MÄSTARNAS AKTUELLA LIGAPLACERING
1 Chelsea FC 12 sp 9 v 1 o 2 f 28 - 5 mål 28 poäng

12 nov 2010


Mer om Wilkinsaffären

 

SENASTE: Detta är ALLT som Carlo Ancelotti sa (fick säga?!) om Ray Wilkins vid dagens presskonferens, plus nyheten om att Lampard är skadad igen! (Mer om det i Inför Sunderland...)

'I want to say one thing. Ray was a fantastic assistant coach - I want to say thanks to him because he was a fantastic support last season and this season.
'He did a fantastic job and helped me and all the team to win the Double, so the first thing is to say a lot of thanks to him. He is my friend, I have a fantastic relationship with him and I will have a fantastic relationship with him. He knew very well English football and has a lot of experience as assistant. His job he did very well.'
'The club made this decision, I think it was a difficult decision for everyone but I have respect for this decision. I have trust in all the staff working with me, and now we have to move on.
'We have to look forward, stay focused on the next game because it is an important season for us and it is important to move on.
'I spoke with the players to tell them the club made the decision, but as I said before we have to move on and stay focused. The players are in focus and will continue to stay focused.
'Obviously you are interested to ask a lot of questions about this but I don't want to say any more about this.

-----

Efterdyningarna av Ray Wilkins avsked från Chelsea har skakat klubben och supporterkretsarna då Butch Wilkins var en mycket populär person i och runt omkring klubben.

Att sättet att entlediga Wilkins skadat klubben rykte, återigen, är obestridligt och i allra högsta grad beklagligt. Tekniskt sett fick inte Wilkins sparken utan hans flytande kontrakt som egentligen gick ut i somras sades upp och Wilkins fick lämna omgående. Det var sättet han behandlats, utan respekt och utan förklaring som retat upp alla.

Spekulationerna går självklart vilda då klubben inget säger (den sortens Kreml-politik är tyvärr numera vanlig hos Chelsea och tjänar ingen).

De första ryktena om en incident efter Fulhammatchen kan dock helt avskrivas. Det finns ingen sådan dramatik i det som hänt. Wilkins går med huvudet högt.

Förmodligen är förklaringen den att Wilkins av klubbens ledning hela tiden setts som en övergångslösning. Han kom först in för att hjälpa Scolari, stannade under Hiddinks korta räddningsperiod och verkade vara den ideala lösningen mellan spelarna och Carlo Ancelotti när han kom in. Wilkins som talade flytande italienska kunde hjälpa Carlo med kommunikation och han har ett obestridligt fotbollskunnande efter en mycket meriterande karriär.

Enligt vissa källor anser nu ledningen att funktionen inte behövs. Frågan är vad i hela världen de tänker, men de flesta anser att vem som utses till efterträdare kommer att visa om Wilkins är offer för en maktkamp inom klubben. Och hur snabbt det sker.

Spekulationerna är att om Carlo Ancelotti, som hyllar Ray Wilkins enormt i sin bok, är vinnare av den maktkampen heter den nye assistenten Paolo Maldini eller Galli, spelare och assisterande manager för Carlo i Milan. Om det är Abramovich som ligger bakom anses det att Michael Emenalo, som idag är scout i klubben och en person som anses stå Roman (och Avram Grant!) nära blir ny assisterande manager. Vilket på ytan ser ut som en mycket dålig lösning, men det är kanske för tidigt att döma ut den förre nigerianske försvarsspelaren. Som ett tredje alternativ anses fansens val vara (vilket låter enbart löjligt), och det skulle enlig ex Fulham Chronicle vara Gianfranco Zola. Något som nästan ingen annan längre tror på även om många fans uttryckt sådana önskemål.

Assisterande managers huvuduppgift är att fungera som mellanhand mellan manager, ledning och spelare. Att sätta in en manager med egen karriär där verkar inte troligt. Detta anser en del spekulanter också vara problemet för Ray Wilkins. Han var enormt populär och stark bland klubbens äldre, framförallt de engelska, spelarna medan några av de utländska spelarna ska ha haft en mindre hög uppfattning om honom. Jag undrar, men redogör för spekulationerna.

I den maktkamp som vissa ser inom klubben, om det nu är så, anses också Frank Arnesen vara ett offer. De räknar med att hans tid i klubben är utmätt och att förre Barcelonadirektören Txiki Bergistan kommer att ersätta honom. Vilket skulle vara Abramovich-linjen! Arnesens kontrakt lär gå ut efter den här säsongen, men nog verkar det underligt att när hans satsning, om än lite senare än utlovat, äntligen bär frukt avfärda honom. Det verkar också bra underligt. Jag tillhör de som kritiserade Arnesen starkt tidigare, men tiden har onekligen jobbat för honom och med de ungdomar som klubben har idag visar att Arnesen gjort ett bra jobb, trots problemen med Kakutas och Borinis kontrakt (den senare vill tydligen inte förlänge sitt kontrakt utan vill vänta ut det så han kan gå till Parma. Vilket är anledningen till att han inte förekommer på avbytarbänken trots mycket fina insatser i reservlaget, toppat av fem mål nyligen mot WBA).

Den vildaste teorin är den att den s k Abramovich-linjen (vilket vi inte har en susning om den är sann) också innebär att Carlo Ancelotti kommer att sparkas och att Chelseapersonal (enl rykten konstigt nog Arnesen) ska redan ha talat med Pep Guardiola och hans team i Barca om att ersätta Ancelotti!!! Jag sa det låter som rena godnattsagorna! Ancelotti skulle i det scenariot köpas över till Manchester City för att ersätta Mancini! Personligen hoppas jag innerligt att detta inte är sant då jag har mina tvivel om Guardiola, men å andra sidan omgärdas Chelsea alltid av rykten om Barcaspelare och ledare och hittills har inget någonsin varit sant. Jag väntar bara på att man kommer att skvallra om att Joan Laporta ska bli ny VD! ;-)

Vi fans kan inget göra utom att följa det som händer och hoppas på det bästa. Tyvärr. Kanske får vi veta mer efter dagens obligatoriska presskonferens, men...

Vad jag tycker är dock att Chelsea har skött det hela på ett pinsamt och mycket respektlöst sätt. Ray Butch Wilkins är en Chelsealegend och har gett allt för klubben både som spelare (även om han lämnade för ManU en gång!) och ledare. Han förtjänade att det hela hade skötts på ett mycket skickligare, trevligare och respektfullt sätt. Oavsett vad klubben vill göra med hans f d jobb kunde Ray Wilkins fått ett betydligt trevligare avsked och fansen rimlig information om vad som händer. Ett stort skäms från mig till Ron Gouarlay och klubbledningen.

 

Lindy

CSFC

För fakta och initierade kommentarer om Chelsea FC

epost
Vi har ingen kommentatorsfunktion på CSFC då missbruket av sådana kräver heltidskoll,
men skicka gärna ett mejl med dina åsikter.