MÄSTARNAS AKTUELLA LIGAPLACERING
1 Chelsea FC 6 sp 5 v 0 o 1 f 21 -2 mål 15 poäng

1 okt 2010


Osgood statyOssies staty, Peter Osgood, The King of Stamford Bridge


Lagom till Arsenalmatchen avtäcktes idag den väntade statyn av The King of Stamford Bridge, Peter Osgood.

Vi har väntat länge på statyn och personligen blev jag ruskigt besviken. Som ni ser är det en trist, fantasilös skapelse som har åstadkommits. Jag hade hoppats på något fartfylld, actionliknande som verkligen speglade Peter Osgoods spelstil. Inte ännu en fotbollsspelare med boll under armen...

Inget som påminner oss om vilken enorm spelare han var.

Trist resultat, men det viktiga är ändå att Ossie finns där. Han dog i förtid 1 mars 2006, ironiskt nog efter att själv varit på en begravning av en vän. Bara 59 år gammal.

289 ligamatcher för Chelsea, 105 mål var inget dåligt resultat. Men det var hans utstrålning och personlighet som gjorde honom till stjärna och älskad av fansen.

Hans aska är begravd under straffpunkten på Stamford Bridge, The Shed-ändan.

En stor personlig favorit som jag hade lyckan att få träffa som hastigast när han spelade, och Chelsea under ett par somrar kom till Sverige för försäsongsmatcher. Alltid en gentleman som under Ken Bates regim behandlades oerhört illa av klubben. Som tur var fick han återupprättelse när Roman tog över och han var till sin förtidiga död oerhört populär bland gäster på Stamford Bridge och olika funktioner klubben ordnade. Han älskade uppmärksamheten och drog sig aldrig för att dela med sig av sina minnen och mängder av historier. Han hade alltid tid över för de som kom ihåg honom och för klubben i hans hjärta.

Hans och klubbens utstrålning under sextiotalets sista år var enorm och de uppmärksammades nästan mer utanför plan än på. Det sägs att Raquel Welch (stor filmstjärna på den tiden, och mycket känd för sitt utseende) väldigt gärna gick på fotboll i London för att kunna se Peter Osgood!

Själv vårdar jag ömt en tee-shirt signerad av the King of Stamford Bridge. Den är snyggare än statyn, men som sagt det viktiga är ändå budskapet den sänder. Att klubben vårdar sina traditioner och ärar de spelare som förtjänar det. Bra gjort Chelsea.

Peter Osgood gjorde debut i Chelsea december 1964, som 17-åring i ligacupen. Mot Workington och han gjorde matchens bägge mål. Redan då föddes den slogan som följde honom livet igenom, Born is The King of Stamford Bridge! Han hade då gjort 30 mål i tjugo reservlagsmatcher!!!

Två år senare bröt han benet efter en tackling i en match mot Burnley, en skada som naturligtvis skadade hans karriär enormt.

Hans spelgeni var sådant att manager Dave Sexton spelade honom under säsongen 1968-69 inte på hans normala plats som striker med nummer 9 utan som mittfältare med nummer 4! Hans mest berömda mål var FA-Cupfinalen mot Leeds 1970 och mot Real Madrid i Cupvinnarcupfinalen 1971.

Totalt spelade han i alla turneringar 380 matcher för Chelsea åren 1964-1974 och 1978-79. Sammanlagt gjorde han 150 mål.

Han lämnade Chelsea 1974 mot fansens vilja för Southampton där han också blev en stor hjälte. Han stannade där tre säsonger innan han spelade på lån för Norwich en säsong innan han testade en säsong i Philadelphia Fury i den då amerikanska ligan. Efter USA-äventyret återvände han för att avsluta sin karriär i Chelsea med tio matcher 1978-79.

Otroligt nog gjorde han bara fyra landskamper för England! Hans playboyaktiga stil uppskattades inte alls av Englands manager Alf Ramsey under Ossies storhetstid.

R.I.P. Ossie och härligt att du återvänt till Stamford Bridge för evigt.

 

Lindy

CSFC

För fakta och initierade kommentarer om Chelsea FC

epost
Vi har ingen kommentatorsfunktion på CSFC då missbruket av sådana kräver heltidskoll,
men skicka gärna ett mejl med dina åsikter.