det tar så otroligt lång tid varje gång en boll går över sidlinjen i deras favör. Då ska bollpojkarna ta fram bollen, ge dem till framförallt Delap och sedan ska handdukarna fram och bollen ska torkas av både en, två och tre gånger, sedan tar Delap ansats och till slut kommer inkastet. Det borde vara extra lång tilläggstid varje gång på Britannia på grund av detta.

LÖRDAG: Stoke tror att deras skadade lån John Carew kommer att vara tillbaka till match om en vecka. Nu är inte John Carew direkt en spelare som skrämmer Chelsea, oavsett vilken backlinje vi ställer upp. Jag hoppas redan att Chelsea väljer att vila JT inför CL-matchen i veckan efter. Han spelar dessutom landskamper och bör få lite vila, det är ju inte så att han tappar matchform för att han vilar en helgmatch. David Luiz kommer absolut att spela om han inte skadas i landskamperna, då han ju inte får spela mot Man U. Det är min förhoppning att Alex kanske är matchredo och kan få en start mot Stoke så att vi har alternativ inför CL-mötet. Annars är mittparet givet Iva och Luiz med Bosingwa till höger och Cole till vänster, men även Cole tror jag skulle kunna vilas åtminstone en halvlek på lördag. Ryan Bertrand är absolut redo för att fylla in för en match, även om en vinst är viktig.

FREDAG: Chelsea har nu officiellt bekräftat vad i redan skrivit om; Lucas Piazon från Sao Paulo FC är Chelseaspelare - från och med i january 2012. Det är nämligen först då han kan lämna brasiliansk fotboll. Målfarlige Piazon fyller i år 18 under hösten och först efter det får han lämna. Just nu spelar han i sydamerikanska U-17-mästerskapen där han redan gjort tre mål. Vi har ju ett liknande avtal ang tjeckiske Tomas Kalas som spelar med sin moderklubb den här säsongen (Sigma Oloumac) och vi hade det förra året med den nu till Vitesse utlånade Matej Delac.

Det har talats om summor runt 5-6 m pund för Piazon, som självklart bekrivs som den nye Kaka. Han är ju brasliansk mittfältare och då är det ju med automatisk den nya Kaka som gäller i alla beskrivningar. Stackars braslianska fotbollsspelare, det måste vara svårt att aldrig få en egen identitet.

Men braslianskt är tydligen Chelseas nya väg. Chelsea har nu fyra brasilianare i klubben och som ni vet spekuleras det i många fler, inte minst den gamle Kaka. Vi lär väl få se, men Lucas Piazon är iallafall Chelseaspelare och det är nu officiellt. Välkommen till klubben Piazon, om dryga året.

----

När jag inte trodde jag kunde tycka sämre om Liverpool och deras fans går klubben ut och snackar skit om Torres på ett sätt som varje klubb verkligen borde hålla sig för goda för. Till den dag Fernando Torres lämnade Liverpool har han alltid uppträtt föredömligt gentemot dem, men det hjälper inte deras sårade känslor. Deras sårade avundsjuka för att Torres ville lämna ger dem tydligen ingen som helst lugn och ro utan istället ska han nu målas ut som en person de aldrig tidigare har ens viskat om att han skulle varit. Snart har han fått anta löjeväckande mått av avundsjuka uttalanden och skitsnack. Det är sällan en transfer väcker sådana känslor, men liverpoolfansen och klubben fortsätter att rota i såret med samma fascination som en masochist pillar i sina sår.

Semifinalmatcherna i fA Youth Cup har efter en del felmeddelanden från FA nu bestämts. Första matchen spelas 10 april hemma och andra 20 april (samma dag som a-laget möter Birmingham). Motståndare är som vi redan vet Manchester United. Hoppas ungdomarna kan göra om förra årets bedrift och ta sig till final, och vinna där.

Unge målvakten Sam Walker (bara tre insläppta mål i förra årets FA Youth Cup) lånas ut till Barnet för resten av säsongen.

