AKTUELL LIGAPLACERING
1 Chelsea FC 24 sp 17 v 4 o 3 f 58-20 mål 55 poäng


4 feb 2010

Chelsea helt friade av CAS

Precis som väntat, åtminstone av oss som orkat sätta oss in lite i fallet, har Chelsea nu helt friats av idrottens överdomstol från de böter och det 18 månaders transferstopp som FIFA felaktigt stämplade Chelsea med. Chelsea kunde ju redan i januari värva under transferfönstret då FIFAs dom hade åsidosatts tills CAS hade dömt i ärendet. Chelsea valde ändå att inte värva, vilket jag anser klokt.

Domen kom redan idag, mot väntat i april. Vilket ytterligare understryker hur ruskigt fel ute FIFAs politiskt tillsatta och motiverade dom var.

Chelsea har inte begått något fel och de straff som FIFA ådömt Chelsea har lyfts med omedelbar verkan.

I själva verket tyder mer och mer på att det är Lens som har fuskat och ljugit om Gael Kakutas påstådda kontrakt (som dessutom förmodligen är olagligt enligt fransk lag och definitivt enligt EU-lag) i avsikt att pressa Chelsea på pengar. Något som tycks fungerat då Chelsea gjort en överenskommelse att trots allt betala den "utbildningspeng" som FIFA försökte utdöma. Vilket kan ses som ovanligt schysst av Chelsea då de inte behövt betala den summan, men som säkert också underlättade att ärendet avgjordes så snabbt. Det är OK tycker jag att klubbar för ersättning även om det inte finns kontrakt mellan klubben och den köpande. För det är säkerligen en anledning till att Lens nu erkänner att deras så kallade kontrakt inte var korrekt.

För det är ju trots allt så idag att det är enbart de rikare klubbarna som ens har råd att värva. Eller typ det ärendet som Sturridge utgjorde då en övergångssumma direkt kopplas till hur bra spelaren utvecklas i nya klubben. Det här hade dock kunnats skötts mycket snyggare, framförallt av Lens och FIFA, de sistnämnde hade uppenbarligen inte satt sig in i frågan ordentligt utan utdömde ett godtyckligt straff utan alla fakta. Så får det bara inte vara i idrottsvärlden. Det var inte första gången FIFA fick på fingrarna av CAS heller.

 

Det ska bli oerhört intressant att se vilka medier som nu ber om ursäkt för de lögner de spred om Chelsea. Ännu har inget synts, och de flesta som var snabba att fördöma Chelsea har varit påfallande sena och tröga att nämna att Chelsea friats av CAS under dagen.
Fast, är någon förvånad? Särskilt att de mycket partiska svenska medierna inte belyst det rättvist, men vi har ju senaste veckan sett hur medierna behandlar Chelsea. JT har ju blivit lika med nästan landsförrädare och även vanligtvis bra krönikörer/bloggare som Marcus Christenson på Fotbollskanalen.se och andra har beslutat att ägna sig mer åt snaskigt skvaller än fakta och framförallt om fotboll. Om det är sant minskar mitt personliga förtroende för JT, men jag anser ändå inte det har med hans fotboll eller ens hans kaptenskap för Chelsea eller England att göra. (Därtill har t o m de värsta smutsgrävarna, i England inte i Sverige, nu insett att hela felet kanske inte är JTs om nu historiens stämmer. Den andra parten i målet är absolut inte oskyldig om vi säger så.) Fast frågan är om jag inte är ännu mer besviken på hur Christenson och andra väljer att vinkla, snaska till och förvrida det lilla vi faktiskt vet om saken. Att vissa tidningar, som News of the World och Chelsea-hatarna på Daily Mail gör allt för att förtala JT förvånar inte, men i ärlighetens namn ska också sägas att just Daily Mail, till skillnad från de svenska snaskskrivarna, också tar upp den andra partens skuld i det hela mellan bannbullorna från deras "tyckare" i ärendet.

 

 

Lindy

För fakta och initierade kommentarer om Chelsea FC

epost
Vi har ingen kommentatorsfunktion på CSFC då missbruket av sådana kräver heltidskoll,
men skicka gärna ett mejl med dina åsikter.