AKTUELL LIGAPLACERING
4 Chelsea FC 28 sp 15 v 6 o 7 f 51 - 24 mål 51 poäng

7-16 mars 2011


Inför FCK #2

 

fckONSDAG: Det påstås att Chelsea köpt den nya Kaka (hur många finns det? Hundra?) Lucas Piazon för 10 m euro, från Sao Paolo. Snart 18 år. Jag väntar tills klubben säger att så är fallet. Likaså ska ett för-kontrakt blivit överenskommet ang Kevin de Bruyne från Genk, 19 år gammal. Ryktena säger också att förhandlingar om Romelu Lukaku från Anderlecht har inletts. (Belgien har en imponerande mängd unga spelare som kommer fram just nu).
Däremot förhandlar Chelsea och Fabio Borini inte om en förlängning av kontraktet och Borini lär som väntat nog lämna till sommaren. Trots det är han oftast bäste spelare i reserverna. Något har uppenbart gått snett mellan klubben och Borini, vilket känns onödigt med tanke på hur högt Ancelotti skattade honom förra året.
Dessutom har vi det vanliga skvallret om Ganso, van der Wiel, Hamsik, Hazard, Sanchez, Mourinho med flera. Löjligast är rearyktena om gamla Milanspelare som Ambrosini, vem kan ens låtsas tro på att Chelsea skulle vara intresserad av en 33-åring som inte platsar ens i Milan?
Vem sa Silly Season tog slut i januari?
Men vad som är sant av allt detta, det vet nog ingen ännu.

Jag känner faktiskt en viss nervositet nu. Inte så mycket för att jag fruktar FCK lika mycket som jag fruktar att vi alla tycks ta en seger alldeles för given mot dem. Även om en vändning av FCK förmodligen skulle bli CLs största sensation någonsin. Låt oss säga så här, jag tror inte på att underskatta något, särskilt som den här säsongen sett ut. Vårt avancemang är faktiskt inte klart även om vi agerar som om det vore det.

Fast jag är kanske för nervig efter en säsong som denna. För två år sedan, eller ens förra året skulle jag inte tvivlat en sekund. ;-)

Ett tidigt mål för Chelsea skulle kännas oerhört bra. Då kanske målskyttet lossnar igen och vi får uppleva fler matcher som i säsongsinledningen.

Pospech är avstängd för FCK. Mikael Antonsson var ett frågetecken men det senaste är att han startar. . Chelsea har fått tillbaka Alex, men han är inte aktuell ännu.

Det spekulerades i att Carlo kommer att vila Essien och Torres (även Cole), men jag undrar om inte Torres spelar ändå. Ståle Solbakken var iallafall väldigt övertygad om att spanjoren kommer att starta mot hans lag. Men att vila Essien låter bra, Mikel kan fylla i och även Ramires skulle kunna testas i den positionen. Jag är lite nyfiken på att se Ramires som släpande mittfältare med hans arbetskapacitet och snabbhet. Luiz får ju inte spela i CL om nu någon missat det.

Försvaret är givet med Cech längst bak och Bosingwa, Ivanovic, JT och Cole i backlinjen. Möjligen ersätter Zhirkov Cole?

Själv tror jag nog Anelka startar, bredvid Torres, men om Chelsea tar ledningen kan vi nog räkna med ovanligt tidiga och många byten.

Så önskar jag den norske domarn Moen, som UEFA gett en så föga avundsvärd uppgift får en riktigt bra match. Jag vill absolut inte behöva skriva om domarinsatser efteråt.

Tisdagens CL-matcher startade med extremt tidiga mål vilket speglade skeendena. Inter fick ett möjligt offsidemål så att säga och United gjorde det mål deras match absolut inte behövde, om vi säger så. För Chelsea ser jag gärna ett tidigt hemmamål, även om det kanske förstör spänningen totalt. Helst ska Torres göra det.

Spännande blir också att heja på ungdomslaget om nu matchen mot Man United inte flyttas i sista stund (FA påstår den ska starta timmen innan)!

