AKTUELL LIGAPLACERING
5 Chelsea FC 26 sp 13 v 6 o 7 f 46 - 22 mål 45 poäng

16-19 feb 2011


Inför Toffees, FA Cupen omspel

 

evertonFREDAG: Drogba startar, vilket en del medier betraktar som en stor nyhet (?) mot Everton. Även Kalou lär spela från start, så då kan vi utgå från att han inte gör mål;-) Han räddade oss på Goodison, men som inhoppare. Yuri Zhirkov finns också med i truppen för första gången på evigheter. Hans vadskada skulle hålla honom borta i några veckor, som blev några månader!

Däremot får inte David Luiz spela den här matchen. På grund av en FA teknikalitet. Han var inte registrerad för Chelsea före första mötet 26 jan och får därmed inte spela i den här matchen. Det var lite överraskande då många räknat med honom. Torres är också cup-tied då han spelat för Liverpool i fA Cupen.

Chelsea har inte förlorat en FA Cupmatch på Stamford Bridge sedan mars 2003! Tyvärr var det en match då JT passade på att göra mål både framåt och bakåt för Arsenal.

Det känns kanske lite fel att säga att det är goda nyheter om ett lag har en spelare skadad, men i det här falelt känns det som om nyheten om att Louis Sahas skada i helgmatchen är sådan att han inte kommer att kunna spela mot Chelsea. Sahas vana att göra mål mot just oss är dock en verklig faktor som vi annars hade behövt räkna med. Inte heller Jack Rodwell kommer att bli spelklar i tid, men det var mer väntat.

Chelsea kommer att få ett riktigt laddat spelschema framöver. Inte bra. Vinner Chelsea mot Everton kan den redan flyttade matchen mot Manchester United flyttas igen, då vinnaren imorgon möter Reading i 5 omg den 1 mars. Redan är nästa helgs match mot Birmingham flyttad (okänt datum) då Birmingham då ska försöka rubba Arsenal i Ligacupfinalen. (Arsenals första titel på över sex år?) Därtill är det hyfsat troligt att Chelsea går vidare i Champions League.

TORSDAG: Goda nyheter om Alex, som liksom Zhirkov är i träning. Nu talas det till och med om att Alex ska kunna spela mot FCK på tisdag. Han kommer dock knappast att finnas med i truppen på lördag.

ATTITYDFÖRBÄTTRING EFTERLYSES.

Det tar emot att säga ;-), men lär från liverpools mot oss där spelarna verkligen ville vinna eller Tottenhams mot Milan tisdag kväll. Lite av det och vi valsar vidare i FA Cupen.

Normalt är Chelsea ett bättre lag än Everton och ska gå vidare till kvartsfinalerna i årets FA Cup, på väg mot en tredje rak titel som skulle bli historisk. Det har inte hänt på över hundra år att ett lag vunnit tre raka FA Cuper.

Det är bara det att med den viljelösa, rent viljeslöa inställning Chelsea visat i de två senaste ligamatcherna där de inte bara spelat bort sig från kampen om ligatiteln och just nu även en Champions Leagueplats, då vinner inte Chelsea den här matchen - oavsett vilket lag de kan ställa på fötter. Så låt oss innerligt hoppas på en bättre inställning nu.

En god nyhet är iallafall att Yuri Zhirkov som fram till sin vadskada var en av Chelseas bästa spelare är nu i träning igen. Han lär nog knappast vara aktuell för spel den närmaste veckan men det är ändå en god nyhet. Yossi och Alex saknas fortfarande men Alex bör vara spelklar inom några veckor. Yossi lär få vänta ända in i april.

I Everton är deras fantastiske Tim Cahill tilbaka. En av världens bästa huvudspelare, trots att han egentligen inte är lång. Han saknades senast pga asiatiska mästerskapen som bara gav Australien en silvermedalj efter finalförlusten mot Japan. Marouane Fellaini har hittat formen igen och lär skapa problem för oss. Mest problem lär dock säkerligen Louis Saha ge Chelsea, oavsett om det är David Luiz och JT som är mittbackar. Saha har en mycket obehaglig ovana att göra mål på Chelsea. Leighton Baines hade lekstuga senast på Stamford Bridge, men han hölls under kontroll av Bosingwa senast, så vi får hoppas Chelsea lärde läxan och stoppar hans utmärkta tidiga inlägg.

