AKTUELL LIGAPLACERING
4 Chelsea FC 22 sp 11 v 5 o 6 f 38 - 19 mål 38 poäng

16-24 jan 2011


Inför Trotters #2

boltonSENASTE: måndag

Chelsea kommer inte att ha Frank Lampard ikväll. Han har inte följt med laget till Bolton. Däremot är Mikel tillbaka i truppen något före tidtabellen. John Terry som också var tveksam kommer att spela.

---

fredag
Till skillnad från Chelsea har Bolton redan handlat i januarifönstret och deras nyförvärv David Wheater från Middlesbrough förväntas starta redan på måndag i Boltons försvar. Bolton saknar dock Gretnar Steinsson och Ivan Klasnic pga skada, Lee Chung-Yong spelar i Asiatiska mästerskapen.

Chelsea har inte vunnit borta sedan Blackburn 30 okt. Det blir inte lättare av att både Lampard som vi redan vet och även John Terry har skadeproblem. De ska vara av lättare sorten och möjligen spelar båda, eller ingen. Det är Lamps vad och det är som vanligt John Terrys rygg som krånglar.

Ännu en jätteviktig match på gång med dåliga nyheter i förberedelserna. En vinst är en nödvändighet för att inte tappa mark och för att bygga på förra veckans vinster i cup och liga.

Ni kanske såg att Pienaar och hans agent hävdade att de valde Tottenham på grund av att Redknapp visade större intresse än Ancelotti. Detta är en lögn visar det sig inte oväntat. Ancelotti har aldrig någonsin mött Pienaar personligen! Lika lite är det sant att Chelsea ska ha haft de möten med Udineses president som pressen påstår.

Däremot ligger det en grand av sanning i att Gael Kakuta möjligen går på lån, till Cottagers är ryktet. Chelsea har funderingar på att låna ut Kakuta för att ge honom mer speltid som den unge fransmännen behöver. Av de ungdomar som spelats i år har Kakuta tyvärr imponerat minst och det är förmodligen för att han behöver mer tid på sig för att finna sin roll. Lån till Marseille har alltid varit ett rykte, men personligen hoppas jag att Chelsea inte lånar honom till en annan liga och spelstil. Fulham vore ett mycket bra alternativ om han bara får spela där.

---

torsdag:
Frank Lampard är skadad igen. Det är ett problem i vaden och ska inte vara farligt. Klubben tror han spelar på måndag men det beror självklart på hur rehabiliteringen går.

 

----

För de som följt Silly Season senaste tiden vet ni att Chelsea faktiskt lade ett bud på snart kontraktslöse Steven Pienaar, sydafrikansk mittfältare i Everton. Everton accepterade Chelseas bud men Chelseas lönebud till Pienaar föll inte denne i smaken. Han krävde 70.000 pund i veckan, en silly summa för en spelare som aldrig kan ses som något annat än en truppspelare, komplementspelare i Chelsea.

Senaste nytt tisdag eftermiddag är att Pienaar själv hävdar att han gjort klart med Tottenham, vars bud inte accepterats av Everton. Mer lär nog följa i frågan, men frågar ni mig hoppas jag han hamnar i Tottenham. Jag ser inget behov av Pienaar i Chelsea annat än som back-up tills Benayoun blir skadefri och hans rykte utanför planen intresserar mig inte heller om vi säger så. Ytterligare ett skäl är att han är afrikan och Chelsea har redan idag problem nog med att afrikanska spelare försvinner till afrikanska mästerskapen varannat år - vilket är på tok för ofta. (Just nu spelas asiatiska mästerskapen, som liksom EM går vart fjärde år, vilket dock märks bra mycket mindre i topplagen, undantag Park och Cahill. För Afrikas egen skull måste de börja spela färre mästerskap eller spela dem en tid som inte kolliderar med de stora ligorna!) Att vara utan nyckelspelare som Drogba och Essien i 6-8 veckor, ackompanjerade av Mikel, Kalou räcker. Chelsea bör tänka sig för minst en gång extra varje gång en afrikansk spelare är aktuell för laget enbart pga den orsaken.

