AKTUELL LIGAPLACERING
2 Chelsea FC 32 sp 22 v 5 o 5 f 82 - 29 mål 71 poäng


30 mars 2010

Inför Den Stora Matchen

SENASTE NYTT:
Allt fokus just nu är, i media, på Wayne Rooneys skada. Sky Sport som brukar vara hyfsat seriösa säger att han kommer att vara borta i fyra veckor, dvs missa nästan hela ligaspurten och Uniteds väg fram i Champions League. Rooney hade en konstig kväll i München med ett tidigt suveränt mål (även om det kom efter två magnifika tavlor av DeMichaelis), en styrning till kvitteringen som Rooney stod för och som fullständigt ställde van den Sar och sedan den självförvållade skadan i upptakten till vinstmålet. Snacka om "impact".

Manchester United har dock inte på något sätt bekräftat att Rooney kommer att vara borta ens på lördag även om Ferguson antydde det efter matchen.

United har spelat bra när Rooney inte varit med, som i söndags, så någon katastrof ska det inte vara för dem även om det kommer att innebära ett helt annat sorts spel på lördag. Men självklart kan inget lag vara utan en spelare som gjort 34 mål utan att det märks. Rooney är ju trots allt med Messi och Drogba utan tvekan en av årets tre allra bästa spelare i världen.

----

Ligafinal är ett av de där orden som sportjournalistiken älskar att använda, i tid och otid, från ungefär tredje omgången i varje liga. Men den här gången, med sex omgångar kvar är det tillämpligt även om det finns ett tredje lag som lurar i vassen, utan att kunnat rubba något av de två som är före dem i de interna matcherna.

United leder ligan efter vårt debacle på Ewood för tio dagar sedan, men det är bara en poäng. De har dock hemmamatch och det betyder säkert mer än poängställningen. 75.000 personer på läktaren borde åtminstone göra det.

Chelsea har hittills den här säsongen vunnit två matcher mot Manchester United. Finalen i Community Shield på straffar efter 2-2 och på Stamford Bridge med 1-0, trots att Chelsea i den matchen spelade rätt uselt ärligt talat. Så vi har bra statistik.

Spelar Chelsea som i andra halvleken som mot Aston Villa, då har inte United en chans! Det är min ödmjuka åsikt. Men sådant spel kommer tyvärr inte på beställning vilket Chelsea visat i alltför många matcher i år. Vi hade kunnat haft en bekväm ledning i ligan, men vid varje chans att rycka undan har Chelsea underpresterat - och i min åsikt oftast på grund av underskattning. Att underskatta Manchester United, mästarna, är dock inget som kommer att ske.

Det här blir en enormt tuff uppgift. Jag är oerhört imponerad av det lagspel som Man U har visat upp i år. De flesta talar om Rooney och visst har han varit extremt viktig för United då han är nästan ende spelaren över tio mål, förutom självmålsstatistiken förstås. Chelsea gör dock rätt sällan självmål så jag hoppas vi undviker det den här matchen också.

Det är lagmaskinen Manchester United som imponerar. De har haft nästan lika mycket skador som Chelsea, dock på mindre tongivande spelare vill jag hävda. Vidic och Ferdinand har varit skadade, men jag anser inte att någon av dem har imponerat i år. Deras ersättare har varit minst lika bra som dem. Evra hävdar många har varit den bäste i försvaret för United. Han gjorde verkligen bort sig i München vid deras vinstmål i går, plus det faktum att Patrice Evra är en av de spelare jag har allra minst respekt för av alla på grund av hans ständiga gnällande (är det en fransk grej?) och hans så ofta förekommande anklagelser om rasism, fast den ende som bevisats syssla med det är han själv. Han har också stängts av för det och för lögner mot anställda på Stamford Bridge.

Rooney haltade av i München, det såg ut som en stukning av högerfoten. Om den är allvarlig eller inte lär vi inte få veta riktigt ännu. United har förlitat sig oerhört på Rooney i år, men de har ändå vunnit komfortabelt de matcher Rooney inte har spelat så det är kanske inte lika stort avbräck som det kan verka på papperet. Om Rooney inte spelar på lördag hoppas jag verkligen att ingen tror att det är ett jätteplus för Chelsea, för det är det inte. Det innebär bara att det blir fler Unitedspelare att bevaka.

Den spelare som måste neutraliseras i United i mina ögon är Darren Fletcher som betyder nästan mer för Uniteds lagspel än vad Rooney gör för deras målskillnad. van den Sar spelar också just nu bättre än på mycket länge, mycket bra räddningar som gav United möjligheten att få en storseger mot Bolton (rätt orättvis i siffror om ni frågar mig). Han gjorde också ett par bra räddningar mot Bayern.

