MÄSTARNAS AKTUELLA LIGAPLACERING
1 Chelsea FC 38 sp 27 v 5 o 6 f 103 - 32 mål 86 poäng

5 juni 2010


Bekräftade nyheter

Chelsea har förlängt den långtidsskadade Michael Essiens kontrakt till år 2015. Något som borde tysta ryktena om Yaya Touré till Chelsea eftersom det knappast lämnar någon plats i Chelsea för ännu en mittfältare av ungefär samma modell. Även om ingen liknar Michael Essien.

Skador fortsätter förstöra för Chelseaspelare i VM. Michael Ballack var den förste som fick lämna återbud. Michael Essien den andre då hans skada inte lär vara läkt före juli månad. Didier Drogba fick en spricka i armbågen och ser också ut att missa VM, vilket även öppnar upp för en operation av hans magbråck som besvärat honom hela säsongen. Mer information väntas och möjligen chansar Sven-Göran Eriksson på att Drogba ska kunna återvända i ett senare skede av turneringen.

Även John Obi Mikel är nu skadad, igen. På sitt första riktiga träningspass efter knäskadan skadade han vristen och liksom ovanstående och likaledes skadade José Bosingwa missar han nu VM. Detta var de första rapporterna, senare uppgifter säger att det är knäskadan som gör att Mikel själv bett att få avstå VM för att inte riskera framtida men. Vilket fallet än är så lär Mikels lite ansträngda relationer med Nigerias fotbollsförbund bli bättre av det här. För Chelsea är det självklart bara bra om Mikel kan rehabilitera sig ordentligt inför nästa säsong.

Jag vill också påminna om att målvakten Matej Delac från Kroatien som kontrakterades redan förra året nu ansluter till Chelsea efter att varit utlånad till sin moderklubb den här säsongen. 18-åringen är ett stort målvaktslöfte och med Jan Sebek har Chelsea det nu bra försett med unga målvakter. Frågan är vad vi egentligen har bakom Petr Cech.

Rykten, skvaller och spekulationerna

Utöver det är det mycket rykten och skvaller. Allra mest om vilka spelare José Mourinho ska försöka sno från Chelsea till sitt Real Madrid och var Joe Cole hamnar.

Frank Lampard och Ashley Cole toppar listan av de spelare som pressen placerar i Real Madrid. Jag tror ingen av dem hamnar där. Absolut inte Lamps men det finns en liten öppning för Ashley Cole då hans privatsituation och elände med den engelska skvallerpressen är påfrestande. Hans uppmärksammande äktenskap och nu skiljsmässa med en känd sångerska med efterföljande pressintresse kan få honom att fundera på en utlandskarriär. Det är dock inte alls troligt.

Joe Coles förhandlingar med klubben går mer än dåligt även om de självklart i realiteten ligger nere under VM. Anledningen anses vara lönekraven och det spekuleras friskt i att Joe Cole begärt upp till 120.000 pund i veckan, en ordentlig och omotiverad (om ni frågar mig) höjning från hans nuvarande 80.000. Chelsea lär lagt ett bud om 100.000 men efter Coles ovilja och hans senaste säsong lär Chelsea dragit tillbaka det budet.

Joe Cole vars kontrakt går ut 30 juni är därför fri att gå gratis till en annan klubb vilket kanske öppnar upp för en dylik att betala hans lönekrav. (Ingen övergångssumma ger med automatik högre lön tycks det numera).

Då Cole inte lär vilja flytta långt har Tottenham länge varit stor favorit i spekulationerna. Men då Redknapp i veckan gick ut och sa att han trodde Cole gjort klart med en annan klubb försvann de. Den andra klubben lär vara Arsenal. Vilket är förvånande med tanke på deras omskrivna lönestruktur, i vilket Coles krav lär framstå som löjeväckande. Han skulle utan tvekan bli klubbens bäst betalde spelare om de stämmer, och frågan är om han är så mycket bättre än spelare som Fabregas, Arshavin, van den Persie m fl.

Vi får se, jag förstår Chelseas inställning till att vägra nya idiotiska lönekrav (högre än Drogba!). Lönestrukturen i Chelsea är ett av klubbens största problem, inte minst med de nya ekonomiska regler som UEFA nu tvingar på klubbarna. Cole har inte heller spelat bra på länge även om VM kan bli ett lyft för honom. Han har varit en bra inhoppare men inte en startspelare som han troligen ser sig själv som. Däremot fullständigt hatar man ju att han ska hamna i en klubb som Arsenal (eller Tottenham).

För övrigt så har så många spelare kopplats till Chelsea att det är inte ens värt att nämna. Intressant dock att hela förra sommarens och säsongens rykten om Sergio Kün Agüero nästan helt upphört. Mer oroande är snack om Zlatan för att han och Carlo verkar bokat in sig på samma hotell i Miami. Mycket snack tidigt om Yossi Benayoun men det har upphört nu när Tubby Benitez försvinner från Liverpool.

Som jag sagt förut tror jag Chelsea kommer att vara mycket försiktiga på transfermarknaden. Kanske blir det någon storaffär och någon, några små. Vissa spelare kommer absolut att lämna med Belletti och Deco förmodligen först, men framförallt får Chelsea tillbaka massor av unga spelare som kommer tillbaka från lån och lyfts upp från akademin. Jag blir dock inte ett dugg förvånad om Chelsea inte gör någon affär med sk färdiga spelare.

 

 

Lindy

För fakta och initierade kommentarer om Chelsea FC

epost
Vi har ingen kommentatorsfunktion på CSFC då missbruket av sådana kräver heltidskoll,
men skicka gärna ett mejl med dina åsikter.