AKTUELL LIGAPLACERING
1 Chelsea FC 36 sp 25 v 5 o 6 f 93 - 32 mål 80 poäng

25 april 2010

Årets Chelseaspelare?

En klar och mycket övertygande seger för Chelsea idag mot Stoke efter bra spel, som Chelsea så ofta visat i år och ibland inte visat alls. Kampen om ligasegern fortsätter och Chelsea har fortfarande fördel som blev lite större då vi också klart förbättrade vår målskillnad jämfört med United.

---

Sedan en tid tillbaka pågår den sedvanliga omröstningen om vem som är Årets Spelare på den officiella webbsajten. Med bara två ligamatcher och en cupfinal kvar att spela tänkte jag göra en genomgång inför ert val. (Vi passar också på att gratulera vår broderklubb Glasgow Rangers till deras ligaseger som blev helt klar idag!)

Vår förste bäste spelare är José Bosingwa som dominerade högerkanten och var ligans bäste högerback, tills han blev skadad. En skada som aldrig tycks läka och nyheterna har hela tiden varit usla för stackars Bossman. Det står också klart att han inte kommer att vara spelklar förrän tidigast till nästa säsongs start. Synd då han annars hade haft sitt stora genombrott i både Chelsea och engelsk fotboll.

Branislav Ivanovic klev in och har spelat högerback sedan dess och istället har den store och tystlåtne serben fått sitt genombrott. Han har spelat mycket bra på samma position som han har i Serbiens landslag. Till sin natur är Iva egentligen en mittback men lojalt och skickligt borde han få utmärkelsen för årets bästa spelare på fel position. Han har inte samma offensiva lusta och skicklighet som portugisen men har absolut inte varit dålig offensivt heller. Defensivt finns inte mycket att klaga på.

Petr Cech, vi glömmer lätt bort honom. 15 nollor hittills i år. (Just nu näst bäst av alla, Reina 16, Friedel också 15). Visserligen har Chelsea släppt in ovanligt många mål, men också spelat ovanligt många matcher utan att släppa in mål. Big Pete som han kallas av JT och andra har i mina ögon gjort sin bästa säsong sedan Stephan Hunt sänkte knät i skallen på honom. Petr är tillbaka som världsmålvakt, men det har skett i skymundan och särskilt i början av säsongen ifrågasattes han främst på inläggen, något jag tycker han oförtjänt fick skulden för då det är backlinjens uppgift att inte tillåta den sorts svåra inlägg som kom (och som backlinjen i senare delen av säsongen har justerat). Petr är kanske inte en het kandidat, men ska absolut inte glömmas bort.

Ricardo Carvalho. Nej, det har varit en rätt eländig säsong för vår portugisiske veteran. Mest skador och kanske inte direkt några stordåd i de matcher han har spelat.

John Terry. Sammantaget hans bästa säsong på några år nu. Det hade kunnat bli hans kanske bästa av alla hade det inte varit för alla privata händelser som till slut tog ut sitt pris och JT hade en klart svag period i februari-mars. Uppträdandet i matchen mot Tottenham med två dumma chanstacklingar som gav två gula kort inom tre minuter bidrar också till att förstöra hans säsong. Synd, för som sagt fram till tidningsskriverierna "knäckte" honom var JT suveränt duktig i år.

Alex har i skymundan klivit in och fullständigt täppt till luckan som många trodde Riccy skulle lämna. Ligans bäste skottblockerare och en urstark och pålitligt mittback. Började säsongen skadad och det dröjde innan han blev spelklar.

Ashley Cole. Hans absolut bästa säsong i Chelsea även om han utsågs till spelarnas Årets Spelare redan förra året. Bättre än han var i Chelsea fram till sin fotfraktur har han kanske aldrig varit, definitivt inte i Chelseas tröja. En stor kandidat till utmärkelsen även om han nog förlorar den på grund av den oturliga skadan som tog honom ur laget.

Yuri Zhirkov var Coles givne ersättare och har gjort det alldeles utmärkt. Särskilt gillar jag att han är mer målinriktad än Cole. Där Cole söker sig ned mot kortlinjen väljer Zhirkov ofta vägen in i straffområdet tidigt. Inget lag i England har bättre beställt på vänsterkanten än Chelsea just nu. (Och då har vi också Ryan Bertrand och Patrick van Aanholt som kommer bakifrån)

John Obi Mikel har delvis på grund av Essiens skador varit det givna defensiva alternativet på mitten. Har utvecklats, men inte riktigt så mycket som vi förväntade oss. Har också blivit än mer defensiv, men det är säkert ett taktiskt val. Vi glömmer dock lätt att Mikel fortfarande är en av lagets yngsta spelare!

Michael Essien. En fullständigt förstörd säsong. Han har mest varit skadad och är så fortfarande. Oerhört viktig för vårt tempofyllda spel och saknades mycket i början av sin skadeperiod på grund av det. Allsidigare spelare finns kanske inte i engelska ligan, han spelade mestadels höger mittfältare men var faktiskt även bättre än Mikel när han tog den defensiva mittfältsrollen. Plus att Essien självklart är ett vassare offensivt vapen än nigerianen.