TISDAG III: Alex har börjat träna med laget och förväntas vara spelklar till söndag. Yossi Benayoun kommer tillbaka i slutet av veckan och börjar träna med laget, vilket är före tidsschemat.

Carlo har förvarnat om rotation mot FCK. Däremot har inget sagts om Josh McEachran spelar med ungdomslaget mot Manchester United (som är decimerade av avstängningar efter skandalmatchen i söndags) i FA Youth Cup. Vilket är synd då detta annars hade varit ett bra tillfälle att matcha Josh med förstavalsspelarna.

Men med nästan full trupp har Carlo ändå ovanligt många spelare att välja mellan till imorgon. Största faran för oss alla är dock fortfarande underskattning och tron att vårt avancemang är klart. Chelsea bör helst vinna och allra sämst spela oavgjort. En förlust är så långt från godkänt man kan tänka sig. Därför är rotation bland spelarna bra, det får dem att skärpa sig inför ännu tuffare uppgifter längre fram. Redan har många av oss nästan alltför stort fokus på den väldigt viktiga matchen på söndag mot Manchester City. Ett lag som nästan förnedrat oss de två senaste säsongerna då vi inte varit nära att slå dem och har haft enormt svårt med deras defensiva spel.

TISDAG II: UEFA har agerat på ett sätt som väcker frågetecken inför matchen imorgon kväll. De har utsett en norsk domare i matchen, Svein Oddvar Moen. Något som nästan verkar vara en ren provokation av UEFA.

Normalt brukar domare inte döma lag från samma region. I det här fallet tillkommer att FCK har en norsk manager som därtill blir norsk förbundskapten till sommaren!
Det går inte att anklaga UEFA för att visa fingertoppskänsla i sin domartillsättning här.

Särskilt inte som vi alla fortfarande lider av närmast trauman från förra gången Chelsea hade en norsk domare. Därmed inte sagt att Svein Oddvar Moen är en blind och partisk idiot som Tom Henning Øvrebø var.

Moen är en mycket oerfaren domare som dömer sin första säsong på den här internationella nivån. Hans statistik i kort och straffar utdömda är normal och jag har inte sett någon av de tre matcher han dömt i CL hittills i år så jag kan inte uttala mig om hans nivå eller förmåga. Jag kan bara hoppas på hans integritet. Det jag ifrågasätter är att UEFA agerar på ett sätt som ens väcker sådana här frågeställningar.

Nu ska Chelsea kunna klara FCK även med en partisk domare i matchen, men det är fel att vi ens ska behöva känna behov av att uttrycka sådana här tankar. Men vi vet alla att partiskt agerande förekommer i domarkåren, liksom i samhället i övrigt, och det är inte orimligt att en f d domarkollega kan ha med sig negativa tankar om vårt lag efter vad som hände med Øvrebø, särskilt som denne avslutade sin karriär något år innan han skulle tvingats sluta pga sin enorma partiskhet för Barcelona på Stamford Bridge. Den hittills största domarskandalen i Champions Leagues historia.

Hoppas Moen slipper hamna i sådana situationer. Det är ju inte rättvist mot honom heller att UEFA väljer att agera på ett sådant här okänsligt sätt. Hans agerande kommer att granskas noggrannare än någon annan domares den här kvällen, det är dock ofrånkomligt. Och UEFA saknar ju inte färska domarskandaler heller.
-----

Daily Mail uppger att det är klart att John Terry återinsätts som engelsk landslagskapten, något som tydligen lär ha knäckt Rio Ferdinand. Lite underligt är det allt, detta fokus på kaptenen i laget som anglosaxarna har. JT har hela tiden varit den inofficielle kaptenen/ledaren i det engelska landslaget även efter att Capello tog hans armband, vilket vi idag vet inte skedde för något JT gjort utan för vad han påstods gjort och som nu motbevisats. Capello tog ju armbandet för det medieintresse lögnen om JT medförde.

Conor Clifford, vår lovande mittfältare har fått sitt lån till Notts Co förlängt säsongen ut. Bra för Conor.

----

FCK har frågetecken kring backen Mikael Antonsson. Testas sent inför start.

