AKTUELL LIGAPLACERING
4 Chelsea FC 17 sp 9 v 4 o 4 f 31 - 12 mål 31 poäng

21-27 december 2010


Inför Gooners, #2

arseSENASTE: måndag

LAGUPPSTÄLLNING:

Som väntat, tyvärr med Mikel som defensiv mittfältare istället för Essien som jag hade hoppats se där. Däremot får vi nog säga att att Kalou startar är en överraskning och inte en positiv en. Anelka måste fått en sen skada eller sjukdom då han saknas även på bänken. Ett sent besked anger en knäskada.

Cech - Ferreira, Ivanovic, JT, Cole - Essien, Mikel, Lampard - Kalou, Drogba, Malouda

Arsenal startar med enbart en defensiv mittfältare vilket är bra för oss. Song är kapabel men när de spelar med bara en defensiv mittfältare lämnas deras centrala försvar rätt öppet vilket bör gynna framförallt Lampard.

Arsenal: Fabianski - Sagna, Djourou, Koscielny, Clichy - Song, Fabregas, Wilshere - Walcott, van Persie, Nasri

En tuff uppställning. Jag hade helst sett Chamakh starta. Men också en uppställning som är defensiv svagare än den är offensiv.

---

Mannen alla talar om inför mötet med Arsenal ikväll är självklart Didier Drogba. Det blir lätt så när man gjort sju mål på de senaste tio matcherna mot ett och samma lag.

Inför tidigare möten har Arsene Wenger alltid valt att ignorera Drogba och till och med avfärdat honom som ännu bara en spelare hans lag ska möta. Den här gången har den franske managern valt en annan strategi. Han har hyllat Drogba fast han ändå försöker ta ned hotet från ivorianens förmåga. Han påminde om hur Drogba hjälpte till att vända matchen mot Tottenham (och snällt nog undlät han att påminna om att Drogba även missade den avgörande straffen).

Vi får se. Annars är det stor fokus på Frank Lampard som förväntas starta för första gången sedan augusti. Klyschan, det är som att få tillbaka en ny spelare har luftats.... Vi är mycket nyfikna på hur det påverkar den del av det blå tåget som verkligen klickat på sistone, mittfältet. Där har jag mina förhoppningar.

Men Arsenal är ett bättre lag i år, även om jag ännu tycker de saknar nödvändig hårdhet och beslutsamhet för det allra sista steget att utmana Man U och Chelsea om ligatiteln. De har också traditiionellt sin svåra period i mars varje år, medan Chelsea brukar ha sin i december (i år var det dock framförallt november). Jag är lite orolig över hur situationen i Elfenbenskusten kan påverka nationalikonen Drogba, även om jag inte tror att det ska göra det. Ändå, nyckeln till en ny vinst på Emirates Stadium är försvaret. Vi får inte släppa in enkla mål, helst inga mål alls för att besegra Arsenal. förhoppningsvis har försvaret kunnat träna och spela ihop under uppehållet som blev. JT bör tagit ett stort steg mot matchform även om han var mycket bra redan mot Tottenham. Iva har slipat mittbacksformen med honom och Ashley Cole brukar alltid ha kul med assister mot sitt gamla lag. Han är ju inte särskilt populär på Arsenals hemmaarena. Även om Nasri nu utgör ett större hot på hans kant än tidigare. Jag tror nog Ferreira startar på högerbacken även om José Bosingwa är spelklar, men Carlo verkar inte ha samma tilltro till portugisen som jag har.

Många spekulerar i hur Wenger kommer att formera sitt lag framåt. Kommer Chamakh som bevisligen tappat en del form att fortsätta, vilket ger dem ett huvudspel de annars inte har eller kommer van der Persie att starta för första gången tillsammans med Fabregas i år. Något som promoverar Arsenals insticksspel mera. Vi får se om några timmar.

julaftonsfakta:

Didier Drogba har gjort mål 13 gånger på 13 möjliga matcher i alla tävlingar mot Arsenal.
Drogba har 8 mål mot Arsenal enbart i Premier League, hans personliga rekord.
Arsenal har bara vunnit två (2) gånger mot Chelsea i de senaste 18 matcherna!
Hemma har Arsenal en vinst (1) och förlorat fyra (4) i de senaste sju hemmamatcherna i alla tävlingar.
Nicolas Anelka har skjutit sju (7) mål i hans 12 senaste starter mot sitt första engelska lag.
Arsenal har redan förlorat tre hemmamatcher i år. Ingen seriesegrare har förlorat mer än tio poäng de senaste tio säsongerna.
Arsenal släpper in många mål hemma, bara en gång de senaste sju matcherna har de klarat av att hålla nollan.

Arsenal har en hemsk statistik mot de två andra lag som vunnit Premier League de senaste elva matcherna mot dem.. (United och Chelsea) 0 V, 1 O, 10 Förluster. 5-23 i målskillnad.


