AKTUELL LIGAPLACERING
1 Chelsea FC 33 sp 23 v 5 o 5 f 84 - 30 mål 74 poäng


6 april 2010

Framtiden

Chelsea är sju matcher ifrån en dubbel, men det lär säkert krävas att Chelsea vinner samtliga de sju matcherna. Vid näst sista matchen i ligan mot Liverpool kanske läget är annorlunda, men det är inget vi kan räkna med.

En dubbel är kanske inte viktigast, vad pressen tror, men för mig och de flesta supportrar är dock ligan viktigare än UEFAs spektakel. Och vi är nära att ta ligan och vinna FA Cupen, den berömda dubbeln. Därtill har vi redan vunnit Community Shield. Nästa år kan dock Chelsea koncentera sig helt på CL om vi får ligatiteln från United i år och berövar sir Rednose hans rekordsvit (både i raka och totala antalet).

Spekulationerna om nästa säsong har redan börjat och tillåt oss delta innan semin mot Aston Villa.

Carlo Ancelotti har nu snart en säsong bakom sig, han har lärt känna spelarna och vet i vilken riktning han vill ta med materialet som finns. Och vilket material han har att välja på! Jag vet att i medias och en dels fans ögon är det bara handla färdiga namn som det handlar om, men även om jag tror Chelsea kommer att göra något spektakulärt köp i sommar kommer Chelsea inte att storhandla på det sätt som media älskar att inbilla sig. Helt enkelt för det finns just nu oerhört mycket kvalitet i vår organisation.

Först, vilka kommer att ge plats för andra. För att några spelare kommer att lämna är självklart. Några kommer att saknas mer än andra, det enda jag känner är att absolut ingen ska tillåtas lämna för direkta konkurrenter. Liksom jag fruktar att JM ska komma till England och Liverpool (nu tror jag dock det blir Real Madrid).

Deco är i det närmaste solklart en spelare som lämnar Chelsea för att avsluta sin karriär i Brasilien trots ytterligare år kvar på kontraktet. Förhoppningsvis kommer Chelsea åtminstone att få en nominellt summa pengar för honom, för han är en kvalitetsspelare och han kommer att kunna bidra på hög nivå i flera år till. Corinthians är klubben som lär ligga bäst till.

Kontraktsmässigt är det två spelare som har utgående kontrakt i sommar. Joe Cole och Michael Ballack. Tyvärr tror jag Ballack kommer att lämna, även om jag hoppas att han stannar kvar för han har toppkvaliteter som utan vidare kan behövas i Chelsea även om han inte lär starta lika många matcher som i år. Fast vinner vi dubbeln och Tyskland har framgångar i VM kanske han börjar fundera på att trappa ned (även om jag tror Champions League är det han allra helst vill ha). Joe Cole vill stanna, Chelsea vill att han ska stanna men Cole och hans agent kräver löjliga pengar i lön och blir de inte resonabla är det kanske bättre att Joe Cole lämnar, bara det inte blir till en engelsk konkurrentklubb. Joe Cole tillhör mina favoriter, men utpressning av agenter tillhör det jag tycker sämst även om Cole erbjuder spetskvaliteter, men inte tillräckligt ofta.

Nicolas Anelka vill förlänga sitt kontrakt som går ut efter nästa säsong. Samma löjliga lönekrav där och agentstrul (vilket tyvärr är ett Anelka signum). Jag anser att Chelsea inte heller här ska ge efter. Låt Anelka spela ut kontraktet och släpp honom säger jag. Han har några få år i toppfotbollen kvar, men färre än t ex Drogba även om Drogba är ett år äldre. Drogba slog dock igenom väldigt mycket senare i sitt spelarliv plus det faktum att han självklart är en bättre spelare. Eller sälj Anelka i sommar och få ut 4-5 miljoner pund för honom. Jag tror vi har ersättare till honom i klubben.

Hilario har kontrakt på flera år liksom Ferreira och Belletti. Av dem vill jag allra helst behålla Juliano Belletti då han är den bäste s k utility-player vi har i laget. Han kan hoppa in var som helst och han gör aldrig bort sig även om han inte längre är startspelare. Hilario kan vi enkelt sälja med de målvakter som är på väg upp om klubben vågar ge så unga målvakter en chans bakom Turnbull. Paulo Ferreira är en trogen och lojal spelare som alltid kan vara en tillgång, men som också kan säljas till Portugal där han skulle få spela regelbundet i vilket lag som helst.

FILOSOFI. Den stora frågan är om Chelsea kommer att 1/ satsa på alla titlar även nästa år, 2/ koncentrera sig på Champions League 3/ ta ett uppbyggnadsår som United har gjort då och då för att spela ihop ett yngre lag. Jag har faktiskt ingen aning även om jag tror alternativ 1 har flest anhängare.

Så vad har klubben i gömmorna? Hur mycket som helst, särskilt unga jätteduktiga försvarare. Även unga målvakter. Kanske lite svagare framåt där vi behöver någon mer kraftfull spelare än de arsenalliknande talanger som just nu står närmast.

Låt oss titta på de utlånade spelarna först.
Mancienne, Sinclair, Di Santo, Jack Cork i PL. Ryan Bertrand m fl i andra divisioner. Slobodan Rajkovic, Miroslav Stoch i Holland. Delac i Kroatien.

Michael Mancienne, i mina ögon alltid lite för småväxt för hans hittillsvarande position som mittback. Men Wolves har hittat positionen där han snabbt kan etablera sig och bli en ny Makelele, som defensiv mittfältare. Han var enormt bra senast mot Arsenal i den positionen, sensationellt bra faktiskt. Och jag tror positionen är klockren för honom. Mycket bättre än för Matic som Carlo tippade skulle konkurrera med Mikel där. Mancienne återvänder och får förlängt kontrakt.

