MÄSTARNAS AKTUELLA LIGAPLACERING
1 Chelsea FC 6 sp 5 v 0 o 1 f 21 -2 mål 15 poäng

30 september 2010


Inför Gooners


SENASTE NYTT:

Dagar då vi känner med Carlo Ancelotti och hans förlust kan det vara på sin plats att påminna om en spelare som gick bort i förtid. The King of Stamford Bridge, Peter Osgood.
För på något passande sätt är det inför matchen mot Arsenal som Ossie får en staty av sig själv avtäckt utanför Stamford Bridge Idag hålls en privat ceremoni med hans familj och klubben.

Jag vet inte hur statyn kommer att se ut men hoppas verkligen att det blir en skön och härlig staty då Ossie är en av mina stora favoriter genom tiderna. För hans spel, men lika mycket för hans personlighet. Han var extremt uppskattad av fansen då och nu, och av en del rätt snygga kändisar som drogs till Stamford Bridge på grund av hans karisma. Han hade inte den Englandskarriär han förtjänade, men för oss är han en av de absolut största, kanske störst.

Osgoods aska är också begravd under straffpunkten på The Shed-end (där hotellet och affärerna ligger för nyare supportrar) på Stamford Bridge. Det om något visar hans betydelse för vår klubb.

Jag hade turen att träffa honom när han spelade och jag har bl a en mycket uppskattad signerad teeshirt från honom. Min hund är uppkallad efter honom, så nog är han en spelare jag kommer ihåg. Ossie spelade 289 matcher för Chelsea i två omgångar och gjorde 105 mål. De viktigaste mot Leeds i FA-Cupfinalen och mot Real Madrid året efter när Chelsea blev Cupvinnarcupmästare.

Arsenal var inte det lag Ossie imponerade allra mest på, han gjorde väl bara fyra mål på 17 matcher. Didier Drogba däremot älskar att spela mot Arsenal, vilket hans tolv mål på tolv matcher bevisar (tio starter). Nio (9) av dem de sex senaste matcherna!!!

-

Carlo Ancelotti begraver sin far på lördag och återvänder till Stamford Bridge i tid för söndagsmatchen. Under tiden har hans assistenter och Ray Wilkins förberett laget inför matchen.

-

Det är olika bud om Fabregas spelar ungefär varje timme från England, så vi lär nog få avvakta tills laget måste spikas en timme före match.

-----

 

 

//Idag går våra tankar först och främst till Carlo Ancelotti vars far Guiseppe gick bort igår. Carlo var vid hans sida. Guiseppe har varit sjuk en tid och dog i mogen ålder, 87, men det är ändå en mycket tuff tid och uppgift för Carlo nu. Våra tankar är med honom och vi önskar honom allt väl. //

Vad som händer, oavsett resultatet på söndag vet vi en sak. Arsene Wenger kommer att hävda att Arsenal förtjänade att vinna.

arsenalDär har vi en av anledningarna till att jag får allt svårare, dag för dag, för den uttalat tjurskallige franske tränaren. Det finns ingen osportsligare, gnälligare manager i fotboll. Tyvärr lyckas han också odla de myter han vill odla, som Arsenals överlägsenhet som plantskola trots det faktum att även om han ofta släpper fram ungdomar är det faktiskt väldigt få av dem som blir stora spelare när de är vuxna. Egentligen är det väl bara Cesc Fabregas av alla ungdomar som Wenger hävdat är världsstjärnor som faktiskt blivit en världsstjärna under honom. De flesta faller ifrån som färdiga spelare, påfallande många av dem på grund av skador de fått på grund av för hård matchning i ung ålder. Eller hur illa Arsenal blir behandlade av fotbollslag (och domare) som ser spelet som en kampidrott istället för en uppvisningssport.