John Terry gör sin 75e match för Chelsea i Champions League om han startar imorgon. En fantastisk siffra. Hoppas det blir ett lyckligt jubileum.

Reserverna hade kul mot Blackpool måndag kväll. Seger med 7-2. Trots att man spelade med bara tio man då Pappoe blev utvisad redan efter tio minuter. Svenske Marko Mitrovic fick komma in, det var hans andra framträdande efter sin långvariga skada.

Chelsea (4-3-3): Sam Walker; Todd Kane, Tomas Kalas, Danny Pappoe, Ryan Bertrand (sub Aziz Deen-Conteh 59); Billy Clifford, Nathaniel Chalobah, Aliu Djalo; Milan Lalkovic (sub Marko Mitrovic 80), Fabio Borini (c), Adam Phillip (sub George Saville 88).

MÅNDAG: Lite i skymundan firade årets i särklass bäste spelare i Chelsea ett stort jubileum mot Blackpool. Petr Cech gjorde sin 300e match för Chelsea. Han lär göra sin 301 på onsdag. Petr har varit fullständigt fantastisk den här säsongen och man bara häpnar när kommentatorer och s k sportjournalister fortsätter ignorera honom när de ska prata om världens bästa målvakter. För ingen är bättre än Petr just nu. Så är det bara. Han vann Golden Glove förra året, men jag anser att han varit bättre i år. Även om han ligger en match efter Joe Hart i årets Golden Glove, hittills.

Petr Cech är bättre än han var innan den hemska skallskadan. Han har gjort några fantastiska räddningar i år och trots Chelseas långvariga usla form höll han stilen. Utan honom hade Chelsea inte varit där vi är varken i ligan eller cuper. Vi hade aldrig fortfarande varit konkurrenskraftiga trots den värsta svacka klubben haft på 20 års tid ungefär. Och det är Petr Cechs förtjänst mer än någon annan spelare i Chelsea.

Han är inte den mest spektakuläre målvakten, och han får ofta stå långa stunder utan att se bollen, ändå är han helskärpt när han väl gör sina ingripanden. Utan tvekan Årets Spelare i Chelsea för mig.

SÖNDAG; Inte mycket nytt inför veckans stora match, även om på sätt och vis är söndagens möte med City ännu större. Detta på grund av Chelseas läge efter första mötet mot FCK.

Idag avgjordes det vilket lag Chelsea fick i semifinalen av FA Youth Cup. Det blev Manchester United som blir våra motståndare efter att de besegrat Liverpool borta med 3-2.

Semifinalerna spelas i två matcher och Chelsea börjar hemma den 16 mars. I den andra semifinalserien möts Aston Villa och Sheffield United. Villa är det lag som varit Chelseas svåraste konkurrent på ungdomssidan de senaste åren.

Detta speldatum är verkligen inte lyckat då Chelsea ju spelar mot FCK bara timmen senare. Det innebär att Chelsea måste bestämma om Josh McEachran ska spela med ungdomslaget eller med a-laget. Verkligen olyckligt då jag tror Josh hade kunnat få speltid på onsdag. Hoppas det ändras snabbt.

LÖRDAG: FCK fick med sig en seger i genrepet inför mötet i veckan. Det var en blygsam 1-0 seger över bottenlaget Aalborg på bortaplan. Christian Bolaños var målgöraren.

Roligt fakta att ta med sig, det lag som slagit ut Arsenal de senaste 7 åren i CL har själva åkt ut i nästa omgång! (Undantaget när de förlorade finalen då det självklart inte blev någon nästa runda). Mindre roligt var 2003-04 då Chelsea slog ut Arsenal och sedan åkte ut mot Monaco. Även tidigare har det gått dåligt för lagen som slagit Arsenal i nästa omgång. Ett gott tecken inför årets upplaga kanske.

