AKTUELL LIGAPLACERING
2 Chelsea FC 31 sp 21 v 5 o 5 f 75 - 28 mål 68 poäng


24 mars 2010

Inför Villa på lördag

SENSENASTE NYTT:

Didier Drogba startar inte mot Aston Villa medan däremot Villa startar med alla de spelare de hävdade hade skadeproblem, Milner, Dunne, Agbonlahor. Även förre Chelseaspelaren Steve Sidwell startar.

Möjligen var Drogbas besvär i matchslutet mot Portsmouth värre än befarat, eller är det någon ny taktisk konstighet från Ancelotti. Vilket verkar mer än dumt med tanke på vad som står på spel, så det är säkerligen skadekänning tyvärr.

1 Petr Cech
19 Paulo Ferreira
33 Alex
26 John Terry (c)
18 Yury Zhirkov
12 John Mikel Obi
8 Frank Lampard
10 Joe Cole
20 Deco
15 Florent Malouda
39 Nicolas Anelka

----

SENASTE NYTT:
Det är nu helt klart att Carvalho gör vår digra skadelista digrare. Han är borta i minst en månad, kanske för resten av säsongen om en operation måste göras på hans skadade vrist. Vi har verkligen inte turen med oss i år. Nu när vi behöver våra spelare som bäst har vi väl Premier Leagues värsta skadelista, särskilt om man tittar på betydelsen av spelarna. Essien har också gett dåliga nyheter och det börjar nu pratas om att han även missar VM. Synd för Ghana, men personligen tycker jag han hellre bör rehabiliteras än spela VM (Essien lär inte hålla med mig), inte minst då det är med Ghanas landslag som Essien nu har skadat sig två gånger av de tre svåra skador han haft senaste två säsongerna.

På den positiva sidan är dock Ballack och Belletti tillbaka liksom Cech som ju spelade redan mot Portsmouth, utan att behöva anstränga sig.

Aston Villa är inte utan skadebekymmer också. Milner, Agbonhlahor, Dunne har alla problem och det går inte säga vem av dem om någon kommer att starta lördag eftermiddag.

Så jag gissar att Chelsea startar så här mot Aston Villa:
Cech - Ferreira, Alex, JT, Zhirkov, - Ballack, Mikel, Lampard - Malouda, Drogba, Anelka

----

Aston Villa är väl vårt värsta bogeylag för tillfället. Ett lag som vi ofta, alltför ofta tappar poäng till. Så det finns anledning att varna inför lördagsmatchen på Stamford Bridge. Vi har redan en förlust (onödig) till Villa den här säsongen. Vi har absolut inte råd med en förlust till eller ens poängtapp som är lika avgörande som en förlust när ligan är så jämn som nu.

Aston Villa är ett lag som jag personligen hade trott kunde nå fjärdeplatsen i år. Hade det inte varit för att de är en gåta under månaden mars. De har under Martin O'Neill knappt vunnit en enda match i månaden mars. (Oavgjort onsdag) Och det har varit lika deprimerande för villa-fansen i år.

Chelsea i en rätt trist och dålig match i första halvlek spelade väldigt bra i andra och vann stort mot Pompey och klättrade till andraplatsen i ligan. En match där Pompey dessutom hade enorm otur både i spel och skador, även om jag nog tycker Maloudas armbåge mot Rocha var mer en ren olyckshändelse. (Sturridges däremot är jag mer tveksam till och det kan bli disciplinära åtgärder i efterhand där, jag skulle inte protestera mot det). Hegerfors tyckte det skulle varit frispark för Pompey före första målet, men så farligt tyckte jag inte det var där, men James och tuvan blev ju olyckssalig för stackars Portsmouth, ett lag jag gärna skulle skänkt poäng till hade vi kunnat avvara poängen. Chelsea var riktigt bra i andra halvlek, vilket skänkte balsam till själen efter den senaste tidens insatser. James räddade Portsmouth från pinsamma siffror även om Chelsea vann solklart. Utan James hade det dock blivit minst ett par tre mål till.

En vinst för Chelsea mot Villa och särskilt en övertygande vinst med bra spel behövs då nästa uppgift igen är den tuffaste tänkbara, Manchester United borta på Old Trafford. Svårare blir det väl inte. Också en match som innebär att både Chelsea och United kan spela bort sina chanser att vinna ligan till Arsenal, som smyger i vassen trots att de inte vunnit en enda match mot ett topplag i år.

