AKTUELL LIGAPLACERING
4 Chelsea FC 23 sp 12 v 5 o 6 f 42 - 19 mål 41 poäng

28 jan 2011


Transfer Skvaller: Torres och Luiz

SENT: Det meddelas nu att Liverpool köpt Suarez från Ajax. Inte så oväntat, men det oväntade är att om summorna stämmer har Liverpool plötsligt DUBBLAT sitt bud för Suarez! Gjorde det för att de räknar med att sälja Torres eller... Nog verkar det som om Liverpool plötsligt räknar med att få in pengar från någonstans!

På de skvallrigaste av platser spekuleras det i att Chelsea kommer erbjuda Liverpool 40m plus Daniel Sturridge. Som sagt, detta kommer från platser med låg trovärdighet. Samma ställen som kunde berätta för oss att Sturridge hade begärt att få gå till Liverpool för några veckor sedan då han inte spelade - fast det visade sig att han inte spelade för att han var skadad! Så....tro det på egen risk.

Mer trovärdigt är att vissa mycket välinformerade och trovärdiga engelska journalister,som Tony Evans från Times och Tony Barrett somanses vara den främste experten på Liverpoll, tror det hela kommer att hända innan transferfönstret stänger.

Som ett Liverpoolfan säger i Liverpool Echo; klubbar som Chelsea lägger inga formella bud och det lär ju föreligga då Liverpool själva säger det, om inte spelaren och hans agent redan är tillfrågade och positiva till ett klubbyte.

Jag säger inte att det är fallet, men nog låter det vettigt?

---

 

Normalt brukar inte CSFC kommentera skvaller separat under Silly Season, men idag tänkte jag göra ett undantag just för att skvallret, och ev fakta är så pass intressant.

Först; det är mer eller mindre klart nu att det blir ingen affär med Benfica över David Luiz.

Skönt om ni frågar mig. David Luiz är en mycket duktig spelare och skulle säkert med tiden bli en tillgång i Chelsea. Mina invändningar mot affären är rent pragmatiska. Plus att jag anser det finns solklart mer prisvärda alternativ.

Jag är också tveksam till om Chelsea verkligen behöver Luiz. Vi behöver truppförstärkning i försvaret, men vilken sorts förstärkning behöver vi. En som går rakt in i laget, eller en som erbjuder adekvat back-up till de tre förstavalen JT, Alex och Ivanovic? Klart är att Alex's läkning har försenats vilket gör behovet större, åtminstone den närmaste månaden då Alex är borta, men efter det?

1. Jag anser summan som anges för köpet av David Luiz vara närmast löjeväckande även för en ung oerhört lovande mittback. 26 miljoner pund är på tok för mycket för mig. Att affären sprack lär berott på att Chelsea ville erbjuda pengar och en spelare alternativt erbjöd betalning i installationer beroende på hur Luiz utvecklades i föreningen. Detta vägrade Benfica uppenbarligen då de idag på sin hemsida meddelat att affären inte blir av. (Vilket inte är absolut förrän transferperioden tar slut måndag midnatt).

2. Att då dessutom betala den sortens pengar för en spelare som inte får delta i Champions League verkar inte smartare. Jag hoppas fortfarande på en ordentlig ligatitelutmaning, men i realiteten måste vi nu inse att Chelsea kanske borde koncentrera sig på att utmana om Champions League i år! Och då köpa en spelare som inte får spela....

3. Traditionellt har nästan alla spelare från latinska länder, utom möjligen Torres, alltid haft problem att anpassa sig snabbt till engelsk fotboll, särskilt tempo och intensitet. Se på Alex som tog tid på sig, se på Ramires som fortfarande kämpar men som nu fått göra sitt första mål vilket säkert kommer att underlätta hans fortsatta utveckling. Luiz spelar dessutom i portugisiska ligan vilken inte kan räknas som en av de fem bästa, snarare runt plats 7-10 trots Portos stora framgångar.

4. Vi kan få nästan lika bra spelare för betydligt mindre pengar, dvs göra klokare affärer och de spelarna är dessutom tillgängliga i alla turnerningar Chelsea spelar.

Så, nej, jag misstycker inte att Luiz-affären inte blev av. Och snacket om att den skulle varit viktig för klubben bara för att det skulle vara viktigt att göra en stor affär - ursäkta men det är barnkammarnivå på sådant snack. Det måste alltid vara bättre att köpa RÄTT spelare än att bara köpa en spelare, men det verkar det som om playstation-generationen vägrar acceptera.

 

Fernando Torres! Han har varit på Chelseas radar länge, inte minst på Romans. Roman är en stor beundrare av Torres och det är absolut ingen hemlighet att Chelsea velat ha Torres redan i somras om det gått.

Det nya är att nu vill tydligen Fernando Torres också gå till Chelsea. Han har gjort klart att om han ska gå till en engelsk klubb så handlar det om Chelsea. City som säkert kunnat betala mer både till Liverpool och Torres själv är inte aktuellt. (Vi får ju se, City har ju kidnappat minst en affär från Chelsea förr, som tur var, då det var en riktigt misslyckad affär med Robinho).