FREDAG: En fotbollshelg utan Chelsea, i FA-Cupen, det var ett tag sedan sist så här års. Långtråkigt värre. Roligast är därför att spekulera i vad som är bäst resultat för oss i matchen Man U och Arsenal. Självklart är det oavgjort så de får ytterligare en match att spela. Arsenal kommer dit revanschfyllda (?) utan Fabregas, United saknar Nani men har kanske tillbaka Valencia, och siktar nog lite mer på tisdagsmatchen mot Marseille. Så oavgjort är ett drömresultat för Chelsea. Annars spelar det kanske mindre roll, möjligen är det lite bättre om Arsenal får en tävling till att koncentrera sig på så att de inte bara har ligan. United lär väl vara kvar i CL över kvartsfinalerna, minst. Bägge de här lagen måste ju förlora några matcher i ligan om seriespelet ska sluta lyckligt för oss. (Och Arsenal får vi tyvärr inte möta igen).

TORSDAG: Vi säger grattis till Tottenham som på ett oväntat sätt, inte genom sitt vanliga spel utan att genom att spela italienskt gick vidare i Champions League. Zlatan Ibrahimovic utgjorde som vanligt i stora matcher en slät figur och var aldrig ett hot mot ett försvarsinriktat Tottenham. Av de lag som har gått vidare är Tottenham mitt andrahandsval för önskemotstånd, (Schalke först tack), om Chelsea går vidare. Vilket dock är det troliga, men jag är lite oroad över att jag kommer på mig själv att ta det för givet alltför ofta.

Dock: statistiken är verkligen på min sida den här gången:

No Scandinavian side has ever won a Champions League knockout-stage match (three draws and two defeats).
*Chelsea have lost just one of their last 25 Champions League matches at Stamford Bridge.
*Chelsea are undefeated against Danish opposition in European competition, winning four games and drawing one.
*FC København have lost five of their six away games in the Champions League (excl. preliminary rounds).
*Nicolas Anelka has netted seven goals in just six Champions League appearances this season.
*Fernando Torres' last five Champions League goals have come in the knockout stages.
*København are the fifth team to suffer a 2-0 home defeat in the first leg of a Champions League knockout tie, so far, none of their predecessors managed to overturn the deficit.
*No Danish side has won a Champions League match in England so far (one draw and two defeats).
*Both of Martin Vingaard's goals this season in the Champions League have come from outside the box.
*Branislav Ivanovic is the only player who has appeared in all of Chelsea's seven Champions League matches this season.
*Chelsea have not conceded a single goal from set pieces this season in the Champions League.
Källa Opta

Just det, det kan väl tilläggas att Ashley Coles senaste incident i mindre genomtänkt uppträdande kommer inte att leda till åtal, eller några fem år i fängelse som kvällspressen försökte få det till. Saken är utagerad, överstökad. Polisen har lagt ned sin förundersökning. Förutom att han väl lär få höra fansen i andra klubbar skrika Shoot resten av säsongen. Tror ni tidningarna kommer att be om ursäkt?!

Skvallret just nu rör sig om att Carlo lämnar i sommar oavsett, ersatt av hemska tanke Rijkaard eller van Basten (mindre hemsk tanke, men inte toppkandidat i mina ögon). Drogba kommer att skeppas iväg från Chelsea som delsumma i någon spelaraffär. OM vi säger så här, jag tror på det när det händer men jag tror inte det händer.

---

ONSDAG: Vissa saker förändras aldrig. Barcelona kommer tydligen alltid att få orättvisa fördelar av domarna. Visst, de hade säkert vunnit matchen ändå (ingen vet dock), men det var faktiskt domaren som med mängder av feldomslut gynnade Barcelona och berövade Arsenal chansen. UEFA måste ta itu med detta istället för de som det verkar alltid otillbörligt gynna Barcelona. Exemplen är så många att de går inte att nämna längre; så jag nöjer mig med Anders Frisk, Tom Henning Øvrebø, domaren i Intermatchen som gjorde vad han kunde förra året och gårdagens Busacca.
Det är möjligt Barcelona är ett fantastiskt fotbollslag, ändå kan de tydligen inte vinna utan domarhjälp och varje Barcelonaseger filtreras genom detta faktum. Barcelona kanske är ett fantastiskt fotbollslag, men de vinner ändå kanske enbart tack vare hjälp från domarna, så vem vet egentligen!
Skamligt är vad det är! Än mer skamligt blir det när man ser vad en spelare som Dani Alves hela tiden håller på med, och som aldrig bestraffas. Finns det någon spelare som ger fler fula efterslängar, slänger käft och försöker irritera sina motståndare - utan att ens få ett enda gult kort för det?

