MÄSTARNAS AKTUELLA LIGAPLACERING
1 Chelsea FC 38 sp 27 v 5 o 6 f 103 - 32 mål 86 poäng

15 juli 2010


Ny tröja och diverse


awaykit2010Chelsea har presenterat tredjetröjan för nästa säsong. Vilket innebär att färgerna är blå, vit och svart i de olika matcher som de ska bäras. Tack och lov slipper vi nu förra årets hemskhet, den s k gladiatortröjan med dess hemska rustningsliknande bröstplåtar. Vedervärdig. Årets hemmatröja är betydligt mer stilren även om många undrar över det röda i kragen. Det är dock en av Chelseas komplementfärger i rosorna i klubbvapnet så det finns fog för dem. Jag tycker den är helt OK även om jag avstod från att köpa den när den börjades säljas före FA-cupfinalen som jag ju fick vara med på. (Man kan lugnt säga att den som vill hänga med i alla tröjbyten numera får vara stadd vid mycket god kassa då tröjorna är svindyra och numera byts trefaldigt varje år!).

På den lilla bilden här ser den inte så intressant ut. Det som jag undrar mest över är de orange detaljerna, dessutom i en slags guld-orange nyans. De slår igenom väldigt mycket i linjeringen av tröjan så jag känner tveksamhet just nu och föredrar nog tidigare versioner av svarta bortatröjor.

Jag vill dock fortfarande slå ett slag för mörkare hemmatröjor. Vi har sedan Romans övertagande hela tiden haft en lite utvattnad blå färg som jag inte identifierar med den royal blue som Chelsea ska ha enligt handboken. Jag hade själv väldigt gärna sett en blå färg i närheten av den Japan hade i VM.

---

På lördag är första träningsmatchen för året, mot Crystal Palace. Räkna med många nya spännande namn som får chansen att visa upp sig. Att gissa den startelvan är i princip omöjligt och räkna också med massor med byten.

Tyvärr sviker Viasat som förra året visade de flesta träningsmatcherna genom Chelsea TV, som tillhörde deras Viasat Fotboll-utbud. Chelsea TV verkar dock försvunnit från Viasat och som alltid vägrar deras kundkontakt svara på frågor när CSFC ställt dem till Viasat angående detta.

Chelsea TV visar dock matchen så kanske kan webben bli aktuell...

Men onekligen känner man oro över deras övertagande av Premier League redan nu, de aviserar att de ska visa hela 380 matcher, men tyvärr lär de nog sprida ut dem väldigt mycket då de också utnyttjar de HD och satellitkanaler som de flesta Viasatabonnenter inte har tillgång till, de kan bara utnyttjas av de mycket få som har Viasat parabol! Vilket t ex utesluter ungefär samtliga sportbarer i Sverige som alternativ tittplats. Viasat har dock aldrig tvekat att flytta Chelseas matcher till dem under Champions League (tror bara två, Atletico Madrid, av Chelseas gruppmatcher visades i en allmän kanal förra året, medan de röda lagens matcher nästan aldrig flyttades dit. Viasat har ett genuint dåligt rykte för att försöka tvinga intresserade att öka kanalinnehavet för att se den idrott de har rättigheterna till och som man vill se. Att priserna höjts är helt OK med tanke på rättighetsskiftet, men de flesta kan aldrig någonsin ens få in Extra-kanalerna då de är exklusiva för parabolinnehavare).

Viasat har förstärkt sina sändningar med Erik Niva som en är en kunnig sportjournalist från Aftonbladet, annars inga nyheter varken bland experter eller kommentatorer. Fast roligare hade det varit med Peter Wennman eller Kalle Karlsson från Expressen som är PL-fantaster på ett annat sätt. Det verkar dock som om CL-experten (och jag använder ordet ytligt) E Bak inte kommer tillhöra staben utan den blir helt manlig med Ola Wenström som studioankare. Intressant att se blir om Viasat kommer att tillåta fotbollskanalen att använda PL-material. En smart grej av Viasat vore istället att skapa sitt eget PL-magasin som sammanfattar varje omgång på söndagskvällarna. Risk att man kommer att sakna Granqvist, experten Fjellström och fantasten Dahlquist. Fast inte Söndagssändningarna med deras extremt förutsägbara gästval. Å andra sidan är väl Djordic en favorit hos Viasat? Tur han är i Ungern nu.

---

Chelsea har lånat ut unge målvakten Rhys Taylor till Crewe för två månader av säsongen. Rhys Taylor behöver mycket träning under tävlingsförhållanden så jag hoppas att lånet blir förlängt för hans skull då jag tyvärr inte tror han är det framtida svaret på målvaktssidan i Chelsea. En sida som självklart domineras av världsklassmålvakten Petr Cech (utan tvekan en av de 4-5 bästa), en mycket kompetent back-up Hilario (som trots att han bara är andremålvakt var uppkallad till portugusiska landslaget flera gånger förra säsongen), relativt nye Ross Turnbull som inte var övertygande i reserverna men som skötte sig klart godkänt i de matcher han stod i a-laget. Där bakom kom Rhys Taylor som nu har stentuff konkurrens av de yngre målvakterna Matej Delac och Jan Sebek. Därtill har Chelsea den mycket unge (17) och storväxte lovande engelske pojklandslagmannen Jamal Backman med flera.