Nej, jag gör ingen hemlighet av att jag tycker inte om Arsene Wenger. Jag respekterar det han gjort men står oförstående till det han numera håller på med. Även om han i sommar till slut, mycket sent i transferperioden gav in och faktiskt köpte spelare han behövde. Han vägrade dock att lägga upp en miljon pund ytterligare till 4,5m för att köpa den etablerade PL-målvakt han ville ha - och behöver. Ägarna till Arsenal är självklart mer nöjda då hans filosofi onekligen är gynnsam för klubbens kassa, lika gynnsam där som ogynnsam för framgångar. Wengers senaste fem år är Arsenals minst framgångsrika period de senaste trettiotalet år!

Arsenal har som vanligt startat säsongen starkt, ändå tycker jag de har mindre poäng än jag trott de skulle ha. Förra året tog de väl inte ens poäng av de s k top four-klubbarna. De klubbarna är andra idag, men vi får se hur Arsenal klarar sig mot bra motstånd på söndag. Arsenals säsonger definieras vanligtvis av deras uppförande runt slutet av mars och april. Ungefär som Chelsea traditionellt brukar ta en del snedsteg i december-januari. Kanske är det därför fler experter tror att Arsenal kan vinna Champions League innan de vinner Premier League igen. Inget kan dock ta ifrån dem i mitt tycke en av de finaste prestationerna i fotboll de senaste tio åren, året då de gick obesegrade genom ligen 2003-04. Sedan kan vi prata mycket om att konkurrensen då var klart enklare, det hela måste ändå göras och frågan är om det kan upprepas?!

Som vanligt har Arsenal en välfylld skadelista vilket ska förklara saker och ting när det inte fungerar. Att andra lag också får skador glöms oftast bort. Deras ikon är självklart Fabregas, deras världsstjärna som egentligen vill spela för en annan klubb och nog lär göra det nästa år. Jag tror inte Arsenal kan stoppa honom fler gånger, men det handlar också om priset. Barcelona har ju onekligen försökt utnyttja situationen och vill inte betala marknadsmässigt pris för Fabregas då de vet att han vill spela för dem. Jag stödjer verkligen Arsenal i deras vägran att rea ut sin bäste spelare. Fabregas själv är ett proffs om än lite skör och spelar ändå bra utan att tjura sig fram.

Nu är det oklart om Fabregas spelar på söndag då han återigen är skadad. Just nu tror jag han kommer till start, men säkra är vi nog inte förrän på söndag. Det är dock mer regel än undantag att skadeperioderna överdrivs rätt ordentligt i Premier League just nu.

Det pratas också om Almunias skada, men det är väl ingen större skillnad på Almunia eller Fabianski i mål och den senare var inte bäste målvakt på plan i Belgrad men byggs ändå upp stort inför derby på grund av en straffräddningt. Även Vermaelen förväntas vila vilket jag tycker är synd då jag inte tillhör fanklubben. Jag tycker Vermaelen defensivt är klart sämre än årets nyförvärv Koscielny och Squillaci. Däremot är han ett effektivare anfallsvapen även om Squallaci gjorde mål i veckan. Så jag hade hellre sett Vermaelen spela än de nu alltmer samspelta K och S. Däremot är Clichy en besvikelse, många trodde han skulle bli en världsspelare det anser jag nu vara motbevisat. Frågan är om Kieran Gibbs kanske inte petar honom, fast han lär ju också möjligen vara skadad....

Nyförvärvet Marouane Chamakh har överraskat mig. Jag imponerades aldrig av honom i Bordeaux men i Arsenal har han startat säsongen riktigt hyfsat. Gjort en hel del mål och nog förpassat en annan f d ung spelare som numer mest är skadad (vi känner igen scenariot) Niklas Bendtner till tredje alternativ där framme (när han är frisk). Normala förstavalet är Robin van der Persie som dock har en skadelista som matchar andra holländska spelare i världsfotbollen som Robben och van Basten på sin tid. (Ytterligare ett bevis för min tes att unga spelare slits ut snabbare i Arsenal än i andra klubbar! Det finns många exempel faktiskt.)