Jag förstår och stödjer för en gångs skull Whiners gnäll, för även om situationen var annorlunda och Busacca inte helt lika pro-barcelona som den norske dåre som dömde bort Chelsea, så förändrade felaktiga och okänsliga domslut matchförutsättningarna. (Øvrebø förändrade vad som borde varit ett helt annorlunda resultat genom att konsekvent vägra döma enligt regelboken vad det gällde det ena laget i en match där Chelsea var det bättre laget och ändå bara fick oavgjort på grund av domarinsatsen). Med tanke på hur Chelsea blev bestraffat måste nu Uefa bestraffa också Arsenal, och hur de kan få en lättare bestraffning än vad Chelsea fick är svårt att se, men vi får se.

Jag förstår verkligen frustrationen hos Arsenals fans idag. Vi har ju varit där, än värre. Det som hände igår kan självklart inte på något sätt jämföras med det som manuresupportrarna i sir Alex's anda inbillar sig hände (men som inte hände) på Stamford Bridge. Undrar vad som händer nästa vecka om domaren inte stödjer United mot Marseille, eller i bästa fall sköter sitt jobb?

Heja Tottenham ikväll, jag ser nämligen väldigt gärna Milan utslagna, inte minst för hur det borde genera svenska sportpressen som fortfarande uppträder som om Italien är ett viktigt fotbollsland bara för en enskild svensk spelare som sällan eller aldrig levt upp till sin egen myt i de riktigt stora matcherna spelar där.

Och stor heder till Anton Hysén och hans familj, som vågar utmana tabut att stå för sin sexuella läggning i fotbollen. Lagidrotter behöver fler modiga personer som honom, då kanske frågan om sexuell läggning hos en fotbollsspelare äntligen dör sotdöden som frågeställningen förtjänar. För mig handlar det alltid bara om bra eller dåliga spelare, bra eller dåliga sportmän, de får gärna vara föredömen i sitt uppträdande utanför planen - men deras sexuella läggning är så totalt ointressant som det kan bli. Det finns spelare i PL som är homosexuella och jag tror ingen skulle tycka sämre om dem (de är duktiga och kända spelare) för deras högst privata val.

---

I matchen mot FCK kommer vissa ändringar att ske. Luiz kommer inte att delta, helt naturligt. (Han var inte bra mot Blackpool, hade klara problem i första halvlek, men hade också en underbar passning i andra). Ivanovic lär komma tillbaka, då jag tror det är för tidigt för Alex (men även om det inte är så spelar nog Iva, fast på annan position).

Mittfältet hoppas jag är detsamma som mot Blackpool. Zhirkov var visserligen inte bra annat än i inledningen, men jag tycker han ska ha en chans till.

Framåt anser jag Anelka och Torres ska spela. Inte för att Drogba var dålig mot Blackpool som en del påstår, jag påstår tvärtom. Utan för att Anelka har varit klart vassast i Champions League och gjorde två mål på FCK. Torres för att vi måste få igång honom. Men det kräver att han också får stöd av de andra spelarna. Gör han inte mål bör han börja på bänken mot City.

Kommer FCK spela annorlunda? Det måste de. De var nästan paralyserade av respekt för Chelsea på Parken. Det smartaste draget ser ut att vara; spela Vingaard från start och kanske även Zohore (som lär vara kusinbarn till Drogba?!). Nyckelspelare för FCK är återigen Wiland som gjorde en suverän räddning på Parken när jag trodde Torres hade gjort sitt första mål. Fast den stora grejen är att Solbakken på något sätt måste övertyga dem om att de har en chans mot ett allt bättre Chelsea. Lycka till.

Ett tidigt mål för Chelsea och det kan bli väldigt roligt för oss, väldigt tråkigt för FCK. Inga tidiga mål och det kan bli en jobbig match att se för alla.