Fernando Torres lär säkert starta igen, frågan är med vem. Anelka var värdelös i måndags. Drogba gjorde ett riktigt bra inhopp och visade klart mer vilja än på länge. Torres behöver spelas in i Chelsea så han lär få tid även om han återigen kanske tas av planen på slutet. Torres verkar inte riktigt i fysisk form, men matchen mot Fulham var ändå ett fall framåt för rekordvärvningen. Lite otur tycker jag nog han hade med touchade bollar och ojämn studs på Craven Cottage.

David Luiz var utmärkt, åtminstone framåt och personligen skulle jag väldigt gärna se honom prövas som defensiv mittfältare. Med tanke på Mikels och framförallt Essiens usla form skulle det kunna vara ett mycket intressant grepp. Jag tror dock inte det sker. Och med tanke på att Luiz inte får spela på tisdag mot FC København är han nog rätt given i startelvan, om Carlo av någon anledning inte ville spela ihop mittbacksparet inför den matchen. Det är dock inte troligt då Evertonmatchen nu är ännu viktigare än förut, det är en av de chanser vi har till en buckla som ännu är kvar. Kanske öppnar det för en start för Josh McEachran som ju fredags ledde ungdomslaget till kvartsfinalen i FA Youth Cup? Men chansningar i laguppställningen är inget som direkt kännetecknar Ancelottis uttagningar. Tyvärr för något behöver göras för att ruska om laget ordentligt om Chelsea ska kunna avsluta säsongen på ett anständigt sätt.

Det är två formlösa lag som möts. Chelsea har varit hemska i två matcher trots stort spelövertag i andra halvlek mot Fulham. Everton var också riktigt dåliga i sitt genrep inför den här matchen borta mot Bolton i söndags. Då bägge lagen också är borta ur segerdiskussionerna i ligan är cupen också extra viktig för bägge.

----

Holländska fotbollsförbundet har startat en undersökning om Chelsea gjort något fel i värvningen av mycket unge Nathan Ake från Feyenoord. Jag har mycket svårt att tro att Chelsea gjort fel i det här efter de turer som varit tidigare, och där Chelsea friats (Gael Kakuta) och betalat ersättning (Woods, Taiwo- som båda floppat i klubben). Jag tror inte fel har gjorts den här gången heller.

Men sådana här anklagelser kommer att öka framöver och har redan ökat enormt (absolut inte bara mot Chelsea) på grund av alla regler om att klubbarna måste utbilda spelare själva. Det gör att värvningar kommer att gå lägre ned i åldrarna och att klubbarna skaffar spelare i bulk för att undgå problem med de här idiotiska "home-grown"-reglerna som både FA och Uefa tvingar på klubbarna. De mindre klubbar ute i Europa som ser dessa unga spelare som handelsvaror gillar det självklart inte utan vill ha ersättning för dem, motsvarande vore de redan etablerade spelare. Därav sådana här anklagelser från de mindre förorättade parterna. I Frankrike är sådana här anklagelser redan satta i system där klubbar närmast försöker utpressa de stora klubbarna som intresserar sig för deras ungdomar.

Uefa och FA har skapat ett fullständigt idiotiskt system där storklubbar tvingas samla på spelare i mängder. De får säkerligen en väldigt bra fotbollsutbildning i storklubbarna, men jag tycker ändå systemet har grava fel. Både för mindre klubbar och storklubbar vore det bättre att låta spelare utvecklas i klubbar där de har chans att få spela, men sådana här regler stoppar det liksom det stoppar ersättning till klubbar som faktiskt får fram spelare som är värda transferpengar.

För sanningen är den att även de bästa klubbarna lyckas så gott som aldrig få fram mer än en enda spelare ur varje årsklass som tar steget upp och får regelbunden speltid.

Systemet är idiotiskt! Det enda positiva att den här moderna "slavhandeln" med mycket unga spelare nu börjar få den uppmärksamhet den förtjänar, det lär dock knappast få inskränkta tänkare inom Uefa och FA m fl att inse vilken hydra de skapat.



Matchday Moments
Lindy

 

 

CSFC

Nu

För fakta och initierade kommentarer om Chelsea FC

epost
Vi har ingen kommentatorsfunktion på CSFC då missbruket av sådana kräver heltidskoll,
men skicka gärna ett mejl med dina åsikter.