MÄSTARNAS AKTUELLA LIGAPLACERING
1 Chelsea FC 38 sp 27 v 5 o 6 f 103 - 32 mål 86 poäng

13 augusti 2010


Ramires Klar och Inför Baggies, och lite till

SENASTE NYTT
Det är nu helt klart med Ramires övergång från Benfica. En transfer som inte kan anklagas för att varit snabb eller överraskande men ändå mycket glädjande. Särskilt som priset verkar ligga ung en miljon pund lägre än den mest gissade siffran. 17m är den siffra som nu nämns.

Kontraktet är på fyra år och skrevs på efter läkarundersökning nu i eftermiddags.

Ramires Santos do Nascimento är född 1987 och mittfältare till höger. Han är van vid att spela den rollen i en diamantformation. Hans energiska spelstil har gett honom smeknamnet Blue Kenyan, Kenyan för hans stora uthållighet, blue från de klubbfärgen hos Cruzeiro som han tillhörde innan han kom till Benfica förra säsongen, och nu kommer att bära igen.

Välkommen till Chelsea Ramires, ska bli väldigt intressant att se hur du spelar för oss och Carlo Ancelotti.

----

Först nyheter.
Chelsea ska ha fått Afrikas främste mycket unge talang att ansluta sig till vår akademi, som skolpojke. Bertrand Traoré är bara 14(!) år gammal men anses som Afrikas största fotbollslöfte just nu. Han har representerat sitt land Burkina Faso i U-17 landslaget i VM.

---

Chelsea har släppt Slobodan Rajkovic som aldrig fick arbetstillstånd i England utan tillbringade sina tre Chelseaår hos PSV och Twente i Holland. Fulham har nu nått en överenskommelse med Rajkovic som spelar i försvaret, hos Twente mestadels till höger, men även de har fått nej på ansökan om arbetstilstånd för serben. (Spelare från länder utanför EU måste kvalificera för särskilda rätt stränga regler som t ex att de ska spelat en majoritet av sitt lands tävlingslandskamper de senaste två åren. Ramires uppfyllde inte det, men då han är numera ordinarie i Brasilien gjordes undantag. Rajkovic är inte ordinarie i Serbien!) Synd att han aldrig blev en spelare för Chelsea men vi önskar honom lycka till och gärna i Fulham.

---

Santos hotar anmäla Chelsea till Fifa för att Chelsea ska ha varit i kontakt med Neymar utan att Santos godkänt det. Undrar om Barcelona kommer att anmälas till Fifa för alla de kontakter de haft med Fabrega! Problemet för Santos är att de äger inte hela rättigheterna till Neymar enligt de tredjepartsavtal som är så vanliga i Sydamerika, därmed har de inte heller hela spelarrättigheten till spelaren. Sådana avtal är förbjudna i England. (Även Ramires lär haft ett sådant avtal med Benfica men den frågan är löst) Därför vet egentligen ingen vem som får tala för och med spelaren. Känt är dock att Chelsea är Neymars eget val och att både hans och hans far/agent vill att Santos ska släppa honom till Chelsea för erbjuden summa då han vill lämna. Santos har dock en utköpsklausul i kontraktet som är dryga tredjedelen större (vanligt men ännu har väl ingen spelare i världen kostat utköpsklausulen vid en transfer).
Själv ser jag hotet mest som förhandlngstaktik, Santos är angelägna om att få upp priset då deras tredjerättsavtal stipulerar hur mycket tredjepart ska ha, Santos får förmodligen det som är utöver det. Att Chelsea felaktigt och orättvist fälldes av Fifa för Kakuta-affären är säkert anledningen till att de spelar ut det här hotet (för än är det bara ett hot!). CAS friade också Chelsea på alla punkter, så jag tvivlar starkt på att något oegentligt har skett här heller även om överambitiösa agenter och andra hajar som simmar i vattnen kan ha gått för långt - men det innebär inte att de representerar Chelsea. Att slänga ur sig ogrundade anklagelser är lätt.

---

Vi vet alla vad den sk JT-Bridge-skandalen tidigt i våras gjorde. Som väntat kom inte hela sanningen ut och kvinnan i mitten av tidningssåpan Vanessa Perroncell har nu i tv offentligt förnekat att hon hade en affär med JT, vilket tidningarna och andra gödselspridare på internet, (även sk seriösa forum som fotbollskanalen.se) spred utan att ha några fakta att bygga det på. Det var ren jaktsäsong på JT som också förlorade kaptensbindeln i landslaget pga det.

Nu visar det sig att det kanske inte på något sätt var sant. JT har aldrig kommenterat det hela, men Perroncell gör det nu i samband med att de stämningar hon har lämnat in mot engelska pressen kommer upp till förhandling. Även JTs hustru Terri lär ha pratat med Perroncell, och som alla vet stannade hon med JT så även det talar kanske för att sanningen inte var den som brittisk och svensk media föredrog att sprida (ingen i Sverige har ännu tagit tillbaka sina påståenden eller ens rapporterat att det med ganska stor sannolikhet var en lögn de spred!).