Michael Ballack. Som alltid underskattat och förbisedd. Var mycket bra under hösten och var på väg mot sin i särklass bästa Chelseasäsong tills han skadades vid landslagsuppdrag. Sedan dess har han inte riktigt funnit sin plats och knappast glänst som förr, men heller aldrig någonsin varit dålig. En pålitlig lagspelare som borde kunna få ut mer av sin talang som huvudspelare och skytt. Viktig som ledargestalt i laget.

Deco. Oerhört mycket upp och ned. Skadad till och från. Stundtals har han visat jättemycket och ibland försvinner han totalt ur matcherna. Högst medelmåttig säsong.

Frank Lampard. Började faktiskt säsongen svagt, nästan dåligt. Han hade stora problem att hitta sin roll i Ancelottis nya system och taktik. Verkade vilsen och sökte sig själv länge länge. Efter nyår har han dock hittat tillbaka och är utan tvekan återigen en av lagets absolut mest dominerande och fantastiska spelare. Och återigen över 20 mål i år, det är sjätte säsongen på raken av en mittfältare. Har sedan mars varit lagets bäste tillsammans med Malouda.

Florent Malouda. Det tog evigheter innan fransmannen började visa vad han kunde. Guus Hiddink fick honom att visa sin talang och sin förmåga i slutet av förra säsongen. Den här säsongen har han bara blivit bättre och bättre samt bättre ju längre säsongen har gått. Årets stora positiva inslag och överraskning. Och så har han börjat göra mål också, och inga dåliga sådana. Mycket het kandidat till Årets Spelare.

Joe Cole. Nej, Joe Cole har inte hittat tillbaka till Joe Cole före knäskadan. Tyvärr. Som inhoppare har han ofta varit bra och stundtals har vi sett den underbare irrationelle Joe Cole som vi älskar. Han gjorde också ett underbart mål mot Manchester United. Som startspelare nästan alltid en liten besvikelse. Det har handlat mer om kontraktstrulet än om fotbollsspelaren Joe Cole i år. Han har det, men får inte ut det.

Nicolas Anelka. Har spelat ett annat spel och en annan roll än förra året då han var avslutaren nummer ett. Nu mycket mer framspelare och släpande forward. Var suverän hela hösten i den rollen bakom Drogba. Bar hela anfallsspelet är Drogba var på African Cup. Dock har han varit ur form ett tag efter det, men en skicklig forward som jag tycker utvecklats som spelare i år trots att han fyllt de trettio. Inte lika framträdande som förra året men alltid en tillgång.

Didier Drogba. Didi har nog haft sin bästa säsong i Chelsea. Har stundtals varit fullständigt ostoppbar som forward och har öst in mål. Kämpar om skytteligatiteln med Rooney och Bent trots att han spelat färre matcher och inte slår straffar. Hösten var suverän, lite mer upp och ned i vår med fantastiska perioder och sedan lite osynlig. Förklaringen till det ligger förmodligen i att han hela säsongen har spelat med en bråckskada i buken. Betyder extremt mycket för laget och har slipat bort de värsta olaterna med gnällande och vilande på gräsmattan (undantag matchen mot Inter, men där förstår jag hans reaktion då domaren absolut inte stod på hans sida). Drogba har gjort fler mål per match än Rooney (som får alla straffar), och därtill har han just nu 13 assist. Vilket ger honom en toppplats i den kategorin. Mycket het kandidat.

Salomon Kalou. Vår störste målsumpare. Den nya Gudjohn på sätt och vis då han missar de mest uppenbara målchanser för att sätta överraskande bollar. Men han har gjort alltför lite mål, oavsett dagens hattrick, när han fått chansen och Kalou har klart haft en anonym mellansäsong. Jobbar hårt när han får chanse, men måste sätta fler chanser. Måste ta ett viktigt och stort steg om han ska kunna fylla upp bakom Anelka och Drogba.

Daniel Sturridge, Jeffrey Bruma, Fabio Borini, Gael Kakuta, Juliano Belletti, Patrick van Aanholt, Sam Hutchinson, Nemanja Matic, Paulo Ferreira, Hilario, Ross Turnbull har också spelat men så få matcher att jag hoppat över dem. Bruma är den yngste av dem och bör kanske därför få titeln Årets Nykomling.

TOPPKANDIDATERNA. Didier Drogba, Florent Malouda, Ashley Cole och Frank Lampard. Outsiders John Terry, Petr Cech, Branislav Ivanovic. Bäst av nykomlingarna (de var inte många förutom juniorerna) utan tvekan Yuri Zhirkov.

MITT VAL.
DIDIER DROGBA
i hård kamp närmast med Florent Malouda, men Drogba har varit bra över hela säsongen och öst in mål kontinuerligt. I mina ögon också en klar kandidat till årets bäste spelare i hela Europa även om Messi nog står lite före, men jag anser att Drogba har varit minst lika bra som Wayne Rooney (jag anser att Drogba har en större fotbollsrepertoar än Rooney) samt Xavi och klart bättre än t ex Ibrahimovic, C Ronaldo, Eto'o, Kaka, Ronaldinh, Ribery och de vanliga misstänkta.

 

Lindy

För fakta och initierade kommentarer om Chelsea FC

epost
Vi har ingen kommentatorsfunktion på CSFC då missbruket av sådana kräver heltidskoll,
men skicka gärna ett mejl med dina åsikter.