----

Fullständigt rättvist, vinsten mot City. Chelsea var det bättre laget, men... Hur kunde Malouda få stanna på plan så länge? Drogba var nyckeln, Luiz hade en fantastisk andra halvlek efter en svag första. Ramires avgörande mål, rent fantastiskt.

---

Den tråkigaste av tråkiga delar av säsongen står inför dörren. Matchuppehåll på grund av landskamper. Tack och lov det sista den här säsongen.

Det är också alltid en väldigt oroande tid. Chelsea har haft alldeles för många skador som kommit i landslagstjänst de senaste säsongerna för att jag ska våga tro att alla spelare kommer tillbaka hela och pigga. Med Chelseas spelartrupp så blir landslagsuppehåll ingen viloperiod för majoriteten av våra spelare.

Inte ens Yossi Benayoun som inte är matchklar för Chelsea får vila, då han har kallats in till Israels kvalmatcher. Något som gör mig väldigt upprörd. Jag anser att en långtidsskadad spelare måste få matchas tillbaka i sitt klubblag inte i landslaget där han kommer att matchas alldels för hårt både på träning och ev match. Det gör mig rent upprörd att Israel gör så här med Yossi. Man blir ju inte mindre upprörd då Yossis skada mycket möjligt orsakades av träningen med landslaget. Det är lite osäkert om bristningen i hälsenan fanns där tidigare, eller uppkom när han var med landslaget i höstas. Det tvistar väl läkarna fortfarande om. Men jag anser det vara helt fel att Yossi kallats in till landslagstjänst redan nu, oavsett hans betydelse för Israel. Det är ju inte heller så att Israel har en reell chans att kvalificera sig till EM2012.

Men det enda man kan göra som supporter nu är att knäppa händerna och hoppas att alla Chelseas spelare kommer tillbaka utan skador, då april blir en alldeles oerhört avgörande månad för klubben med åtta matcher, inkl revanschmötet med Man U i Champions League.

---

Stoke har nått semifinal i FA Cupen, vilket säkert splittrar deras fokus i lika hög grad som Champions League gör för oss. De har dock långt ifrån lika många spelare på landslagsuppdrag så räkna med att de kommer till start på Britannia Stadium både bättre vilade och mer samspelta.

Och då Stoke är kanske det mest traditionella engelska laget är samspelthet en väldigt viktig ingrediens i deras lag.Stoke saknar stjärnor av samma kaliber som Chelsea men är en gedigen lagmaskin byggd på långa bollar, fysiskt spel, intensitet och fasta situationer. Fasta situationer i Stoke betyder också inkast, vilket det normalt inte gör i andra klubbar. Rory Delap har förnyat den detaljen i spelet. Det har funnits andra långkastare, men ingen har ännu lyckats imitera hans låga och snabba bollbana även vid långa kast. Även om Chelsea stått emot bra i just den detaljen när vi spelat dem. Chelsea försvarar sig också bättre på traditionella fasta situationer som hörnor än vad vi gjorde i perioder förra året. Vi till och med har någon straffräddning att glädja oss åt i år.

Matthew Etherington är spelaren att se upp med i Stoke och han var åtminstone före uppehållet i mycket fin form. Robert Huth, vår gamle tyske storback (storleksmässigt absolut) och publifavorit har visat tung målform på sistone och kan aldrig räknas bort på fasta situationer vare sig med huvud eller fot. Han har ju en utmärkt frisparksslägga också, om än inte i Alex's klass. Alex som kanske gör comeback i den här matchen, den kan verkligen vara dags att vila JT nu.

Stoke har en storseger mot Newcastle i förra omgången, 4-0. På Stamford Bridge i höstas slutade matchen 2-0 till Chelsea efter mål av Malouda och Drogba på straff. Då hade också Frank Lampard missat en straff tidigt.



Matchday Moments
Lindy

 

 

CSFC

Nu

För fakta och initierade kommentarer om Chelsea FC

epost
Vi har ingen kommentatorsfunktion på CSFC då missbruket av sådana kräver heltidskoll,
men skicka gärna ett mejl med dina åsikter.