1 Chelsea FC 37 sp 26 v 5 o 6 f 95 - 32 mål 83 poäng

4 maj 2010

Chelsea FA Youth Cup Mästare,
vs Aston Villa 2-1 (agg 3-2)

Chelsea var överlägset det bästa laget, ändå satt det hela långt inne. De spelade härlig fotboll, men var ändå inte riktigt rökande farliga framför mål.

Ingen kan dock säga att Chelsea inte förtjänade segern trots att Aston Villa försvarat sig heroiskt och skickligt. Offensivt hade de dock väldigt lite. Chelsea dominerade i torsdags i Birmingham och dominerade totalt matchen på Stamford Bridge ikväll. Spelmässigt överlägsna.

Värdiga mästare. Det var 49 år sedan sist! Vilket gott omen för nästa 11 dagar som kan ge oss en ligatitel och en FA Cuptitel också. Vilka underbara härliga unga spelare. Matchens store spelare var förmodligen Josh McEachran i stenhård konkurrens med Gökhan Töre, Marko Mitrovic, Jeffrey Bruma, Kaby Djalo och vilket segermål av irländske Conor Clifford, kaptenen med det fruktade långskottet.

**********CHAMPIONS**********

Det var Chelseas sjätte FA Youth Cupfinal. FA Youth Cup introducerades i början av femtiotalet (säs 52-53) och Chelsea har två vinster och två förluster före kvällens. 1960 över Preston och 1961 mot Everton vann Chelsea och en stor del av det laget ledde sedan klubben till framgångarna i slutet av 60-talet och början av 70-talet. Spelare som Ron Harris, Peter Bonetti med flera dominerade Chelsea senare. Om någon av dagens spelare gör detsamma är det mycket bra. 1958 förlorade Chelsea till Wolverhampton och för två år sedan 2008 till Manchester City (med Daniel Sturridge i laget!), tot 2-4.

Finalerna spelas numer i två matcher och mål borta bedöms inte dubbelt så resultatet i Birmingham, 1-1, betydde ingenting när matchen startade. Det var helt lika förutsättningar, förutom hemmaplan på Stamford Bridge för de här 17-18-åringarna.

Chelsea startade med med Sam Walker i mål, fyrbackslinjen B Clifford, Ince, Bruma, Deen-Conteh, mittfältet Djalo, C Clifford, McEachran, och i anfallet Sala, Töre och svenske Mitrovic. (skadad Danny Pappoe-Mills, reserver: Lalkovic, Haxhia -mv, Saville, Sampayo, Rodgers) Manager Dermot Drummy.

Vägen till finalen gick så här: Charlton (b) 2-1, Nottingham Forest (b) 4-0, Portsmouth (h) 1-0, Watford (b) 4-0 semifinalerna (alltid två) Blackburn (b) 1-0, (h) 4-0. Första finalen mot Aston Villa 1-1 (b).

---

Chelsea började matchen klart bäst och dominerade, inte minst på flankerna. Och alldeles särskilt på Gökhan Töres vänsterkant. Minispelaren från Portugals "Kaby" Djalo var också pigg, inte minst på att skjuta långskott. Framförallt bytte Chelsea kanter på ett imponerande sätt.

Vassaste chansen var dock Villas i 8e minuten när en hög dalande volley skruvade sig över Sam Walker, nästan. Walker fick fingrarna på bollen vid stolpen och det blev en hörna istället.

I tionde minuten fick Marko Mitrovic nästan bollen förbi Siegriest i Villas mål. En liten flick med foten, men målvakten var med.

I 12e minuten borde Jeffrey Bruma (a-lagsdebut i år!) satt bollen i mål när han var helt fri, men nicken utanför. Perfekt frisparksboll från Töre, nere vid hörnflaggan. Töre som tar det mesta i form av frisparkar och hörnor. Minuten efter hotade Villa, men kapten Clifford (Conor) tog bort bollen. 17e minuten var Mitrovic framme igen på en cross framför mål av Töre, dock lite många försvarare på plats också.

27e minuten borde det återigen blivit mål, men Sala nådde inte riktigt fram. Perfekt spel före av Jeffrey Bruma som vann bollen långt ned på högersidan och slog en perfekt boll förbi målet (obs Bruma är mittback).

30e minuten, suveränt spel som ledde fram till Töre som satte bollen över mål. Dåligt att inte få den på mål, vi får skylla på nerverna eller att han hann tänka för mycket.

0-1. 32 min. Självklart gjorde Villa första målet. Jättefin cross av Simmonds framför mål och Poyser kunde snyggt nicka bollen in i sidan av målet. Villa hade knappt haft något att säga till om innan målet! Chelsea borde lett med minst ett eller snarare två mål. Villa har dock framgångsrikt packat ihop sitt lag framför mål. Men...

