MÄSTARNAS AKTUELLA LIGAPLACERING
1 Chelsea FC 10 sp 8 v 1 o 1 f 27 - 3 mål 25 poäng

4 nov 2010


Inför Scousers

 

SENASTE NYTT: lördag

Det ser inte som om Kuyt kommer att starta, men Glen Johnson är aktuell efter en månads vila, ingen som direkt skrämmer mig då jag anser den förre Chelseaspelaren och toasitssnattaren oerhört överskattad i England. Ryan Babel är också aktuell för spel om Hodgson vågar starta med ett tvåmannaanfall. Torres som vilade i veckan kommer också till start och han har ju en obehaglig ovana att göra mål på Chelsea, men är å andra sidan långt från formen även om han nu gjort ett mål. Gerrard hade en fantastisk kvart mot Napoli, men Chelsea lär aldrig någonsin ge honom den sortens utrymme så frågan är nog mer om det är en tillfällighet eller början till att den gamle Gerrard är på väg tillbaka. Joe Cole är tydligen helt borträknad från matchen trots olika besked.

Med tre segrar i ryggen har Hodgson och Liverpool återigen återfunnit sitt vanliga skrytsamma sig själv, men som Ferguson brukar säga, motståndet var ju inte direkt det svåraste. Att Hodgson höjt tonläget i sina uttalanden är säkert väldigt mycket ett slags självförsvar för en tränare som utan tvekan sitter mycket löst om han inte radar upp segrar. De nya ägarna har redan underminerat honom genom att ta in Comolli och börjat applicera amerikanska sportprinciper, till vill säga en extrem övertro på statistik. Det kan nog bli svängdörrar i spelartruppen redan i januari.

Nyckeln till att neutralisera Liverpool är oerhört enkel. Stoppa två spelare och de åstadkommer inte mycket. De har inte gjort ett enda ligamål i år som inte gorts av, eller assisterats av Gerrard eller Torres! Chelsea har numera fördel mot Liverpool, av de 26 senaste matcherna har Chelsea vunnit 12, och då 7 slutat oavgjort är det därmed Chelsea som är även statistiskt det bättre laget.

Det är inte Arsenal, men Drogba trivs bra mot Liverpool också. Han har gjort mål i fem senaste matcherna lagen emellan.

Någon risk att Chelsea underskattar Liverpool tror jag inte det är, de behandlar nog matchen som om Liverpool fortfarande var ett topplag. Rivaliteten mellan Liverpool och Chelsea har varit intensiv de senaste åren och med tanke på att det i stort är samma spelare som mött varandra i så många matcher, extremt många då vi ett tag alltid tycktes lottas mot de röda i Champions League. Det är inte heller någon tvekan om att för en mycket stor del, förmodligen en majoritet, är Liverpool dagens Dirty Leeds för oss Chelseasupportrar, dvs det lag vi tycker i särklass sämst om.

Chelsea har vunnit 4 av 18 matcher mot Liverpool på Anfield i ligan. Det är långt under Uniteds 9 vinster mot Liverpool där, men ändå näst bäst tillsammans med Aston Villa och Arsenal (19 matcher). Av de sk Big Four är Liverpool det lag vars hemmaarena är sämsta fästningen. De har 49 hemmaförluster i Premier League (United klart bäst med bara 29 förluster, de är dock sämst mot just Chelsea som vunnit 5 gånger på OT. Chelsea har 46 och våra värsta motståndare är Arsenal, 6 förluster, även om det nog är mer historisk än gällande de senaste åren. Mest överraskande är att Blackburn är tvåa på vår lista. United har överraskande svårt på Stamford Bridge med 4 vinster och kommer delad trea, Liverpool har dock bara 2 vinster på Stamford!)

---

fredag
Ryan Babel räknas vara tillbaka söndag. Det ryktas även om Kuyt som tydligen tränar igen.

Däremot startar inte Frank Lampard, ännu en gång har Chelseas prognoser varit för optimistiska, De säger nu nästa vecka, men jag avstår nog att ens gissa längre. Han kommer när han kommer. Och Chelsea har onekligen klarat sig bra utan Lamps. Men läkarteamet frå faktiskt skärpa sig vad det gäller sina prognoser nu.