Dominant spelare i år är väl Samir Nasri som vuxit till sig och står bakom väldigt mycket av vad som händer i Arsenal framåt. Theo Walcott har haft en bra säsongsstart men jag ser honom ändå som en rätt begränsad spelare som Ashley Cole bör kunna ta hand om på ett övertygande sätt. Arshavin är som alltid väldigt ojämn, presenterar topprestationer med högst marginella insatser (även i samma match). Arshavin har väl dock aldrig trivts mot Chelsea som har robusta backar som är snabbare än de får credd för.

Många, väldigt många har tippat att i år är året Arsenal verkligen kommer att utmana om ligatiteln. Jag undrar jag, men att de är ett mycket bra fotbollslag det får man aldrig glömma. (Själv tippade jag att de inte skulle placera sig i topp fyra, fast det var förstås innan de värvade bra spelare och lyckades behålla Fabregas!)

Chelsea brukar dock ha rätt lätt emot dem. Didier Drogba älskar att spela mot Arsenal. Han lämnar sällan en match mot de rödvita utan att ha gjort mål. Malouda är i sitt livs form liksom Mikel, det är kanske även Ashley Cole. Petr Cech är tillbaka rätt nära där han var innan Hunts attack. Essien är ju bara hur bra som helst, för att inte tala om Drogba och Nicolas Anelka. De andra är inte heller dåliga. Alex som vi så ofta glömmer bort är ju den som dominerar försvaret utan att få äran av det för det mesta.

Chelsea är som vi vet inte utan skador. Bosingwa spelade återigen i reservlaget i veckan men jag förväntar mig inte att se honom i truppen då han togs av 70:e minuten. (Chelsea slog ändå med tio man lätt Liverpool med 3-1, anmärkningsvärt att notera att Chelseas första mål gjordes av 15-årige Nathaniel Chalobah). Chelsea matchar Bossman mycket försiktigt tillbaka till matchform. Det är dock möjligt att han kommer att ingå i truppen inför söndagens match då han inte hade känning av sina problem efter måndagsmatchen. Troligare är nog ändå att Ivanovic startar mot Arsenal då Chelsea inte har utrymme för at chansa. Det innebär dock att vi äntligen har en renodlad högerback spelklar till efter landslagsuppehållet.

Lampard är borta vilket normalt borde vara en minst lika stor försvagning som ett Arsenal utan Fabregas, men Chelsea har visat att de klarar sig bra för det mesta utan Lampard. Även om en frisk Lampard självklart kommer att spela varje match framöver. Även Benayoun och Kalou saknas, vilket är synd då jag tror Arsenal är ett motstånd som skulle passat dem båda.

Jag tror uppställningen som inte imponerade mot City, väldigt mycket tvärtom, får chansen från start:

Cech - Ivanovic, Alex, JT, Cole - Essien, Mikel, Ramires - Anelka, Drogba, Malouda

Största frågetecknet lär nog bli Ramires position, fast jag tror att Arsenals bolltrillande är ett spel som kommer passa honom alldeles utmärkt till skillnad från Citys rugbyattityd. Fast som Chelsea spelade i första halvlek mot Marseille med Cole, Zhirkov och Malouda var nog bland det mer imponerande jag sett på mycket länge, även om det utarmade spelet på andra kanten en del. Men vilken offensiv vänstersidan bjöd på. Wow!

Jag tror på en övertygande seger för Chelsea om vi bara spelar vårt eget spel, varför inte 3-0? Wenger är inget taktiskt geni på något sätt så jag förväntar mig inte en taktikmatch.

 

Lindy

CSFC

För fakta och initierade kommentarer om Chelsea FC

epost
Vi har ingen kommentatorsfunktion på CSFC då missbruket av sådana kräver heltidskoll,
men skicka gärna ett mejl med dina åsikter.