30 dec 2009

Chelsea skuldfritt

Chelsea FC har idag lämnat ut sina finansiella siffror och avslöjar där att klubben nu är i princip skuldfri. (Man betalade dock nästan 13m pund till Scolari och hans personal i avgångsvederlag!).

Romans Abramovichs ägartillskott till klubben är omvandlat till kapital (equity) och är inte längre bokfört som en skuld. Detta gör Chelsea skuldfritt även om omsättningen var mindre än året innan (skillnaden är med största säkerhet en semifinalplats kontra en finalplats i Champions League!). Chelsea omsatte 206,4m pund.

Viktigast är kanske att klubben för fjärde raka året har reducerat sina förluster. Detta efter att vi får fyra år sedan köpte en hel del spelare, vilket vi inte gjort de senaste åren. Som José Mourinho påpekade när han sett laget mot Fulham är det till 9/11-delar samma lag som han hade. Vilket visar hur otroligt bra klubben handlade de åren. Det kan jämföras med Rafa Benitez 67 inhandlade spelare till Liverpool varav få har blivit någon succé.

Chelsea gjorde en förlust för 2009 med 44,4m pund, vilket dock är en ordentligt minskning från förlusten året innan, 66.6m.

De stora kapitalutlägg klubben har "lidit" av de senaste åren var reducerade till bara 4,2m pund då arbetena på Cobham tränignsanläggning nu anses vara klara. Nästa stora projekt, förhoppningsvis, blir en ny anläggning eller ombyggnad av Stamford Bridge då Chelsea idag behöver en större arena, helst med en kapacitet runt 60.000 mot nuvarande 41.000 (alltid utsåld).

Det här resultatet innebär att Michel Platini och UEFA inte längre kan hota Chelsea med att klubben skulle vara finansiellt dopad eller att Chelsea inte skulle möta de nya regler om finansiell skötsel som väntas. Chelsea är redan väl inom de gränser som diskuterats.

Det enda är att Chelsea ännu inte ger vinst, för att göra det måste utgifterna fortfarande gå ned (vilket i praktiken säkert innebär att lönekostnaderna måste gå ned då Chelsea fortfarande har en för hög andel lön gentemot omsättning).

(1 GBP = 11,445 SEK idag)

 

Lindy

För fakta och initierade kommentarer om Chelsea FC

epost
Vi har ingen kommentatorsfunktion på CSFC då missbruket av sådana kräver heltidskoll,
men skicka gärna ett mejl med dina åsikter.