Scott Sinclair, utlånad till Wigan och Franco Di Santo i Blackburn. Sorry, jag anser inte att någon av dem tagit chansen att visa vad de går för och de är nu i en ålder då en klubb som Chelsea inte kan fortsätta vänta på deras utveckling. Sälj dem i sommar.

Jack Cork lån i Burnley är en spelare som kan ta nästa steg (och vilket mellannamn, Porteous!), liksom vänsterbacken Ryan Bertrand i Reading. Kanske lån ett år till, men utan tvekan spelare jag tror kapabla att ta sista steget. De är snart 21 år och kan dra nytta av mer utlåning.

Slobodan Rajkovic har varit utlånad hela tiden sedan Chelsea köpte honom. Han står nu i en ålder och del av sin utveckling som gör honom svårbedömd på grund av det. Han är uppskattad och spelar ofta för holländska ligaledarna Twente på högerbacken. En position med tuff konkurrens i Chelsea. Kanske lånas han ut en gång till.

Miroslav Stoch har varit sensationellt bra i Twente i år och tillhör holländska ligans mest spektakulära spelare. En liten teknisk kreativ härlig ytterspringare. Ska absolut tillbaka till Chelsea, men kortare lån kan vara en god idé. De ska dock vara i England så han vänjer sig vid den engelska fotbollsvarianten vilket alltid är svårt för hans typ av spelare. En underbar spelare. Tillsammans med Kakuta och Töre de tekniskt mest spektakulära kanske i hela organisationen.

Matej Delac och Jan Sebek heter de unga målvakterna som står på tillväxt. En tjeck och en kroat, fast tvärtom. Delac spelar fortfarande kvar i sin moderklubb då han inte får skriva proffskontrakt förrän i sommar, men han är redan Chelseaspelare kontraktuellt. Bägge är stora löften och kommer utan tvekan att snart sopa undan vissa konkurrenter. Vi har också en av världens främsta målvaktstränare i Lollichon. Plus att Cech kan fortsätta utvecklas länge till. En position som alltid är svår att bedöma, men idag måste en toppklubb ha minst två målvakter som är minst lika bra som konkurrenterna. Något Arsenal behöver lära sig. Jag tycker nog inte Turnbull är där. Enda problem, de är väldigt unga fortfarande.

Sam Hutchinson har varit ett stort löfte på vänster-, mittbacken i många år, men också ovanligt skadebeägen. Redan JM gav honom hans debut. Jag tror Chelsea säljer honom i sommar. Av de andra som har gjort debut i år, Borini, Kakuta, Bruma, Sturridge, van Aanholt, Matic är det mest en fråga om vad Chelsea kommer att behöva på grund av skadeläge på olika positioner. Jag tror vem som helst av dem kan komma att spela ett större antal matcher nästa år.

Fabio Borini liknas vid Inzaghi vad det gäller förmågan att hitta mål. Han är utan tvekan en spelare som liksom Daniel Sturridge är redo att testas oftare och tuffare. Sturridge har massor med talang, men också lite grann ett attitydproblem som dock Chelsea verkar hålla i styr. Han tror inte längre att det bara handlar om att vara talangfull, det gäller att visa det vid rätt tillfälle. Sturridge har gjort det i FA Cupen, men inte i ligan. Han är också den ende som fått starta redan i år.

Gael Kakuta är ett enormt löfte, tyvärr hittills mest uppmärksammad för att FIFA inbillade sig saker kring hans transfer och felaktigt gav Chelsea transferförbud och Gael spelförbud. Han är en tekniskt trollkarl med oerhört intressant och mogen speluppfattning.

Jeffrey Bruma och Patrick van Aanholt är två unga holländare som det spekuleras i kommer att testas för den holländska VM-truppen trots sin ungdom. Vilka löften de bägge är. van Aanholt var utlånad till Championshipsuveräna Newcastle och var ordinare under lånetiden där. Mittback resp vänsterback.

Nemanja Matic är en intressant mittfältare som kom skadad till Chelsea och därför tog lite tid att acklimatisera sig, men han har spelat alldeles utmärkt i reservlaget senaste tiden. Svårplacerad i en grupp och position där Chelsea har väldigt bra förstaval, det var kanske därför Carlo först såg honom som defensiv mittfältare men han spelas i en annan roll i reserverna idag (box to box-) och det är inte som defensiv mittfältare hans talang kommer bäst till sin rätt.

Bara året efter de här spelarna kommer ännu fler löften. Löften som nog lär få vänta ytterligare något år på sin chans, men som kanske kommer att lånas ut för att få den värdefulla speltid de behöver. Jag vågar inte rangordna dem då talang är inte den enda kvaliteten som betyder framgång, karaktär är minst lika viktig - men de är härliga spelare med härlig attityd. Helt utan rangordning. De spelar alla i sina ungdomslandslag.

Josh McEachran, engelsman på mittfältet. Marko Mitrovic svensk anfallare med näsa för målet, Gökhan Töre, turktysk trollkarl på ytterkanten, kanske den roligaste av alla att se just nu. Conor Clifford, irländsk krutdurk med kanonskott, Milan Lalkovic, slovakisk ytterspringare, Jacob Mellis, Jacopo Sala, de lite äldre Philliskirk, Magnay ... det finns att välja mellan.

 

Lindy

För fakta och initierade kommentarer om Chelsea FC

epost
Vi har ingen kommentatorsfunktion på CSFC då missbruket av sådana kräver heltidskoll,
men skicka gärna ett mejl med dina åsikter.