AKTUELL LIGAPLACERING
3 Chelsea FC 21 sp 15 v 3 o 3 f 52-18 mål 48 poäng


26 jan 2010

Inför The Blues, Brums hemma

 

Birmingham City har egentligen samma smeknamn som vi, men kallas mer ofta för Brum av oss motståndare.

Det är nu dags att möta dem igen på kort tid. Den här gången hemma och det är självklart en fördel.

På St Andrews slutade matchen 0-0, första matchen på hur länge som helst som Chelsea inte lyckades göra mål och två tappade poäng därtill var inte vad vi hade hoppats på vid det tillfället. Jag ska inte säga att det var spel mot ett mål där, men Chelsea hade 36 målchanser enligt viss statistik som förmodligen räknat väldigt generöst. Däremot glömmer jag inte att Brums målvakt, den från City utlånade Joe Hart räddade minst 5-6 givna mål hade han haft en mer normal dag i målet. Av de matcher jag sett i år absolut den bästa och mest avgörande insatsen av en målvakt. Även Petr Cech gjorde i en den matchen en fullständigt fantastisk räddning på en frispark som Sebastian Larsson var övertygad om att han hade satt i mål.

Birmingham gör inte så många mål, men de släpper inte heller in många och de har inte minst de senaste två månaderna visat sig vara ett oerhört svårslaget lag. De har jagat förstärkningar senaste veckorna under transferfönstret men har ännu inte hittat eller fått loss de spelare de ville ha. Managern Alex McLeish har gjort ett suveränt jobb med nykomlingarna. Jag var övertygad om att de skulle klara sig kvar, nu ser det ut som om de kanske till och med kan komma att slåss om en Europa League-plats.

Det kommer alltså att krävas mycket bra spel och absolut mål från Chelsea imorgon. Spelmässigt anser jag att 0-0-matchen var en riktigt bra match av Chelsea, med ett deprimerande resultat. Vi får inte under några omständigheter vara så okoncentrerade framför mål och vi får hoppas att Joe Hart inte kan upprepa de höjder som han visade som målvakt då. Utan tvekan bästa insats jag sett av en engelsk målvakt sedan den tiden Seaman var duktig. Det sägs att Boaz Myhill i Hull häromveckan var fantastisk mot Tottenham, men då jag inte såg hela matchen håller jag i mina ögon fortfarande Harts insats som den bästa jag sett.

I Birminghams försvar finns deras nykomling Roger Johnson som tillhör årets sensationer som nya PL-spelare. Roger Johnson är av en kvalitet att t o m Chelsea säkert har honom under noggrann bevakning. Det talas om en möjlighet att han tar en plats i VM-truppen även om det säkert blir tufft med tanke på att just mittbackar är det England är nästan bäst på. Roligt för honom och rätt kul för oss då Roger Johnson öppet är en av Chelseas största supportrar i England, särskilt bland aktiva spelare. Han var väldigt duktig i matchen i Birmingham och har varit så i massor av andra matcher. Birminghams vinst i cupen över Everton borta var mycket övertygande, särskilt som Everton verkat ha funnit formen igen.

I Chelsea saknas återigen Michael Essien även om han kommit tillbaka från Afrika och den halva match han hann spela där innan en spricka i menisken tvingade tillbaka honom till London. Borta till mitten av mars. Bosingwa tränar nu men räkna inte med spel förrän kanske sista veckan i februari. I London, eller på väg dit är också Drogba och Kalou i förtid mot väntat. De lär dock inte vara spelklara redan imorgon. Kvar i Afrika är endast Mikel, lite överraskande.

Nya skador är Belletti som fick kliva av i Preston. Klev av gjorde också Frank Lampard men hans problem är redan över och han är spelklar mot Birmingham. Vilket är bra då han match för match närmar sig fjolårets form.

Carlo Ancelotti har infört något nytt de senaste veckorna och även idag har han redan namngivit laget som ska spela mot Birmingham från start. Laguppställningen ser ut så här efter sex ändringar från senaste matchen.

Cech, -Ivanovic, Carvalho, Terry, A Cole,- Ballack ,Deco, Lampard,- Joe Cole, Malouda, Anelka

Han satsar alltså på den något rörligare men sämre i huvudspelet Riccy Carvalho. Uppställningen lär säkerligen spela samma 4-3-3 som var så framgångsrikt senast i ligan mot Sunderland.

Då inget av de andra lagen i toppen spelar idag (och United spelar cupmatch imorgon) lär inga ändringar i tabellen ske före morgondagens match, och vinner Arsenal borta mot Villa imorgon lär de ändå leda tabellen oavsett om Chelsea slår det andra Birminghamlaget. Sådant är läget i den haltande tabellen.

Birmingham har inte slagit Chelsea på 30 år, men ta inte ut någon seger i förskott.

---

Ang Anelka och kontraktet. Anelka har kontrakt 1,5 år till och vill förlänga. Chelsea är också intresserade men som vanligt sitter de där giriga personerna som benämns agenter i mitten. Chelsea har för fjärde gången gjort klart för Anelkas agenter att han inte kommer att kunna få den lön han vill ha, summan 120.000 pund i veckan nämns. Chelsea måste minska sina lönekostnader och även om Anelka har och gör sin bästa säsong kanske någonsin är han över 30 år gammal och Chelsea kan inte skriva sådana långtidskontrakt just nu. Något som också ställer till förhandlingarna med Joe Cole vars kontrakt dock går ut redan i sommar.

Transferryktena i den döende veckan av fönstret lämnar jag okommenterade. För jag tror inte det blir någon transfer, inte av Ribery, Adam Johnson eller någon av de andra dussintals personerna som nämns.

 

Lindy

För fakta och initierade kommentarer om Chelsea FC

epost
Vi har ingen kommentatorsfunktion på CSFC då missbruket av sådana kräver heltidskoll,
men skicka gärna ett mejl med dina åsikter.