Däremot spelar Malouda något överraskande då han kvicknat till snabbare än någon väntat och är helt spelklar. Essiens tå gör honom dock osäker och där tas beslut först söndag förmiddag.

 

----

torsdag
Det står klart att Maloudas ankelskada håller honom borta från Anfield på söndag. Tipset är fortfarande att Frank Lampard är spelklar, för första gången sedan sista veckan i augusti. Essien hade ett tåproblem som gjorde att han fick vila igår, men Chelsea räknar med att han är helt OK inför resan upp till Merseyside och matchen mot det förra storlaget.

En mycket tidigt tippad startelva kan därför se ut så här: Cech - Bosingwa, Alex, JT, Cole - Essien, Mikel, Lampard - Kalou, Drogba, Anelka fast frågan är om inte Ivanovic, nu matchhjälte i två matcher på rad tar högerbacken och det är tveksamt om Lampard startar, vilket borde öppna för Zhirkov som väl ändå varit bäste Chelsea-it senaste månaden. (Dominerande Chelseaspelare i första halvlek i går)

----

 

Ja. det blev ju inte så tuft som väntat. Chelsea spelade ut i en bländande andra halvlek och kunde gjort ytterligare 3-4 mål. Zhikrov var fantastisk i första halvlek, i andra var samtliga det. Gruppsegern är klar, om än ej teoretiskt efter Marseilles storseger i Slovakien. Men det ska underverk till för att Chelsea inte vann grupp F under onsdagen. Marseille och Spartak lär nog få kämpa om andraplatsen i sista matchen, om Chelsea inte ställer upp med rena juniorlaget i Marseille om någon vecka. Synd bara att återigen utsattes vi för en domartabbe då Spartaks reducering var offside. Men så är det ju bara för Chelsea i Champions League, det är därför vi behöver vinna med stora siffror.

---

Det är inte längre ett s k Top Four-, Big Four-möte då Liverpool inte längre är ett topplag i Premier League. Ett tag verkade de nästan vara i fritt fall men två vinster i de två senaste matcherna, om än turliga, har stadgat skutan och Roy Hodgson har fått en nådatid. Pool har liverpoolockså till slut lyckats styra upp sina ägarförhållanden, för den här gången. Problemet har dock varit att deras spelare helt enkelt inte räcker till just nu. Torres och Gerrard är väldigt långt från den kvalitet de visat förr och förutom dem är det ganska tunt. Viktigare, än vad folk erkänner, är att också Dirk Kuyt saknas, det är inte bara försäljningar som satt dem i den här situationen.

Det lär dock inte på något sätt innebära att det blir en lätt match för Chelsea. Liverpool borta är alltid en svår uppgift oavsett deras tabelläge. Kanske svårare än vanligt just nu då klubben borde vara oerhört angelägna om att visa att de är bättre än de verkar vara. Kvalitetsmässigt är de dock inte i närheten av Chelsea, men som vi vet kan motivation och vilja ersätta väldigt mycket kvalitet.

Den stora mediefrågan är om Joe Cole kommer att spela. Först skulle han inte, men senaste nytt tyder på att Cole spelar. Han gjorde en del dumma uttalanden när han lämnade Chelsea som vi nog hoppas att han får äta upp. Hans korta Liverpool-karriär har absolut inte imponerat. Han är inte ens marginellt bättre än han var i Chelsea de två senaste åren trots förhoppningar om omstart på sin karriär.

Chelsea kommer, om inget nytt händer, ha nästan full trupp att välja från. Bara Benayoun är borta. Frank Lampard förväntas göra come-back efter sin spelarkarriärs längsta spelavbrott. Frågan är om han startar eller kommer in som en för scousers väldigt skrämmande supersub?

Varning också, för att Chelsea vanligtvis inte brukar imponera i bortamatcher efter att spelat i Champions League i veckan. Fast den här gången kan det knappast saknas motivation oavsett tabellplaceringar.

 

Lindy

CSFC

För fakta och initierade kommentarer om Chelsea FC

epost
Vi har ingen kommentatorsfunktion på CSFC då missbruket av sådana kräver heltidskoll,
men skicka gärna ett mejl med dina åsikter.