AKTUELL LIGAPLACERING
1 Chelsea FC 33 sp 23 v 5 o 5 f 84 - 30 mål 74 poäng


3 april 2010

Fördel Chelsea

Chelsea vann hur rättvist som helst på Old Trafford i seriefinalen, matchen som många (inkl jag) trodde skulle/kommer att avgöra vem som plockar hem bucklan i år. Självklart är inget klart men nu kan vi bara förlora titeln. Visst har vi ett tufft spelprogram, men inget som vi inte ska kunna klara av om vi spelar på den nivå Chelsea har presterat de senaste tre matcherna. Fem nervösa matcher kvar nu. (Plus FA Cupen, dubbeln är fortfarande levande för oss).

Chelsea dominerade matchen även om de blev lite väl passiva i en period i andra halvlek.

Visst, segermålet var en liten offside. Men frågan är om inte Machedas reducering var hands, så...

Vi har förlorat på solklara offsidemål så jag tänker inte skämmas för det här. För resultatet, vinst för Chelsea var ändå helt rättvist. Inget snack om det. Chelsea var det bättre laget. Det bästa laget i den här matchen och vi har nu vunnit två gånger mot de båda främsta konkurrenterna vilket normalt hade gett oss ett klarare överläge i tabellen, men så har vi de där mycket onödiga poängtappen som Chelsea har gjort mot lag vi normalt ska slå.

Mer förvånande var att det inte blev någon straff, men å andra sidan skulle det nog inte heller vara någon i den är matchen även om det märktes framförallt på Unitedspelarna att de försökte pressa fram ett sådant beslut av Mike Dean. Lite väl osportsligt kanske. Absolut inte när Park filmade, möjligen i situationen efter när Neville (som också kunde visats ut för ett par mycket fula tacklingar) tryckte ned en Anelka med ett ordentligt krokben i straffområdet. Det fanns också en handssituation som Chelseaspelarna var övertygade om var straff, men den visades aldrig i repris så det är svårt att ens efteråt säga något.

Dessutom efter den extrema otur vi har haft i ett flertal matcher i år, varför ska vi inte till slut få lite tur efter allt det? Det är faktiskt lite kul att få med oss ett sådant domslut i en match där domargnällaren sir Ferguson står för motståndet. Om inte lär det väl sätta fart på gnällspikarna i hans följe.

United var klart sämre än väntat, de förlorade helt mittfältet och deras passningsspel var under all kritik. Chelsea spelade försiktigt och kontrollerande, inte så kul kanske men kul har inget med vunna titlar att göra. Unitede spelade trevande och tveksamt. Utan det självförtroende vi alltid brukar se hos dem och den spelare som oroade mig mest före matchen, Darren Fletcher plockade Chelsea helt bort och därmed hade United inte mycket till anfallsspel. Det såg viljelöst ut hos United. Med det spelet lär deras Europaspel ta slut på onsdag också.

Första målet var en underbar delikatess av Malouda och Joe Cole. Malouda var matchens spelare även om han nog kom bort lite i andra halvlek och fick färre bollar att jobba med än vanligt då Zhirkov uppenbarligen var tillsagd att säkra hem före anfalla i den matchperioden.Innan bytena var jag lite rädd att Chelsea försökte spela på resultatet, men bytena visade att Chelsea ville vinna. Mallouda visade enorm balans när Valencia försökte fälla honom och gick med Fletcher i ryggen i i straffområdet där han tvingades ned mot linjen. Där slår han en boll lite snett inåt och Joe Cole med ryggen mot van den Sar och med en Unitedspelare som ryggsäck flickade in bollen med en klack helt utan chans för målvaktsveteranen. Mycket snyggt och utan tvekan matchens prestationer.

Vi ska inte heller glömma att Ferreira borde gjort mål när han kom fri i andra halvleks inledning. En mer van målskytt (inget mål sedan 00-01) hade gjort mål där. Ferreira klarade sin uppgift bra idag även om Evra fick ett övertag i mitten av andra halvlek. Matchen borde varit avgjord redan där.

Psykologiskt, mer än faktiskt, var nog saknaden av Rooney hos United väldigt avgörande. Mer än det borde varit med tanke på det facit de har utan Rooney. Jag trodde inte United skulle vara så här svaga utan Rooney det måste jag erkänna.

Drogba är nu bara ett mål från Rooney i skytteligan (25 mot 26, totalt 31 mål av Drogba den här säsongen fast han spelat färre matcher än vanligt) och om Rooney är borta 2-3 veckor har han stor chans att ta hem den titeln också. Synd bara att Petr Cech inte fick hålla nollan på Old Trafford, något han aldrig gjort. Det hade dessutom varit hans 100:e nolla i Premier League. Den lär dock komma den här säsongen.

Drogba var en knapp halvmeter offside, men avslutningen var klinisk och hans dåliga facit mot United förbättrades avsevärt. Vi vet ju hur Ferguson och Unitedfansen lär låta nu, men strunta i det för vinsten var helt rättvis i relation till hur Chelsea dominerade och kontrollerade matchen. Oerhört imponerande.

Caro Ancelotti gjorde de rätta bytena i den här matchen när Chelsea passiviserades lite och han gjorde dem i rätt tid. Lite till min överraskning vann Ancelotti både den taktiska matchen och matchcoachningen mot en Ferguson som verkade nästan lika handlingsförlamad som sitt lag. Överraskande.

Två poäng före Man United (innan Arsenal mött Wolves, en match som nog kan bli svårare än väntat med tanke på deras nya skador och att Wolves har spelat bra på sistone.) Dessutom fyra plusmål. Det sistnämnda hoppas jag vi ska kunna förbättra i de matcher som kommer. Inte minst hoppas jag att Drogba tar skytteligatiteln. Tänk om Chelsea dessutom kan nå 100 gjorda mål. Det kräver visserligen några stora resultat då det saknas 16 mål till den summan, men vi har gjort 14 på tre matcher nu, så...

Ingenting är klart ännu. Vi har nu Aston Villa i FA Cupsemin nästa helg och glöm resultatet senast. Ett mer revanschsuget Villa lär inte släppa till på det sättet igen. Men visst är vi favoriter i den matchen. Sedan Bolton i veckan hemma, innan Tottenham borta, Stoke hemma (Stoke har aldrig vunnit mot Chelsea i Premier League där!), sedan en riktig knäckarmatch mot Liverpool som inget hellre vill än att förstöra vår fest. Avslutningsmatchen är mot ett Wigan som förhoppningsvis inte har mycket att spela för. Dock, vi har revansch att fordra på svänggänget Wigan efter den otroligt onödiga och kostsamma förlusten i höstas. Det blir kamp ändå in på målsnöret, men just nu FÖRDEL CHELSEA.

 

 

Lindy

För fakta och initierade kommentarer om Chelsea FC

epost
Vi har ingen kommentatorsfunktion på CSFC då missbruket av sådana kräver heltidskoll,
men skicka gärna ett mejl med dina åsikter.