Deras enda hopp är väl att deras formspelare Samir Nasri har gjort mål i de sex senaste hemmamatcherna.

----

torsdag

José Bosingwa är återigen spelklar och går in i truppen inför måndagens möte med Arsenal.

Thomas Vermaelen kommer inte att spela för Arsenal.

Mötet mot Man United har preliminärt bokats in 1 mars 2011.

----

Arsenal är det första lag vi möter för andra gången den här säsongen. Ett Arsenal som för ovanlighets skull ligger före oss i tabellen, tack vare den dåliga form Chelsea visade i november.

Men också ett Arsenal som vek ned sig borta mot Manchester United i förra omgången (de vilade också pga snön i helgen) och förlorade ännu en match mot topplagen. Denna gång United, de har redan förluster mot Chelsea, Tottenham tidigare i år. De har verkligen inget bra facit mot andra topplag. Också ett Arsenal som trots den enklaste gruppen av alla bara gick vidare som grupptvåa och belönades av Uefa med ett returmöte mot Barcelona. Förutom tabellplaceringen är Arsenals största framgång i år en ovanlig semifinalplats i Carling Cup, en cup de normalt brukar nonchalera.

Ändå tycker jag nog Arsenal är ett bättre lag i år än de senaste fem säsongerna. Det är jämnare och har fått lite stål i ryggraden. Noterbart är också att jag nog tycker de har spelat bättre utan sin talisman Cesc Fabregas, något som sällan eller aldrig hänt tidigare. Den som främst lyst i hans frånvaro har varit Samir Nasri, men med båda på plan samtidigt verkar det bli för trångt. Arsenal har också mindre skador i år än de brukar "skryta" med. Något som vi tyvärr inte kunnat säga, men börjar kunna säga.

Frank Lampard fick en oväntad extra vecka till sin startcomeback. Förmodligen bra. Kanske var det bra för hela Chelsea att Unitedmatchen blev uppskjuten, då det gav extra tid från den svåra perioden. Å andra sidan var Chelsea det vanliga Chelsea i andra halvlek mot Tottenham även om resultatet inte gick vår väg, så jag kände stor optimism inför Unitedmatchen. Vi lär väl få se vem som tjänade mest på matchens avlysning, United hade skadeproblem och tveksamheter kring spelare som Vidic, Scholes var redan struken, så det är inte säkert det gynnade Chelsea mest alls.

Ännu inget nytt om våra skadade spelare Yuri Zhirkov och José Bosingwa, men vi får väl hoppas de snart är i spel. Yossi Benayoun och Alex är ju borta till en bra bit in på vårsäsongen.

Julmatcherna i Premier League är det som räddar julen normalt för mig, så det känns väldigt snopet att just den här godbiten sparas ända till 27 december. Hade hellre sett att den flyttats framåt. Bara två dagar före ett möte med Bolton, årets överraskningslag tillsammans med Blackpool. Som tur var innebär inte mötena någon resa utanför London. Även första matchen i på nyåret blir i London då vi har hemmamatch mot Aston Villa som vi alltid har svårt mot borta, men lättare hemma.

Chelsea mot Arsenal brukar alltid handla väldigt mycket om Didier Drogba. Han tycks inte kunna låta bli att göra mål mot dem. Drogba behöver göra mål igen, inte minst med den missade straffen bakom sig. En straff som kostade oss mycket mot Tottenham. Hans målsnitt mot Arsenal är inte annat än sensationellt och enligt Carlo Ancelotti är Drogba på mycket god väg tillbaka mot toppformen. Säkerligen ett besked som Arsenals försvar inte ville höra.

Det är inte troligt att deras återvändande Thomas Vermaelen blir spelklar till matchen, men jag är inte så oroad då jag nog tycker hans storhet är lite väl uppskruvad. Defensivt är jag mindre imponerad än jag är av honom offensivt. Däremot har Chamakh varit bra under hösten även om formen verkar vara i avtagande. Bäst i Arsenal har onekligen Samir Nasri varit, men som bäst när Fabregas inte är med. Även mittfältet har visat en hårdhet som de saknat mycket ända sedan Vieiras dagar. Song och Diaby har skött det bra. De verkar också fått ordning på målvaktsproblemet med sina polska målvakter Fabianski och konsonantmannen.

En trepoängare på the New Library, Emrirates som gooners kallar sin hemmaarena, är inte given, men det skulle absolut inte varken skada eller överraska. Kan vi få önska oss samma resultat som förra säsongen, 3-0 till våra blå. Det skulle bli en bra kickstart på andra halvan av säsongen.



Lindy

CSFC

För fakta och initierade kommentarer om Chelsea FC

epost
Vi har ingen kommentatorsfunktion på CSFC då missbruket av sådana kräver heltidskoll,
men skicka gärna ett mejl med dina åsikter.