Frågan är om Torres vågar stöta sig med Liverpools mycket aggressiva fans och lämna in en formell transfer request. Vi vet alla vad som hände när Steven Gerrard skrev på för Chelsea för flera år sedan och sedan inte vågade (?) genomföra klubbytet. Dock meddelar så många källor, även trovärdiga idag att Torres bett klubben förhandla med Chelsea, att jag för en gångs skull tror på tidningsuppgifterna. (Till skillnad från Gerrard har Torres inga band till staden förutom sin familj så dödshot och tröjbränning lär nog inte påverka honom på samma sätt som det gjorde Gerrard).

Om Torres gör det, då handlar det säkerligen enbart om pengar och då är frågan hur högt Chelsea (Roman) vill gå. Det talas idag om två summor Chelsea ska ha erbjudit, och Liverpool har bekräftat att Chelsea har lagt ett bud på Torres! Den första uppgiften var på 35m pund vilket nästan låter prisvärt....senare uppgifter i framförallt engelska tabloider talar om 40 m pund som Liverpool nobbat.

Så, är Torres en bra affär?

Jag har frågetecken, allvarliga sådana, men tror det kan vara helt rätt för Chelsea. Även om vi isåfall säkerligen lär få betala mer än marknadsvärdet, men det gör vi tydligen alltid!

Torres fyller 27 i mars. Det är precis på gränsen för den ålder jag anser Chelsea borde intressera sig för.

Han är onekligen en duktig spelare som klickade för Premier League mycket snabbare än jag någonsin trodde när Liverpool köpte honom 2007. Han har sedan dess gjort 65 mål på 101 matcher, obehaglig många av dem mot just oss. Framförallt på Anfield har han imponerat stort.

Han är skadebenägen. Det är mycket oroande, men i Chelsea har vi en anfallsstyrka som är helt annorlunda än i Liverpool vilket innebär att han skulle kunna matchas gentemot sin fysik på ett helt annorlunda sätt. Men visst oroar skadebenägenheten, särskilt som vår medicinska avdelning också oroat oss senaste tiden.

Många pratar om hur usel han varit i år. Och det är helt sant. Enda matchen fram till nyligen han imponerade i var, mot oss tyvärr. Han har på senaste matcherna börjat visa normal form igen och många har hävdat att det beror på Kenny Dalglish. Det finns nog anledning att ifrågasätta den tolkningen. Det kan vara minst lika stor anledning att han vill visa vad han går för inför ryktet att Chelsea var villiga att lägga ett seriöst bud. Något han måste ha fått information av genom sin agent.

Att Torres inte längre trivs är uppenbart. Hans insatser i höst var håglösa, i alla matcher utom undantaget förstås, och ointresserade. Han gillar säkert Liverpool FC men han har hela säsongen sett ut som en spelare som längtar bort, även om jag tippade till Spanien. Att han nått en ålder då han vet att han måste vara på rätt plats för att vinna saker har säkert slagit honom, och även med nya ägare och ny optimism på Merseyside lär det nog dröja innan Liverpool igen utmanar om titlar. Det lär inte hända i år, och inte heller nästa år. Kanske inte ens säsongen därefter. Så Torres och hans agenter ser nog att tiden för ett byte är inom en snar framtid snarare än när kontraktet går ut 2013.

Men min största anledning till intresse för den här affären, även om jag normalt sett är oerhört skeptisk till att köpa spelare till överkostnad (läs Aguero, Luiz m fl) är:

1. Jag tror Fernando Torres spelstil skulle passa Chelsea som handsken och vice versa. Ett tremannaanfall med flödande anfallsspel och service från fler spelare än bara Gerrard är som oliver i dry martinin, grädde på jordgubbarna.

2. Han har bevisad erfarenhet från Premier League och kan han bara få vara frisk och kunna vilas i rätt tid (vilket Chelsea kan erbjuda mer än Liverpool som är extremt beroende av honom) bli en omedelbar tillgång som kan användas även i Champions League från dag ett.

Ja, jag ser gärna att den här affären blir av.

Blir den av? Ingen aning. Tiden är kort, men den känns väldigt mycket mer rätt än Luiz-affären och framförallt känns det som om den för första gången verkligen är realistisk. Det handlar mycket om Liverpools image att sälja eller inte, vilket budskap det sänder deras fans och om John Henry vågar sända ett sådant budskap (dvs att Liverpool istället satsar längre fram än på snabb framgång, ett budskap nästan alla supportrar hatar och Liverpools mer än andra då de tycks anse de är bättre än andra, trots fakta).

Före måndag midnatt lär vi dock ha svaret, men blir det inte av nu tror jag det kan hända i sommar för jag undrar verkligen om Torres spelar för Liverpool nästa säsong. Frågan är bara var han spelar?

Glöm inte heller att Torres säljer tröjor, vilket bör ge lite pengar tillbaka därför är ett överbud på honom betydligt mer motiverat än för Luiz.



Matchday Moments
Lindy

CSFC

Nu

För fakta och initierade kommentarer om Chelsea FC

epost
Vi har ingen kommentatorsfunktion på CSFC då missbruket av sådana kräver heltidskoll,
men skicka gärna ett mejl med dina åsikter.