AKTUELL LIGAPLACERING
4 Chelsea FC 27 sp 14 v 6 o 7 f 48 - 23 mål 48 poäng

3-7 mars 2011


Inför Seasiders #2

 

blackpoolMÅNDAG: Startuppställningen:

Cech - Bosingwa, Luiz, JT, Cole,- Ramires, Essien, Lampard, Zhirkov - Drogba, Torres

Iva får vila, på bänken. Hade för en gångs skull 10/11 rätt ;-)

Det verkar som om snooden ändå inte försvinner före sommaren, vilket innebär att nästa hemmamatch blir en snood-fest på Stamford Bridge då City är snoodens förlovade klubblag. Inget att se fram emot alltså.

Inga direkta nyheter om kvällens match, men jag hoppas verkligen attityden är den rätta. Jag har min egen personiga skräck ang hur vi spelar närkonkurrenterna tappat poäng före oss och jag hoppas verkligen spelarna satsar som om laget emot dem bar rött istället för brandgult, eller orange som vi säger nuförtiden.

Bägge lagen gör några sena tester, Luiz för Chelsea och jag hoppas han vilas inför City ifall han har minsta känning i låret. Crainey och Grandin frö Blackpool.

Min startelva (som alltid en ren gissning när det gäller Chelsea, även om vi inte ändrar riktigt lika mycket som United som bröt en 165 matcher lång vana att alltid ändra i laget inför matchen mot oss, och det gick ju inte så bra).
Cech - Bosingwa, Ivanovic, JT, Cole - Ramires, Essien, Lampard, Zhirkov - Drogba, Torres

Hoppas kan man alltid och jag räknar med att man vill spara Luiz's lår. Zhirkov förtjänar verkligen en start efter sitt inhopp mot United, precis som Drogba och Torres behöver börja göra mål.

 

SÖNDAG: Det berör inte Chelsea då ingen Chelseaspelare har haft den enormt dåliga smaken att spela fotboll med en s k snood, det där mellantinget mellan halsduk och polokrage som skämt ut flera spelare i fotbollen, inte minst i City. Det är dock helstopp för snoods nu. FIFA har utan knappt behövt diskutera det förbjudit snooden med omedelbar verkan. Tänk om FIFA kunde ta fler beslut som var bra för fotbollen efter fått något rätt för första gången på hur länge som helst.

Blackpools färgstarke manager Ian Holloway lovar att Blackpool ska inte spela defensivt utan försöka attackera Chelsea på måndag. Han menar att självklart kommer Chelsea ha ett större bollinnehav och att deras chans ligger i kontraattacker. Att de saknar sina bästa spelare ser han som beklagligt men de som ersätter dem måste ta chansen och visa vad de går för. Holloway menar att de lärt sig läxorna från storförlusten på Stamford Bridge och att de ska försöka täcka de luckor deras försvar då gav Chelsea, men deras generella matchinställning med att spela offensivt och optimistiskt inte kommer att påverkas oavsett vilken anfallsformation Chelsea väljer.

Hoppas det är sant, för det är onekligen lite roligare att se lag välja att spela fotboll än att som Liverpool på Stamford välja att parkera bussen framför mål för att helt hoppas på enstaka kontringar. Samtidigt som det är ett spelsätt som gynnar Chelsea på ett sätt som gör det lite självmordsaktigt. Åtminstone inbillar jag mig det, och inte minst i en match då jag tror Fernando Torres ser sin stora chans att spräcka sin målnolla i Chelsea.

Arsenal förlorade poäng mot Sunderland och deras manager gjorde precis som Ferguson, skyllde allt på domarna. Fast de situationer de hänvisade till var extremt svårdömda, den offside de hävdar inte var på Arshavin under lördagen var i princip 99,9% omöjlig för linjedomaren att se då spelaren dessutom skymdes av försvararen. Men det visar bara återigen att Whiner Wenger och Rödnäsan Ferguson är fotbollens sämste förlorare och att FA snart måste ta itu med de två och deras förbannade gnäll jämnt. Hoppas de bägge får kännbara avstängningar. Deras ständiga ursäkter och bortförklaringar har ju tyvärr också blivit standard för deras fans som aldrig någonsin kan acceptera att deras lag inte har särskilda regler än vad de andra lagen spelar fotboll under.