Det kommer säkert fler vändningar i det här, men vi ska inte förvänta oss några ursäkter från media (förutom de stämda tidningarna om de förlorar, för då måste de pubicera en ursäkt, vilket till skillnad från tidigare inte blir på löpsedlar och förstasidorna utan i notisform långt in i tidningen). Man kan bara hoppas det kommer att kosta dem stora summor, och att även JT då stämmer dem för den skada de åsamkat honom och hans karriär.

-----

 

wbaÄNTLIGEN är det dags för Premier League. Det känns som evigheter sedan Chelsea vann dubbeln och ännu längre sedan vi vann ligatiteln. Det lär verkligen inte bli lätt att försvara någon av titlarna, ändå har Chelsea ett lag och en trupp som kommer att konkurrera om dem och ännu fler titlar. Chelsea är också favoriter hos de flesta förståsigpåare och framförallt hos vadslagningsfirmorna inför ligastarten.

Första matchen är mot nyuppflyttade jojolaget West Bromwich Albion. Chelsea spelar sena kvällsmatchen på Viasat som numer har visningsrättigheterna i Sverige. Ska bli intressant att följa hur de sköter det. Jag fruktar ett visst dribblande med deras exklusiva satellitkanaler (som bara kan fås om man har viasatparabol), men hoppas på det bästa. Vi har blivit bortskämda med att få se Chelsea spela varje vecka de senaste säsongerna. Vilken skillnad mot de år man var överlycklig om man kunde hitta någon restaurang/pizzeria/pub som hade en illegal parabol och kunde visa dem på någon turkisk kanal, eller ännu längre bort några få gånger om året på Tipsextra.

WBA är tippade att ramla ur igen, även av mig, fast jag hoppas annorlunda för managern Roberto di Matteo är en stor favorit sedan tiden i Chelsea. Hans mål inom minuten i FA Cupfinalen glömmer man inte i första taget. Hans karriär fick ett tragiskt slut då han i en Europamatch mot Basel bröt bägge benen. Det kunde han inte komma tillbaka från så han utbildade sig till manager och drev några restauranger . Hans första jobb med Milton Keynes Dons blev en succé och han värvades till WBA där han också gjorde succé och tog upp laget.

WBA har laddat hela sommaren för den här matchen. De är samtränade och vältränade jämfört med Chelsea vars startelva har en majoritet spelare som bara tränat i tre veckor, vilket absolut inte är tillräckligt. Så det gäller för Chelsea att visa klass på Stamford Bridge där vi är extremt svårslagna mot nykomlingarna. Framförallt försvaret måste höja sig flera klasser mot vad de visade i träningsmatcherna och Community Shield då de spelat rent amatörmässigt vid ett flertal tillfällen. Jag förväntar mig en mycket jämn och tät match på grund av de omständigheterna. Absolut ingen storseger som Chelsea skämde bort oss med vid ett flertal tillfällen förra året. Därtill brukar traditionellt nykomlingar alltid starta mycket optimistiskt och starkt.

Chelsea är jättefavoriter, men så lätt blir det inte. Goda nyheter är dock att Petr Cech med största sannolikhet är tillbaka i laget. Mycket talar för att även Alex är tillbaka vilket sätter Ivanovic på högerbacken istället för centralt. (Bosingwa har några veckor kvar till han kan spela match efter sin svåra knäskada). JT och Ashley Cole givna trots sina tavlor på sistone. På mittfältet lär det säkert bli som i de senaste matcherna med Essien, Mikel som defensiv, Lampard. Framåt lutar det nog åt Kalou, Drogba och Anelka även om Drogba nog dras ur matchen om Chelsea får en trygg ledning. Själv hoppas jag att Sturridge får starta istället för Kalou. Sturridge gjorde ett mycket imponerande inhopp i Community Shield och Kalou är normalt en intressantare spelare som avbytare än som startspelare.

WBA får tillbaka sin stjärnspelare från förra året, Dorrans, som varit skadad.

Statistiken talar också för Chelsea, vi har vunnit 10 av de senaste 11 öppningsmatcherna.

Lampard är tveksam till start efter en smäll på vristen i landskampen (visste det! minst en skadad efter landskampsuppehåll). Alex och Petr Cech är dock officiellt tillbaka.

Roberto di Matteo lär bli varmt välkomnad på Stamford Bridge, liksom hans assistent som även han spelat för vår klubb, Eddie Newton.

 

Lindy

För fakta och initierade kommentarer om Chelsea FC

epost
Vi har ingen kommentatorsfunktion på CSFC då missbruket av sådana kräver heltidskoll,
men skicka gärna ett mejl med dina åsikter.