AKTUELL LIGAPLACERING
2 Chelsea FC 32 sp 22 v 5 o 5 f 82 - 29 mål 71 poäng


2 april 2010

Inför Den Stora Matchen II

SENASTE NYTT:

Räkna med straffar.

Uniteds näst mest målgörare den här säsongen är självmål, en plats jag tror nu är delad med Berbatov. De har också, som alla haft en del straffar. Chelsea har dock för ovanlighetens skull haft fler straffar med de 7 som Lampard slagit in och en som han missat. Wayne Rooney som inte lär spela är Uniteds vanlige straffläggare, men de har fler kompetenta straffläggare som vi såg i Moskva. Chelsea vann dock, för ovanlighetens skull, den senaste straffläggningen i Community Shield tidigare i år.

Anledningen till varningen för straffar är självklart att domaren heter Mike Dean. En domare som dömt ut mer än dubbelt så många straffar som näst mest straffglade domare. Dean har dömt ut 16 straffar i år vilket säger det att hans tålamod med förseelser inom straffområdet är klart mindre än andra domares. Därtill var det ju han som fjantade till det ordentligt i bortamatchen mot West Ham när han tvingade Lampard atts skjuta samma straff tre gånger. (Han dömde också straffar i hemmamatchen mot City som vi normalt försöker glömma).

Särskilt när United spelar gillar Dean att ge straffar. Han har dömt dem 17 gånger och gett dem 8 straffar (siffrorna med Chelsea är 3 straffar på 18 matcher). Han gillar också att visa ut Chelseaspelare, inte alltid rättvist vilket han blivit tillrättavisad av FA för. Så räkna med en del kontroversiella domslut och Chelseaspelarna bör framförallt hålla käften då onödiga varningar för snack kan bli väldigt kostsamma.

----

Manchester United har bekräftat att Rooney inte är allvarligt skadad, men han lär tydligen inte spela mot Chelsea. Vi får väl se. United har dock spelat bra utan Rooney så det är knappast mer än en liten fördel om Rooney inte spelar. Däremot lär det ställa till det hela taktiskt då United spelar ett helt annat spel när Rooney inte är med. Med Rooney spelar United ett mycket brett mittfältsspel med Rooney längst fram i en helt fri roll. Så lär de inte spela med Berbatov som spjutspets. United har vunnit nio och spelat en oavgjord i de matcher de spelat de två senaste säsongerna utan Rooney.

(Så om vi ska vara riktigt elaka, hade jag nog hoppats mer på att Fletcher skulle vara den Unitedspelare som kunde missat matchen).

Chelsea har Essien, Bosingwa, Ashley Cole, Ivanovic, Carvalho skadade. Däremot är Belletti tillbaka i truppen efter sin skada. Om Hilario är spelklar efter sin skada har inte meddelats. Däremot är Drogba spelklar trots att han vilade två dagar från träning efter att Zhirkov hade behandlat honom lite väl tufft.

Vilken taktik eller vilken uppställning Ancelotti kommer att välja är oklart, men vad som är helt klart är att Chelsea måste få tag i mittfältet. Stör de United där så har de tagit ett stadigt grepp om matchen för det är Uniteds i särklass starkaste lagdel. En del säger bättre än Chelseas mittfält, vilket kan diskuteras men det är tveklöst bättre balanserat defensivt med Carrick och Fletcher. Där saknar vi verkligen Essien i de här matchen då Essien ofta är nyckeln till tempot i Chelseas spel, men nu har vi varit utan honom i så många månader att vi nästan glömt bort hans bidrag till Chelseas spel. Det är inte många matcher Essien har fått spela de senaste två åren, och vi kan tacka hans landslagsuppdrag för det. Nu är det tydligen tveksamt om han överhuvudtaget kommer tillbaka den här säsongen, möjligen kan han delta i VM (och vad jag tycker om det kan ni gissa).

Vi får dock hoppas att Ancelotti inte begår taktiskt självmord som i matchen mot Inter utan att Chelsea satsar på det rörliga positionsbytande spel som slet Aston Villa i små små bitar senast och som ligger bakom alla bra resultat hittills den här säsongen. Med Drogba tillbaka är det alltid en liten risk att Chelsea börjar spela på honom för mycket igen och tappar rörligheten Det är alltid lätt hänt när man har en spelare med den kapacitet som Drogba har och de möjligheter han erbjuder. Men med Malouda och Lampard i toppform är dock Drogba absolut inte det enda hotet för United.

Didier Drogba har inte gjort mål på United i de senaste åtta matcherna, men han lär inte sakna bevakning ändå vilket kan öppna upp för våra andra spelare.

Resultatet i tisdags spelar säkert en viss roll även om jag inte tror att Ferguson lär vila spelare för att ha dem fräscha till returen på onsdag. Han vet mycket väl vad matchen betyder och vilken motståndare Chelsea är. Två förluster hittills i år lär säkert också väckt revanschlust hos United. Även Ferguson har dock en stor trupp att laborera med och hur han väljer att spela kanterna jämfört med Bayern-matchen är nog den stora frågan. Jag tror nog att Valencia lär spela, Park har också visat sig vara de stora matchernas man men där kan det ändå bli ändringar beroende på hur Ferguson bygger laget. Park fungerar väldigt bra med en ensam Rooney därframme, men hur är han med en Berbatov som behöver ett helt annat understöd, framförallt matning med bollar. Valencia lär säkerligen starta för att ge det understödet från kanten.

 

 

 

Lindy

För fakta och initierade kommentarer om Chelsea FC

epost
Vi har ingen kommentatorsfunktion på CSFC då missbruket av sådana kräver heltidskoll,
men skicka gärna ett mejl med dina åsikter.