MÄSTARNAS AKTUELLA LIGAPLACERING
1 Chelsea FC 6 sp 5 v 0 o 1 f 21 -2 mål 15 poäng

29 september 2010


Bjässar mot puttefnasker


Söndag kommer ännu en toppmatch. Denna gång mot ett etablerat topplag. Ett av de fyra lag som lyckats vinna Premier League mot en annan vinnare, de regerande mästarna. Arsenal har dock inte vunnit en endaste buckla de senaste fem säsongerna. Deras längsta tid utan buckla på flera decennier. Något åtminstone jag gärna påpekar när alla deras fans för oväsen. Arsene Wenger av idag är en manager som ibland, ganska ofta mer och mer börjar påminna om en viss Raymond Domenech. Envis är nog bara förnamnet. Wengers teorier är sympatiska, men handlar fotboll ändå inte allra mest om att vinna saker och ting?

Kanske är det storleken som är problemet. Som en undersökning visar är Arsenal Premier Leagues minsta lag. Och Chelsea det största.

Arsene Wenger brukar vara snabb att påpeka, liksom han är alltid är snabb att gnälla, att de är det yngsta, vilket kanske inte alltid är med sanningen överensstämmande, men de tycks onekligen vara lättviktare till både storlek och längd. Det är ingen överraskning att Arsene Wenger alltid har haft ett gott öga till tekniska spelare som kanske inte alltid är så storvuxna. Och vetenskapen bevisar att det är sant. Arsenals spelare är både lättast och kortast i Premier League i genomsnitt.

  gs vikt kg gs längd cm
CHELSEA 83,5 186
STOKE 81,5 187,5
MAN UTD 80 183
TOTTENHAM 79,5 186
BLACKBURN 79 186
NEWCASTLE 79 183
WOLVES 78,5 180,5
BOLTON 78 183
FULHAM 78 183
ASTON VILLA 78 181,5
MAN CITY 77,5 180,5
WEST HAM 77,5 180,5
LIVERPOOL 77 180,5
WEST BROM 76,5 186
SUNDERLAND 76,5 180,5
EVERTON 76 180,5
WIGAN 76 180,5
BIRMINGHAM 73 180,5
BLACKPOOL 73 180,5
ARSENAL 70,5 179,5
beräknad på förmodad startelva

 

Med tanke på hur Chelsea blev nedtacklade med viss "assistans" av en mycket tillåtande domare i lördags är det kanske svårare att tro att Chelsea är det tyngsta och nästan längsta laget. Men vi har onekligen några fysiska praktexemplar i Drogba, Ivanovic, Anelka, Terry och Alex. Att Essien också är ett fysiskt praktexemplar om än lite kortare än de tidigare nämnda är inte heller en överraskning, lika lite som att John Obi Mikel inte är den lättaste att flytta på.

Chelseas spelare är i snitt 6,5 cm längre än Arsenals. Och anmärkningsvärda 13 (!) kg tyngre. Det måste spela viss roll, även om det finns faktorer som gynnar småvuxna spelare i fotboll. De har ofta också proportionerligt kortare ben, något som jag redan i tidigare artiklar har påpekat är ett framträdande drag hos väldigt många av fotbollsvärldens giganter under åren, från Garrinch, Pelé, till Maradona och numer Lionel Messi (eller Wayne Rooney och Gianfranco Zola). Låg tyngdpunkt har en stor betydelse för en fotbollsspelares balans. Korta spelare kan också vara väldigt kvicka, inte minst under det i fotboll så avgörande momentet de fem-sex första stegen. En lång spelare är kanske snabbare på långa sträckor, men saknar ibland den där kvickheten som gör blixtsnabba ryck förbi försvarare så viktiga. Att Stoke kommer tvåa i tabellen visar också att storlek betyder något för vilket spel ett lag normalt satsar på, det är ju ingen hemlighet att fasta situationer betyder mer för Stoke än något annat lag i Premier League, vare sig de kommer från frisparkar, hörnor eller Delapska inkast. Logiskt borde det väl innebära att Chelsea därmed vinner över Arsenal på fasta situationer, men jag tror nog Drogba tänker ha kul som vanligt mot Arsenal även om Senderos inte längre spelar för dem.

Undersökningen har gjorts med de spelare som förmodas ingå i startelvan. Då vår ungdomsakademi nu börjar slå igenom har vår bänk idag betydligt mindre muskler och storlek än startelvan. Gael Kakuta är inte så storväxt, inte heller Borini eller McEchran även om den sistnämnde säkert lär kunna lägga på sig något tiotal kilo utan vidare. Sturridge, Bruma är mer spelare i den storleksordning som vi förknippar med Chelsea numera.

Så även om Chelsea nog är favoriter både efter resultat, tabellställning och hemmaplan kanske även storleken faktiskt kommer att spela roll när Premier Legues bjässar möter Arsenals puttefnasker.

 

Lindy

CSFC

För fakta och initierade kommentarer om Chelsea FC

epost
Vi har ingen kommentatorsfunktion på CSFC då missbruket av sådana kräver heltidskoll,
men skicka gärna ett mejl med dina åsikter.