35 min, Djalo tar emot bollen, snurrar runt och får iväg ett bra skott mot krysset, dock räddas det av Siegrist. Minuten senare får han chansen på nick, men planens i särklass minste spelare utmärker sig kanske inte just i huvudspelet. Högt över.

38e min tam boll av Mitrovic som målvakten enkelt räddar. Bollen vackert framspelad av Josh McEachran. Den till utseende veke mittfältaren dominear matchen med den ena fina framspelningen efter den andra. Det är millimetrar och otur som hållit bollen borta från Villas mål

41 min Jeffrey Bruma tar initiativet och tar sig fram hela vägen till ett skott precis utanför. Lite tur med studs mot Villaspelare. Vilken soloraid, men inget resultat.

Första halvlek. 0-1
Chelsea är överlägset det bästa laget men Villas målvakt har ändå inte prövats på riktigt. Och Aston Villa gjorde det som räknas, mål. Töre började bäst, men försvann ur matchen. Halvlekens lirare därför Josh McEachran och Kaby Djalo. Kapten Conor Clifford märkvärdigt stillsam, kanske lite besvärad av en skada.

49e min, Sala tar sig frami straffområdet och skjuter förbi målet och anstormande Chelseaspelare i form av Mitrovic och Töre. Spelarna vill själva göra för mycket nu, de måste lugna ned sig och spela lagfotboll.

51. Billy Clifford, högerbacken får till ett jätteskott från 25-30m som Siegrist tippar i ribban och ut.

Chelsea utklassar Aston Villa, ändå inte riktigt nära ett mål. Men vilket spel!

52. Nästa miss på hörna som Ince nickar förbi målet ut på andra sidan. Det börjar se som förgjort ut. Så bra som Chelsea har spelat och ändå ligger vi under!

55. Töre kommer fri men blir felaktigt avvinkad av linjemannen. Gissningsvis för att Töre var starkare i närkampen för det var inte i närheten av offside. Men det är en gissning för ingen annan förstår det heller.

57. Mitrovic framme och oroar igen, men backen får foten först på inlägget. Hörna.

Stenhård press av Chelsea, men ingen belöning ännu. Mitrovic nickar och bollen räddas på mållinjen i 58e minuten.

Första kvarten av andra halvlek har varit spel mot ett mål. Och det är inte Chelseas. Villa lyckades till slut komma upp och få till några ofarliga hörnor.

KVITTERAT. 65e minuten. Marko Mitrovic får ett inlägg från Sala och han vinklar in det i mål. Otroligt rättvist. Hoppas det släpper nu. Hans 16e mål den här säsongen. 6e i FA Cupen.

70e bollen når nästan fram till Mitrovic mellan tre försvarare, men det blir hörna. Resultatlös.

71. Byte i Villa, Williams haltar av. Darkin in.

Villa tvingas nu framåt och får en del hörnor som tack för det. De är inte riktigt farliga men Chelsea ser lite oorganiserade ut.

Spelet har börjat bölja fram och tillbaka men skärpan och disciplinen har minskat. Sala gör ett bra jobb vid linjen men ingen är där på inspelet. Tyvärr för den kom perfekt vid straffpunkten. Öppen match nu.

Mindre än kvarten kvar och det har nu lugnat ned sig. Chelsea bryter påpassligt en passning men Chelseaspelaren Sala görs brutalt ned. Varning Roberts, självklart.

79. Farlig attack av Villa med tre mot två, men passningen usel och Chelsea bryter och Töre går till attack.

Avvaktande spel igen. Väntar de på övertiden?

83. McEachran går fram briljant och passar till en fristående Sala som slår bollen rakt på målvakten Siegrist (Schweiz ungdomsmålvakt, U-18,som vann mästerskapet med dem tidigare i år).

84 Siegrist räddar framför fötterna på Mitrovic, nästan självmål innan han får kontroll.

2-1. Conor Clifford med sitt patenterade 20-25 m skott. UNDERBART. En rökare, Siegrist chanslös. 85e minuten.

Håll i det här nu. Bara 4 min plus tillägg kvar. Mål på bortaplan räknas ej dubbelt.

87. Kontring tre mot tre, men dåligt pass av Töre till Clifford och Villa kan bryta.

88. Töre och Mitrovic saxar sig fram och Töre får iväg ett skott som målvakten styr i ribban! Halfhud in för Villa, Töre går av för Lalkovic för Chelsea.

89 Mitrovic nickar över ribban, en svår nick där han får dyka ned under bollen.

Hela 4 minuter extra tid, rena rama Fergie-tiden. Varför?