___

Det skvallras om att Chelsea slutit kontrakt med Buomesca Tue'Na Bengna, f 93, kallad Mesca från Sporting Lissabon. Inget har bekräftats även om skvallret påminner om det som förekom innan Chelsea bekräftade att Tomas Kalas är Chelseaspelare (om än lånas ut till sin moderklubb liksom Delac förra året).

---

Det sägs också att Chelseasupportern och det belgiska superlöftet Romelu Lukaku har förkontrakt med Chelsea. Belgiska medier är övertygade om att sådant finns... Lukaku kommer dock inte att lämna Anderlecht innan han blir 18 år nästa år, det är klart fastslaget av hans far, och då hans kontrakt även går ut. I Belgien anser man därför att Anderlecht har skrivit ett förkontrakt med den sensationella 17-åringen som redan spelat två a-lagslandskamper för Belgien och var i toppen av skytteligan. (34 matcher och 15 mål!)

Lukaku som är genuin Chelseasupporter har senaste tiden setts på bilder iförd Chelseatröja och sittande i spelarbåset. Det är dock ingen kupp av Chelsea utan något han själv köpt när han besökt Stamford Bridge som vanlig turist under våren. Bilderna är hans privata från hans facebooksida. Sådana grabbar värmer ett Chelseahjärta.

Även Drogba, som är hans idol, lär ha pratat med Lukaku och rekommenderat honom att välja Chelsea. Hoppas verkligen att han inte är en ny Freddy Adu.

Inget är dock klart, men vi håller alla tummarna för att skvallret stämmer även om vi säkerligen inte får det bekräftat förrän nästa sommar. Den redan storväxte (192 cm) Lukaku bevakas av så gott som samtliga storklubbar i Europa.

---

Juliano Belletti vars kontrakt med Chelsea gick ut i juni har skrivit på för två år med brasilianska Fluminense där han tänker avsluta sin karriär. Belletti har varit en mycket lojal och duktig allroundspelare och vi önskar honom verkligen all lycka till. Förmodligen får han sällskap i Fluminense av Deco som dock har tid kvar på sitt kontrakt. Deco har kopplats ihop med den brasilianska storklubben länge nu, men ännu har affären inte blivit officiell då Chelsea förhoppningsvis kräver en viss ersättning för att släppa honom.

Det är min uppfattning om att Decoaffären snart blir klar. Och jag tror också att Franco Di Santo och Scott Sinclair, förmodligen även Slobodan Rajkovic kommer att lämna klubben innan säsongen startar. De lär få någon chans att glänsa i träningsmatcherna men av deras lånetid förra säsongen att döma är de inte Chelseamaterial, de har helt enkelt inte utvecklats som klubben hoppades. Di Franco lär ha en engelsk PL-klubb som uppvaktar honom, frågan är bara om Chelsea får igen något av den övergångssumma de betalade för honom.

Det talas också om att Riccardo Carvalho kommer att lämna för Inter som länge varit intresserat av honom och som fortfarande är det, trots att José har lämnat över till Benitez (hoppas de slipper ångra det valet, men Inters spelartrupp är så kvalitativt långt före alla konkurrenter i Italien så ingen ska väl kunna missa mästerskapet i år igen). Jag är inte oroad om Riccy lämnar då vi har gott om unga spelare i de här positionerna och hans två senaste säsonger tyder på en viss skadebenägenhet på äldre dar! Dessutom genomgår Chelsea en tydlig föryngringsprocess just nu.

---

För övrigt skvallrar tidningarna vilt om spelare till Chelsea, jag orkar inte hänga med. Men som mest skvallras det om Torres, Aguero och de gamla vanliga namnen. Jag tror inte det kommer att hända, och jag tror inte Ashley Cole lämnar för Real Madrid heller. Däremot skulle jag väldigt gärna vilja se en av de tyska mittfältarna från VM till Chelsea, de skulle alla tre medföra helt unika och olika kvaliteter som jag gärna ser i Chelsea, oavsett om det är min favorit Mesut Özil (ryktet har kallnat då han anses gå till Bayern), Bastian Schweinsteiger (ryktet har ökat då han öppnat för att lämna Bayern) och Sami Khedira (ryktet har svalnat betydligt då spanska sporttidningar=tvångsmässiga lögnare, säger att han idag är klar för Real Madrid! Stuttgart blåförnekar det.)

Jag är dock långt ifrån övertygad om att Chelsea gör det här s k marquee-köpet av en spelare i år heller. Och det är rätt, får man inte rätt spelare till rätt pris! (vilket inte är 50m för Torres) hoppas jag att Chelsea är kloka nog att inte slänga ut stora pengar bara för ett namn. Shevchenkoaffären sitter nog fortfarande djupt i Roman.

 

Lindy

För fakta och initierade kommentarer om Chelsea FC

epost
Vi har ingen kommentatorsfunktion på CSFC då missbruket av sådana kräver heltidskoll,
men skicka gärna ett mejl med dina åsikter.