----

Att Chelsea vann i Blackpool var rättvist, men inte övertygande. Debatten i skvallerpressen är dock helt inriktad på två spår, lika tråkiga bägge. Antingen går allt ut på att hänga ut Torres. Sant är att jag tyckte Blackpoolmatchen var hans sämsta (i konkurrens med Liverpoolmatchen) i Chelseatröjan, men lika sant är att han får fan i mig inte mycket stöd av de flesta av sina medspelare (Malouda, Kalou skäms!).
Men för mig är det fullständigt oväsentligt så länge Chelsea vinner. Den andra debatten är att titeljakten fortsätter. Bullshit, om ni ursäktar min engelska.

Chelsea spelar just nu för en tredjeplats. Kan vi vinna Premier League igen? Absolut, om vi vinner samtliga kvarvarande matcher och United och Arsenal imploderar i några matcher (minst tre tror jag). Är det troligt, knappast eller hur?
Så låt oss koncentrera oss på att ta oss förbi City och bli direktkvalificerade för nästa års Champions League, utan att behöva vinna turneringen i år. Vi har en match tillgodo och två poäng mindre. Det tror jag absolut är möjligt och jag tror det absolut kommer att hända om vi äntligen visar City var skåpet ska stå nästa helg. En riktig nyckelmatch. Vi måste också vinna över Tottenham hemma. Gör vi de sakerna tar vi tredjeplatsen.

Utöver det låt oss koncentrera oss på Champions League. Bara grov underskattning, vilket tyvärr är möjligt i det läge Chelsea är, mot FCK sätter vår plats i kvarten i fara. De imponerade dock inte i helgen då SAS-ligan återstartade, en klar förlust mot Midtjylland. I helgen möter de bottenlaget Aalborg.

Nu tror jag att Chelsea tar hem det här rätt enkelt. FCK är demoraliserade av insatsen på Parken. Chelsea är det klart bättre laget och med ett tidigt Chelseamål och det kan bli väldigt pinsamt för FCK på Stamford Bridge. Ärligt talat. Jag har svårt att se Chelsea blåsa detta även om inget längre överraskar mig den här fotbollssäsongen.

Veckans matcher blir intressanta. Jag kommer att heja mig hes, för första gången, på Arsenal mot arroganterna från Barcelona. Oj vad jag hoppas Arsenal går vidare. Mest för jag har kommit att tycka oerhört illa om ett lag som jag en gång hade som ett av mina favoritlag, pga deras oerhörda arrogans. Så jag hoppas Arsenal slår ut Barca. Om jag tror det, är en annan sak. Tror tyvärr den envisaste människan i fotboll kommer att spela självmordstaktik. Lite grann vore det bra också för Chelsea då jag tror Arsenal är ett eventuellt mycket lättare motstånd för oss. Så hoppas jag Tottenham slår ut Milan så Sportbladet, Expressen och deras skvallertanter i Italien håller tyst ett tag. Och det tror jag de gör.

Som alltid är lottningen nästan helt avgörande för turneringen nu inför kvarten då den lottningen också ger motståndet i semi och ev final. Liksom förstås domartillsättningen! Med Barcelona kvar i turneringen kommer lotten att vara helt annorlunda.

----

Vi vann. Nuff said.

Det är trots allt det enda viktiga. Det var en Manchester Unitedmatch. Vi spelade inte bra. Vi vann. Med lite hjälp av domaren, för den straffen var billig (bra mycket billigare än den rättvisa straffen mot United). Segern var dock odisputabel. Däremot spelade Chelsea aldrig som ett lag och jag tyckte synd om Torres som fick noll hjälp av sina lagkamrater. Roligast Lampards två mål och att Essien alltmer börjar se ut som Essien.

Men vi vann!

Ingen match i helgen då vi ju åkte ut på Anelkas nochiga och Coles usla straffar mot Everton. Så nästa match är mot FCK på onsdag.



Matchday Moments
Lindy

 

 

CSFC

Nu

För fakta och initierade kommentarer om Chelsea FC

epost
Vi har ingen kommentatorsfunktion på CSFC då missbruket av sådana kräver heltidskoll,
men skicka gärna ett mejl med dina åsikter.