Jag tror fortfarande, nu när vi är mer än halvvägs in i Silly Season att Chelsea inte kommer att handla, men skulle de göra det hoppas jag klubben verkligen inkluderar Ancelotti i det hela och köper en spelare som blir en omedelbar tillgång för klubben. Alternativt ett jättelöfte för framtiden, som Lukaku, Ganso, Sanchez för att nämna tre omnämnda spelare.

---

Senast vi mötte Bolton blev det en så kallad scrappy seger. En vinst men inte övertygande. Krisen var inte heller över utan det blev nya pinsamheter efteråt.

Nu vann vi över Blackburn senast, men det var också hemma. För att vi ska börja tro att krisen, den värsta på hur länge som helst, ska vara över måste vi vinna fler matcher och framförallt på bortaplan. Och ska vi utmana flytlaget United (slapp en straff mot Tottenham, även om utvisningen av Rafael kanske tycktes hård om än korrekt faktiskt- den betydde dock mindre än en solklar straff som Dean inte såg då Vidic skickligt utnyttjade vinklarna), då måste vi väl vinna allt.

Nu möter vi Bolton igen. Fast borta. Kan tillfället bli bättre att börja bygga på det som matcherna mot Ipswich och Blackburn startade? Särskilt som Bolton också har hamnat i en svacka, eller kris som kvällstidningarna benämner dylika. Bolton har inte vunnit på ett tag och har en del att bevisa just nu. Så lätt lär det inte bli, men det fanns flera positiva saker senast att bygga på - så varför inte hoppas. Även om vi får vänta ända till måndag innan matchen spelas. Vi har också fått flera andra matcher flyttade i mars vilket nu börjar verka standard. Det är inte många matcher numera som Chelsea spelar på den klassiska tipsextratiden klockan 4 på lördagarna. Vad som oroar mig mer är att vi de senaste säsongerna varje gång vi varit i positionen att spela sist i omgångarna inte har gjort det så bra. Alla gånger våra konkurrenter tappat poäng före oss verkar Chelsea också förlora poäng. Jag har ingen statistik på detta även om det säkert går att gräva fram, men det är min känsla.

 

 

---

Ett steg framåt, absolut om ni frågar mig. En vinst framförallt. Tre poäng och ett (tillfälligt?) kliv uppåt i tabellen. Två mål, två träträffar och en stensäker nolla bakåt. Blackburn är inte bästa bortalaget, och matchen var kanske ingen höjdare. Jag är fortfarande mycket kritisk till Ancelottis hantering av Daniel Sturridge som borde kommit in mycket tidigare. Och absolut före Kalou.

Ashley Cole och Michael Essien påminde om de spelare de ska vara. Drogba glimtar till men saknar klipp i både steg och skott just nu. Förmodligen måste han spela till sig det. Lampard hade en blek match, försvaret behövde inte göra mycket även om Cech visade varför han återigen är bäste målvakt i premier league med en kalasräddning. Spelet var tidvis bra, men i det stora hela saknar det fart, tempo, passningssäkerhet och initiativ. Förhoppningsvis återkommer det när självförtroendet återkommer och detta var absolut ett steg på vägen dit.

För mig är fotboll mycket, som all sport, en fråga om mentalitet, eller om man vill självförtroende. Nästan alla i Chelsea har på sistone visat att även stora spelare kan totalt tappa självförtroende. Detta bör vara ett steg tillbaka dit där vi hör hemma.

För mig klart mycket mer att glädjas över än att gnälla (även om arsenalsupportern Glenn Strömberg inte verkade hålla med ;-) över i denna så otroligt viktiga match, efter den usla form och resultat vi har haft. Vi kommer igen. Varje resa börjar med ett steg, vår började återigen (efter rena sjukdomspausen) förra söndagen och mot Blackburn tog vi ett andra steg. Det är långt kvar, men vi är Chelsea.

Nu väntar tre extremt svåra bortamatcher mot lag som alltid är bra mycket bättre hemma än borta, Bolton som dock tappat lite i form, Everton i cupen och Sunderland. Varje match precis lika viktig, men Chelsea har kvalitet att kunna ta hem alla poängen.

 

 

 

 



Matchday Moments
Lindy

CSFC

Nu

För fakta och initierade kommentarer om Chelsea FC

epost
Vi har ingen kommentatorsfunktion på CSFC då missbruket av sådana kräver heltidskoll,
men skicka gärna ett mejl med dina åsikter.