AKTUELL LIGAPLACERING
1 Chelsea FC 34 sp 24 v 5 o 5 f 85 - 30 mål 77 poäng


15 april 2010

Inför Spuds

SENASTE NYTT
Ashley Cole är tillbaka.
Den tidigare skadade vänsterbacken som hade en sådan fin säsong innan frakturen sitter imorgon på bänken mot Spurs, åtminstone till en början. Beroende på matchutvecklingen kommer han kanske att göra comeback.

---

FÖRST: Stort grattis till Petr Cech som mot Bolton höll sin ett hundrade nolla (100)i Chelsea. På bara 179 matcher. Ett fantastiskt rekord som man tycker borde ta udden av all eventuell kritik om vår store målvakt. Ett snitt på match utan insläppta mål var 0,55 gång han tar på sig målvaktströjan för vår klubb!

---

Tottenham Hot Spurs borta på det som i många härliga år kallades Three Point Lane då Chelsea var Tottenhams absolut värsta bogeylag väntar oss. Tyvärr har de sedan dess vunnit en Ligacupfinal och en match förra året där vi där tappade chansen att utmana in i det sista.

Chelsea måste spela oerhört mycket bättre än i den krampaktiga tillställningen mot Bolton. Även om segern var solklar. Å andra sidan är Tottenham ett lag som försöker spela fotboll, det gjorde inte Bolton på Stamford Bridge. Det var bara långbollar, defensivt uppställ, tio man bakom bollen och råfult spel och sparkande. Det var inte det nya Bolton som Coyle skryter om, det var det i allra högsta grad traditionella Bolton som spelade. Chelsea har också genom åren visat sig ha svårare för sådana lag som parkerar bussen än lag som vill spela fotboll.

Tottenham kommer till spel med ryggen stärkt i den starka derbysegern mot ärkefienden Arsenal där Danny Rose fick en sagolik debut med sitt mål i tionde minuten. Kanske ett bättre läge än om de haft en förlust i ryggen, eller kanske inte? I vilket fall som måste Chelsea spela oerhört bra för att vinna matchen och jag anser att en vinst är ett måste även om Arsenal liksom Man U förlorade mark till Chelsea i senaste omgången. Man U kan mycket väl förlorat ytterligare mark när matchen börjar då de ska möta Man City tidigare på lördagen. En match där åtminstone jag håller City som knappa favoriter, även om Rooney skulle starta. City är helt enkelt ett av ligans formlag just nu.

Jag har tidigare ansett att Arsenal har det i särklass lättaste avslutningsschemat. Det tycker jag nog inte längre då de har Blackburn på bortaplan, ett Blackburn som spelat oavgjort mot både Chelsea och Man U hemma de senaste veckorna. Arsenal har också Man City (h) att möta innan dess. Wigan (b) borde de klara även om Wigan slog Chelsea på sin normalt sett alltid dåliga hemmaplan, och Arsenal är inget lag som gillar dåliga planer. Fulham avslutar Arsenals matchspel i år. Inte heller en jättelätt match även om den är hemma. Arsenal har de senaste fem-sex åren också visat en klar tendens att vika ned sig när det gäller, vilket verkar vara fallet även i år. De är dock nu 6 poäng efter Chelsea vilket är väldigt mycket med bara fyra matcher att spela. Chelsea har dessutom 16 mål upp på Arsenal!

Man U har Tottenham nästa vecka (h), Sedan Sunderland borta och Stoke hemma. Det kanske nu lättaste schemat efter Citymatchen är spelad eller. Förmodligen är kanske alla tre topplagens scheman likvärdiga nu?

Chelsea har som vi vet Tottenham först, sedan Stoke som aldrig vunnit i PL på Stamford vilket väcker varningsklockor då vi vet hur svårt Chelsea har mot traditionella brittiska lag som packar försvaret. Sedan har vi Liverpool i näst sista matchen och tänk hur skönt det vore om de fick bilda hedersvakt när Chelsea springer ut på planen som klara mästare - vilket dock inte är sannolikt om än ej omöjligt . Det blir en mycket tuff uppgift även om Liverpool är väldigt ojämna så skärper de sig säkert inför chansen att spela bort Chelsea från titeln. Wigan hoppas jag är klara ur bottenstriden i sista matchen, annars kan det bli en helt annan uppgift med samma matchmodell som med Bolton om än mindre fysiskt.

Positivt också, inte minst mentalt är att Ashley Cole lär bli spelklar till Stokematchen och Essien till Liverpoolmatchen. Det bör betyda mer psykiskt än spelmässigt då bägge lär vara matchrostiga och ersättarna har skött sig mycket bra. Dock ska vi inte underskatta den psykiska betydelsen bara att veta att man kan sätta in sådana spelare i de avgörande lägena.

Tottenham har en mycket bred trupp, särskilt på anfallssidan och vilka de kommer att spela är svärare än att gissa en Anceotti-uppställning. Ev kommer t o m den f d Stamfordfavoriten Eidur Gudjohnsen spela!

Gareth Bale, en spelare jag alltid gillat är i storform just nu. Jag förstod aldrig spudsfansens ovilja gentemot honom tidigare, var det bara för att Bale aldrig fick vara med och vinna när han spelade med Spuds eller? (Hans statistik i det fallet var häpnadsväckande bra länge!) I vilket fall som är han just nu i fantastisk form som vänsterback eller som vänstermittfältare. Målskytt senast mot Arsenal i den senare rollen. Hans styrka som back tycker jag särskilt är hans sena inlägg nära kortlinjen som är alldeles utmärkta. Lite påminner han väl om Ashle Cole eller vad säger ni? Lite mer energisk kanske och lite mer råbarkad, men så är han väldigt ung ännu. Harry Redknapp, Uncle 'Arry, spelade Assouo-Ekotto senast som vänsterback bakom Bale och det gick alldeles utmärkt och Younes Kaboul som högerback. Jermain Defoe som varit blek ett tag stod för en genialisk passning till Bale i onsdags.

I Chelsea hoppas jag verkligen Malouda får starta. Ancelotti vilade honom som avbytare senast och tog av den utmärkte Anelka tidigt. Både borde får starta liksom Joe Cole som hoppade in och var utmärkt den korta tiden istället för målsumparen nummer ett, Salomon Kalou. Ballack hade en solid men inte anmärkningsvärd match och kanske spelar Deco som är något mer kreativ och spelfördelande där. Frågan är dock om Ancelotti ändå inte föredrar den defensivt betydligt bättre tysken på bortaplan mot ett så offensivt lag som Tottenham. Försvaret bör se likadant ut som i de senaste matcherna även om Ivanovic inte ens var på bänken mot Bolton, vilket han var mot Villa i cupen.

 

Lindy

För fakta och initierade kommentarer om Chelsea FC

epost
Vi har ingen kommentatorsfunktion på CSFC då missbruket av sådana kräver heltidskoll,
men skicka gärna ett mejl med dina åsikter.