AKTUELL LIGAPLACERING
1 Chelsea FC 35 sp 24 v 5 o 6 f 86 - 32 mål 77 poäng


20 april 2010

Inför Potters

Roman Pavlyushenko ansåg att Chelsea underskattade Tottenham och jag håller helt med. Han tyckte Chelseas spelare var okoncentrerade under uppvärmningen och med tanke på hur lojt de startade får man nog säga att de var okoncentrerade hela första halvlek. Det tillsammans med Ancelottis åsikt att Ivanovic inte höll för en hel match och att han därför startade den långsamme Ferreira mot Bale är en god förklaring till fiaskot. Att domaren Phil Dowd hade en agenda som inte riktigt sammanföll med hans uppdrag gjorde inte saker och ting bättre. Vi borde anat att Chelsea skulle åka på en straff efter all debatt om eventuella händer i straffområdet tidigare. Som engelska tidningar också skriver var den blåsningen som ett ackumulerat straff (och själv är jag fortfarande tveksam till om det var straff, men det var inte där vi förlorade matchen). Dowds ologiska hanterande av matchen gav upphov till en enorm frustration, inte minst hos Terry och även om Terry bägge gångerna faktiskt träffade bollen var det klumpiga tacklingar och när han fick gult för den första var Dowd för sin egen status skull tvungen att ge gult även för den andra. Men det var inställningen och feluttagningen som sänkte Chelsea - och det var verkligen inte första gången i år Chelsea uppträtt arrogant och trott det räcker med att ställa ut skorna. Detta är managerns ansvar och måste justeras inför de återstående matcherna och inför nästa säsong. Därför har man aldrig vågat lita på Chelsea i år trots mycket bra spel många gånger. Spelet var kanske inte lika spektakulärt under Mourinho, men man litade på att de aldrig underskattade andra lag.

Stoke på Stamford Bridge, på papperet en lätt match. Särskilt som Stoke aldrig vunnit på Stamford i Premier League eller för att Chelsea lätt avfärdade dem i FA Cupen. De har heller inget att spela för. De kan inte åka ut och de kan inte komma in i någon europeisk cup.

Men om Chelsea inte satsar stenhårt från start och visar samma loja, lata och arroganta inställning som mot Tottenham blir det här en match vi kan förlora titeln i.

Stoke är absolut inget ofarligt lag. Det är ett stabilt mittenlag som spelar traditionellt engelskt vilket Chelsea brukar ha svårt för. Och om Pulis bestämmer sig för att packa försvaret lär Chelsea få ännu svårare då vi då inte kan utnyttja årets stora fördelar i vårt spel, tempot och positionsbytena, rörligheten.

Utan Terry saknar vi en stark huvudspelare (avstängd självklart efter utvisningen) i mitten. Det smarta draget är därför att låta Ivanovic spela mittback med Alex och då lär det inte märkas så mycket, särskilt som Stokes huvudspel är något att frukta inte minst på Rory Delaps flacka och precisa inkast, betydligt farligare än hörnor. Det innebär att Ferreira återigen får spela, men Stoke har inget kvicksilver som Bale så han kan bättre utnyttja sitt markeringsspel.

Fasta situationer är Stokes främsta vapen och det kommer de att söka. Därför är det ännu viktigare att Chelsea är skärpta. Fasta situationer är trots allt huvudorsaken till att Chelsea släppt in en hel del mål i år. Därför tycker jag Ballack bör spela istället för Deco som ofta visar en lite nonchalant attityd och inte jobbar defensivt lika disciplinerat. Joe Cole har ännu inte varit bra från start och bör därför börja på bänken. Chelsea har inte råd att spela honom för att stärka hans chanser till VM-spel, inte som läget är just nu.

Arsenal vek ned sig, som de alltid brukar göra när det verkligen gäller, mot Wigan och mot Tottenham. De är därför borta ur guldstriden på alla sätt utom ett oerhört teoretiskt sätt. Dvs att Chelsea förlorar samtliga kvarvarande matcher. Det tror nog ingen på, även om det självklart är möjligt precis som det är möjligt att vinna högsta vinsten på lotto. Sannolikt är det dock inte.

United däremot är i allra högsta grad med i kampen igen efter ett mycket sent mål mot City i derbyt. Att City aldrig lär sig att hålla tätt på övertid!? Det var en usel match som inte förtjänade något mer än 0-0, men så blev det inte tyvärr. Kan Tottenham rubba dem på lördag. Jag tror inte det även om Tottenhams självförtroende är skyhögt (för högt?) efter segrarna mot Arsenal och Chelsea. Jag kommer självklart hålla tummarna för Tottenham men jag räknar inte med att de tar poäng borta mot United.

Vad man än säger, och det gör jag efter alla de chanser Chelsea har haft att rycka ifrån i ligan och blåst dem på underskattning (och därmed arrogans) - spännande avslutning på ligan är det. (Och det är ju tendensen i alla stora europeiska ligor!).

Det sägs att Essien är tillbaka till matchen. Åtminstone kanske för bänken för matchklar lär han inte vara. Frågan är om Ashley Cole spelas eller om han sparas till Liverpoolmatchen. Cole själv vill spela pga Capellos uttalanden om att han vill att han ska vara matchduglig, men är det smart då Zhirkov varit en av de få spelare som visade vilja mot Tottenham och varit mycket bra på sistone? Ett inhopp vid en ledning låter vettigare.

 

Lindy

För fakta och initierade kommentarer om Chelsea FC

epost
Vi har ingen kommentatorsfunktion på CSFC då missbruket av sådana kräver heltidskoll,
men skicka gärna ett mejl med dina åsikter.