Skadeläget talar inte för Chelsea, som vi vet mot Portsmouth så det är "bara" Essien, Ashley Cole, Bosingwa, Ballack, Ivanovic (fem! givna VM-spelare) som är borta för tillfället. Carvalho haltade dessutom av redan i 35e minuten av i sin comebackmatch! Ännu oklart hur svårt skadad han blev, en vrickad fot säger de första rapporterna. Drogba haltade också av i slutet, men där ska det inte vara några problem. Usch!!!

Drogba som nu gjort 30 mål på 36 matcher den här säsongen. Inte illa, särskilt med tanke på att han spelat klart färre matcher och inte slår straffar, än t ex Rooney som ligger två mål före i skytteligan, 26 mot 24. Drogba har alltså högre målkoefficient, 0,83. Det är också andra gången Drogba gjort 30 mål eller mer under en säsong, något som bara Greaves, Bentley och Osgood har lyckats med förut. Lampard är också nu bara 3 mål från att ta sig upp jämsides de legenderna Bentley och Osgood i skytteligan för alla tider. Som mittfältare!

Vi har Premier Leagues bredaste trupp, men inte ens den bredaste truppen kan klara alla de skador, och framförallt på de spelarna, vi haft i år. Fler än nästan någon annan klubb, även om ryktet säger att vi är mindre drabbade än andra klubbar. Det gäller dock inte alls när man tittar på vilka sorts spelare och deras startstatus som gäller. Faktum är att det gäller inte heller i antalet skador och missade matcher de orsakat för spelarna. De namn vi saknar är startnamn i nästan varje match, vilket är mer än vad skadeläget för de värsta gnällspikarna faktiskt har varit. Unitedfansen snackar gärna om att de saknade 9 mittbackar ett tag, som om klubben ens har så många backar i truppen. Ingen av de backarna har dessutom dominerat eller knappt ens imponerat i år. United har spelat mer som ett lag än på många år, plus en Rooney i hysteriskt bra form efter jul. Essien och Ashley Cole är världsspelare, förmodligen en av de två bästa i världen på sina positioner. Bosingwa var PLs bäste högerback till skadan. Ballack är fortfarande en stor spelare, särskilt i landslaget där spelet koncentreras runt honom, Ivanovic har gått från klarhet till klarhet. Riccy vet vi alla vad han går för även om han är lite på nedgång så är han fortfarande ren och skär klass som mittback.

Villa har många intressanta spelare, särskilt James Milner som jag alltid varit imponerad av. Agbonlahor tillhör de spelare som alltid verkar lovande, men inte riktigt tar sista steget. Carew har imponerat på sista tiden med effektivitet och tyngd. Men de lyckas ju onekligen alltid göra bort sig just i mars, och så verkar det bli även i år.Richard Dunne ar tagit stor revansch efter petningen i City. O'Neill har gjort ett bra jobb men har inte lyckats göra Villa till ett stabilt lag. De blandar och ger alldeles för mycket för att kunnat ta det sista steget och utmana om fjärdeplatsen.

Det här hade jag tidigare pekat ut som en av våra svåraste matcher i en extremt svår avslutningsperiod på Premier League. Den är nu en match som bara inte får förloras, inte ens får bli oavgjord. Det måste bli vinst. Liksom på Old Trafford helgen efter och alla andra matcher i ligan den här säsongen. Därtill möter vi ju Villa igen den 10e på Wembley i semifinalen i FA Cupen, en match jag tror är än viktigare för Villa, särskilt efter missen (läs domar-) i Ligacupfinalen mot turlaget United.

Villa hemma på lördag är den första av flera nagelbitarmatcher som kommer att bli oerhört avgörande för Chelsea och ligan det här året.

PS. Tråkiga Chelsea som fånarna brukar säga har nu gjort flest mål i Premier League. På europeisk skala är dock Real Madrid lite bättre då de gjort nästan lika många mål, på färre matcher. Fast då talar vi alltså om La Liga, en oerhört mer ojämn och sämre liga än Premier League.


Lindy

För fakta och initierade kommentarer om Chelsea FC

epost
Vi har ingen kommentatorsfunktion på CSFC då missbruket av sådana kräver heltidskoll,
men skicka gärna ett mejl med dina åsikter.