Och vad i hela världen ska Ferguson och Unitedglina skylla förlusten i Liverpool? Allt utom det egna laget är med största sannolikhet svaret. Fast en liten poäng kommer jag verkligen att njuta av, om Luiz skulle åkt ut vad skulle då inte Carragher åkt ut för... Även Rafael skulle utvisats direkt. Luiz var möjligen nära två gula, men absolut inte nära ett direkt rött som Carragher och Rafael båda skulle haft. Jag kan dock inte se det här än som den logiska fortsättningen på att Ferguson tillåts sätta tonen mot domarna och motspelarna. De ser ju vad han kommer undan med i osportslighet och tar efter. Har raset för dem börjat nu? Kommer de att tappa ledningen och det stora försprånget? Kommer Arsenal som vanligt att tappa i mars? Många intressanta frågor, kanske är ligan inte så avgjord som vi tror.

Oroande kanske är att Chelsea skaffat sig en obehaglig ovana att också floppa när konkurrenterna gjort det i de matcher som spelats före Chelsea. Det är en tradition jag verkligen inte vill se igen - någonsin.

Det skulle avgjorts idag vilka av Liverpool och Man U U-18-laget skulle få möta i semifinalen. Deras kvartsfinal har dock flyttats fram till nästa helg. U-18-laget förlorade under lördagen stort till Arsenal. Men det är inget att oroa sig för då mer än halva laget var icke-ordinarie spelare och pojklagsspelare som fick chansen att pröva på tuffare motstånd.

---

LÖRDAG: Det meddelas idag att David Luiz faktiskt blev skadad mot United, en lårskada vilket förklarar gesten mot låret. Han har inte tränat sedan matchen och betecknas som osäker. Liksom Mikel som har problem med ett knä.

FREDAG: Blackpool är i ett svårt läge inför måndagens match. Efter överraskande slagit Tottenham hemma senast åkte de till Wolverhampton och åkte på ett 4-0-nederlag. Plus att de skaffade sig nya skador och avstängningar. Som redan sagt är deras två viktigaste spelare båda avstängda på måndag, DJ Campbell och Charlie Adam. Men det stannar inte där. De saknar också sin bäste målvakt Matthew Gilks och tredjemålvakten Rachubka. Försvararen Chris Basham är skadad liksom anfallarna Taylor-Fletcher och Billy Clarke. Även Elliot Grandin på mittfältet är skadad, men där har Blackpool lite hopp om att han ska kunna spela. Även vänsterbacken Crainey testas sent.

Chelsea saknar bara Alex som inte är matchklar och Yossi som behöver 3-4 veckor till.

---

Blackpool har varit en fantastisk rolig överraskning i årets Premier League. Jag trodde de skulle vara helt chanslösa men flera sena värvningar och en härlig attityd och inställning gjorde dem till höstens stora överraskning (jämsides Chelseas negativa överraskning). Första mötet lagen emellan i säsongsinledningen var dock en mycket lätt 4-0-seger för Chelsea. Varav två mål för Malouda som då fortfarande var i bästa form, vilket ju inte direkt är fallet för närvarande.

Chelsea gjorde säsongens hittills bästa match i tisdags, särskilt andra halvlek var fullständigt fantastisk även om Ferguson lyckades få det mesta att handla om domaren, för att dölja att United faktiskt var närmast utspelade då (Jodå Glenn Strömberg, det var de - jag har sett reprisen och de var inte bättre då, oavsett att Strömberg lyckades hålla deras flagga högt trots att United på hela matchen bara lyckades få två ynka skott på mål).

Men på måndag kväll blir det mycket svårt för Blackpool. Dels börjar Chelsea se ut som det Chelsea jag hade hoppats få se hela säsongen och som vi har kvalitet nog att vara, dels saknar Blackpool sina två bästa spelare plus att det är tveksamt om utmärkte målvakten Gilks kan spela ännu. DJ Campbell och framförallt Charlie Adam är båda avstängda, och det är en jättesmäll för Ian Holloways Blackpool. I deras frånvaro är det nog Luke Varney som kommer att orsaka Chelsea mest problem.

