AKTUELL LIGAPLACERING
1 Chelsea FC 37 sp 26 v 5 o 6 f 93 - 32 mål 83 poäng

4 maj 2010

Under- och överpresterare

Lag som presterat bättre än väntat och lag som presterat sämre än förväntat. Vi börjar med de sistnämnda.

UNDERPRESTERARE utan inbördes ordning

CHELSEA
Det låter säkert underligt dagarna före en trolig ligaseger och en möjlig dubbel och målrekord (det sista väntade jag mig inte), men jag anser att Chelsea som helhet har underpresterat jämfört med vad jag förväntade mig. Detta helt på grund av Chelseas ojämnhet, framförallt för att Chelsea i arrogans och nonchalans underskattat flera motståndare. (Orsakerna är oförlåtliga) När till och med motståndarna går ut och menar att de kände att Chelsea inte tog dem på allvar då är det allvarligt, särskilt som motståndarna är topplacerade lag som Tottenham, Man City och Everton. Sex förluster den här säsongen är minst två för många och fem oavgjorda är kanske en för mycket mot vad jag hade hoppats på med tanke på vår trupp. Mot det kan vi sätta att vi slog samtliga så kallade Big Fourklubbar i dubbelmöten!

Det är hårt att säga att Chelsea hör till den här gruppen, men dalarna har varit lite för djupa i ovanstående matcher plus Wigan, Villa och framförallt Inter (även om det var mer en riktig taktisk tavla som också inträffade där, åtminstone på Stamford Bridge). Däremot tycker jag inte att några personer har underpresterat i år även om det tog ett tag för Carlo Ancelotti att förstå hur han bäst kunde utnyttja den enastående Frank Lampard. Kalou är en liten besvikelse, men med den konkurrs som är. Likaså är jag besviken på Joe Cole som borde kunnat prestera bättre - men jag pekar inte ut dem som orsaker utan det är helt och hållet kollektiva orsaker som ligger bakom att jag ändå uttrycker en viss liten besvikelse över Chelsea.

Å andra sidan, vem fan bryr sig om vi vinner ligan och FA Cupen. Inte ett enda dugg, jag försöker bara väga upp händelserna mot mina förväntningar, som var erkänt höga före säsongen. Resultatmässigt når vi dem i allt utom CL, men vägen har varit onödigt spännande. Chelsea borde ha vunnit serien med minst tio poäng som jag ser det! (Vilka krav vi numera kan ställa på Chelsea ;-)

WEST HAM.
Vilket ras de har genomfört i år. De är absolut inte ett lag eller en trupp som skulle behöva kämpa mot relegering. Skador, den finansiella oron, ägarproblemen (och de nya ägarna som verkar vara mer intresserade av publicitet än att driva klubben). Det är de starkaste orsakerna och jag tror knappast att Gianfranco Zola och Steve Clarke uppskattar det gatlopp nya ägarna har tvingat dem genomföra.

LIVERPOOL
Jag såg dem som starkaste utmanaren och det är skandalmässigt hur dåliga de har varit med en trupp som sånär på en person borde varit starkare i år. Så bra är eller var inte Xabi Alonso. Inte ens i närheten. Han var ingen C Ronaldo om vi säger så. I det här fallet menar jag att orsaken är Rafa Benitez som borde ägnat sig mer åt sitt lag och mindre åt att gnälla i pressen och prata om nya spelare. Har man tagit in 68 spelare och mindre än en handfull av dem har presterat, då är det managerns fel. Så jag önskar inget högre än att han stannar.

 

ÖVERPRESTERARE

TOTTENHAM.
Det lag som nog mest av alla presterat mer än vad jag trodde de skulle klara av före säsongen, men med många sena och bra nyförvärv har de gjort det hela mycket bra. Och mina förväntningar sattes innan Redknapp hade plundrat färdigt Portsmouth bl a.

FULHAM
Att med den smala truppen klara en mittenplacering i ligan om än sämre än förra året och gå till Europa League-final, det är närmast bragdartat. Spelarna har överpresterat enormt och Roy Hodgson kan mycket väl förtjänt vinna titeln Årets Manager, i konkurrens med Carlo om vi tar hem titlarna. Hedersomnmämnade till Avram Grant i Pompey och Alex McLeish i Brums.

MANCHESTER UNITED
Trodde nog förlusten av Christina Ronaldo skulle försvaga United mer än den gjorde. Mycket självklart för att Wayne Rooney tagit ett enormt steg framåt i sin utveckling från mycket duktig till världsklass. United har spelat mer och bättre som ett lagbygge i år än tidigare. Vilket visar betydelsen av lag kontra stjärnor. De måste dock hitta ett komplement till Rooney och en ny målvakt. Bakom åldringen van den Sar har de ingenting i målvaktsväg.

ARSENAL
Arsenal har överpresterat i år. Många tycker kanske tvärtom, men i mina ögon kämpade Arsenal med näbbar och klor för att hänga med ända tills de som vanligt vek ned sig när det verkligen gällde sista månaden. Wenger har som alltid gnällt mer än någon annan och fått fokus på skador, men skador är inte orsaken till tredjeplatsen. De talar alltid om nästa år, men det kommer att bli samma visa nästa år tills Wenger eller en ny ägare tvingar honom att köpa de spelare klubben behöver istället för de spelare som Wenger vill ha.

BIRMINGHAM
Att de skulle vara bäst av nykomlingarna och klara nedflyttningsgränsen med råge hade jag räknat med. Att de skulle vara och nosa på en Europa Leagueplats är överraskande bra. De hade en extremt stark period i mitten av säsongen.

 

Det har varit ett mycket jämnt år och det lär det bli nästa år också. Om Everton undviker en katastrofstart som i år, kommer sex lag att kämpa om två CL-platser bakom Chelsea och Manchester United nästa år. Man City, Arsenal, Tottenham, Everton, Liverpool, Aston Villa i den ordningen tror jag. Självklart kan transfersäsongen förändra saker, för att det kommer att handlas och säljas mer än vanligt i de flesta klubbar, plus säkerligen ett eller två managerbyten i de här klubbarna. Glöm inte heller att de så hemmastarka Blackburn och Sunderland säkert vill ställa till problem, på sina hemmaarenor först och främst. Fulham kanske vinner Europa League och Hodgson får lite pengar att köpa spelare för och kan bredda sin trupp. Newcastle och WBA är två nykomlingar som inte lär bli strykpojkar.

Hedersomnämnde till att inte hängt med går till Olof Lundh på fotbollskanalen.se som ansåg att Chelsea tydligen skulle få problem att nå en fjärdeplats. Ett tips som han var mycket ensam om, även om inte alla trodde på Chelsea som ligasegrare. (Om vi nu blir det är bäst att skriva så här innan det är avgjort!)

 

 

 

 

Lindy

För fakta och initierade kommentarer om Chelsea FC

epost
Vi har ingen kommentatorsfunktion på CSFC då missbruket av sådana kräver heltidskoll,
men skicka gärna ett mejl med dina åsikter.