Resultatet i tisdags måste gynna Chelsea. Champions League betyder säkert mer för Uniteds spelare och ledare i år än en fjärde raka ligatitel, det är mitt intryck (och min förhoppning). Med en förlust trots den löjligt bra starten i München, måste det ta massor av koncentration hos United som har mer att förlora än Chelsea just nu. Chelsea tänker nog inte alls på FA Cupsemin ännu.

En vinst för något av lagen lördag tidig eftermiddag ger utan tvekan stort favoritskap inför ligatiteln. Även om Arsenal har en på papperet enkel match mot Wolverhampton på the New Library senare samma dag. Och Chelsea har ett ruskigt svårt spelprogram med bl a bortamatcher mot Tottenham och Liverpool som kämpar om fjärdeplatsen. Det är ändå den här matchen som ska och bör avgöra ligan mellan de två bästa lagen, och de två mest tippade lagen (förutom självklart av han Lundh på fotbollskanalen.se).

Jag anser att Chelsea utan tvekan har en högre högstanivå än United. När Chelsea är bra då är de verkligen bra med sitt rörliga positionsbytande spel. Tyvärr är Chelsea också sämre än United när lagen är dåliga. Jag tror sir Rednose Ferguson är en bättre taktiker än Ancelotti (hans rykte som taktiker är rätt uselt just nu efter insatsen mot Inter). Fergie är också en bättre matchcoach. Chelsea har dock åtta-nio spelare jag hellre väljer än Unitedspelare i ett bästalag. Trots våra skador. De enda jag absolut skulle ta in i ett Chelsealag utan taktiska baktankar är Fletcher och Rooney. Men jag väljer utan tvekan Alex och JT före Vidic och Ferdinand i årets form. Cech har inte testats efter sin skada så v d Sar är kanske lite bättre just nu, men jag väljer ändå Cech på säsongsform.

Anelka är en nyckelspelare för Chelsea, fånarna kritiserar honom just nu i England för att han inte gör mål. Men å andra sidan, vilket arbete han gjorde i skymundan mot Villa. Han måste faktiskt inte göra mål nu när Malouda är i storform, liksom Lampard som är väldigt bra för tillfället. Drogba har varit bra hela säsongen och har fått vila tio dagar efter sin knäskadekänning när matchen startar. Dock, notera att United är det lag av alla topplag som Drogba gjort minst mål på. Han gör nästan aldrig mål mot dem, men det är ju inte viktigt vem som gör målen - bara att de görs.

Om Carlo väljer den taktiskt oerhört kunnige Ballack till höger för att hålla högerkanten tät med tanke på att Paolo Ferreira inte är i bästa form har Chelsea två mittfältare som kan hålla defensiven. Mikel lär få spela, även om jag just i den här matchen verkligen saknar Essiens mycket högre kvaliteter.

Så här långt före matchen tror jag på den här laguppställningen hos Chelsea.

Cech - Ferreira, Alex, JT, Zhirkov - Ballack, Mikel, Lampard - Malouda, Drogba, Anelka.

United är lurigare, kanske luftar sir Fergie Berbatov som aldrig brukar få starta de riktigt viktiga matcherna, men jag undrar jag. Jag tror inte Rooneys skada är särskilt allvarlig, jag har haft den sortens stukningar själv många gånger (med allvarligt resultat) men Rooney såg ut att varit ordentligt tejpad och då är smärtan enorm, men betydelsen i längden inte så allvarlig så i skrivande stund är jag övertygad om att Rooney spelar. Jag tror United kommer att starta samma lag som mot Bayern. Fast med Valencia istället för Scholes.
Dvs: v d Sar - Neville, Ferdinand, Vidic, Evra - Fletcher, Carrick, Valencia, Nani, Park - Rooney

Tips: 2-0 till Chelsea.

_--

UEFA har gett Didier Drogba två matchers avstängning samt förlängt hans villkorliga dom efter att han sagt sanningen om Øvrebø. Det var väntat efter att Drogba fått två löjliga gula kort mot Inter medan Samuel och Lucio tilläts ägna sig åt fristilsbrottning hela matchen. UEFA är UEFA och mot Chelsea lär de inte ändra sig. Den behandling v numera får av domarkåren och UEFA är en skam för fotbollen, men jag har inga som helst förhoppningar om en förbättring. Tyvärr. Även när CAS avslöjar FIFA och UEFA och dömer emot dem. En del av mig hoppas Chelsea överklagar den här domen av princip, men jag tror tyvärr inte på rättvisa när UEFA är inblandade.

 

Lindy

För fakta och initierade kommentarer om Chelsea FC

epost
Vi har ingen kommentatorsfunktion på CSFC då missbruket av sådana kräver heltidskoll,
men skicka gärna ett mejl med dina åsikter.