Men matcher måste spelas och Blackpool har skakat många stora lag den här säsongen så Chelsea kommer inte bara att kunna ställa ut skorna. Favoritskapet lär vi absolut inte slippa men jag hoppas slippa se någon underskattning. Det skulle också kännas utmärkt om Fernando Torres nu kan få in en boll som inte av mycket mystiska orsaker blir bortdömd som i tisdags. Han behöver ett mål för att komma igång, så är det för alla nya spelare och framförallt för strikers givetvis.

Blackpool har rasat i tabellen på sistone och de lär nog få avsluta säsongen i kamp mot nedflyttningsspöket trots den frejdiga starten. Just nu är de på 15e plats bara fem poäng från sistaplatsen. Och det är inte den här sortens matcher de förväntas vinna även om självklart varje poäng är välkomna för dem. Det är de dock för Chelsea också som i första hand måste se till att hålla sig bland de tre första lagen i tabellen när säsongen är slut så vi är direktkvalificerade till nästa års Champions League, i andra hand ta kvalplatsen på placering nummer fyra. Allt därunder är förstås katastrof för en klubb som Chelsea. Men förhoppningsvis är våra plågor över nu och vi kan börja se fram emot alla matcher utan att känna nervositet resten av säsongen. Och som Lamps säger, det finns en liten liten chans på titeln fortfarande även om det kräver att både United och Arsenal drabbas av en ordentlig "meltdown", då de i första hand måste förlora två-tre matcher samtidigt som Chelsea vinner rubbet. De två ska också mötas på Emirates. Chelsea har tyvärr redan spelat alla matcher i ligan mot Arsenal så vi kan inte störa dem, men vi kan fortfarande spela bort United från titeln även om de är ett helt annat lag att möta på Old Trafford. Viktigast är dock att vi äntligen vinner mot City och självklart också piskar Tottenham så vi kan hålla de två utmanarna bakom oss.

Jag vill redan nu se det här laget starta på måndag, och det är det absolut starkaste laget vi kan ställa på fötter i mina ögon:
Cech - Ivanovic, Luiz, JT, Cole - Ramires, Essien, Lampard, Zhirkov - Torres, Drogba

Malouda behöver vila och hitta formen. Det finns lite oro kring Luiz då en del hävdar att han haltade när han bytte i tisdags, jag tyckte nog inte det även om han tog sig åt baksidan av låret men det kan vara allting från muskeltrötthet till en skada. Men Alex är snart spelklar igen och kommer att förstärka ett redan oerhört starkt mittförsvar där Ancelotti faktiskt skulle kunna vila John Terry när Alex är tillbaka. Ivanovic kan självklart också gå in i mittförsvaret igen då Bosingwa inte alls är något dåligt alternativ till höger. Essiens andra halvlek mot United var härlig att skåda, för första gången sedan hans onödiga avstängning såg vi världsspelaren Michael Essien på Chelseas mittfält. Det känns onekligen som om flera spelare nu närmar sig formen igen, vilket är lite sent men ändå lika välkommet.

Roligt är att Chelsea snart är skadefritt, något vi inte kunnat säga på mycket länge. Yossi Benayoun har börjat med lätt träning och beräknas vara spelklar i slutet av den här månaden eller senast i början av april. Alex är också tillbaka i lätt träning och kan vara spelklar inom någon eller några veckor. Vilket ger Ancelotti fler möjligheter, framförallt att förändra från bänken men även vila formsvaga spelare. Något vi saknade under den så kallade krisen då Ancelotti var mycket ovillig att låta unga spelare ta det ansvaret.

 

 



Matchday Moments
Lindy

 

 

CSFC

Nu

För fakta och initierade kommentarer om Chelsea FC

epost
Vi har ingen kommentatorsfunktion på CSFC då missbruket av sådana kräver heltidskoll,
men skicka gärna ett mejl med dina åsikter.