27 dec 2009

Inför Cottagers

Vår eländiga julperiod kan kanske fortfarande räddas imorgon med en seger mot Fulham. Det lär dock bli en tuff match.

En god nyhet är dock att våra ivorianer Drogba och Kalou har fått tillåtelse att spela matchen och komma en dag för sent till förberedelserna inför Afrikanska mästerskapen.

Det kan nog behövas. Chelsea spelar inte dåligt just nu, vi skapade massor mot Birmingham men vi får ingen utdelning (efter 34 matcher med mål misslyckades även det under lördagen) eller så släpper vi till de konstigaste mål.

Varkendera duger längre. Chelsea MÅSTE vinna mot Fulham och det lär sannerligen inte bli enkelt. Fulham går som tåget, bra mycket bättre än vad som kan förväntas och deras självförtroende är skyhögt efter att utklassat Man United och klarat oavgort mot Tottenham de två senaste matcherna. Klart mer imponerande än Chelseas två oavgorda.

Roy Hodgson har uträttat ett mindre underverk med Fulham under de nu två år han haft hand om laget. Han räddade dem från en given nedflyttning första året och tog dem till Europaspel andra året. Något han nu ser ut att upprepa samtidigt som han gjort Fulham till ett fruktat lag, särskilt på Craven Cottage knappt ett stenkast från måndagens arena, Stamford Bridge.

Förre Chelseaspelaren Damien Duff, som aldrig imponerade i Newcastle, har fått en andra chans i sin karriär i de vita och tillhör årets succényförvärv. Därtill har Bobby Zamora börjat göra mål och Fulham spelar ett mycket starkt och prydligt försvarsspel lett av norrmannen Brede Hangeland. En annan spelare att alltid se upp med är amerikanen Clint Dempsey. Det är ett kanske anonymt lag där veteranen Danny Murphy of Liverpool-fame, är mest känd. Men det är välbalanserat, taktiskt kunnigt och hårt arbetande. Den sorts kollektiv Chelsea visat sig ha löjligt svårt med för närvarande.

Klubben har två svenska spelare, men ingen av dem spelar. Fredrik Stoor bör nog snarast försöka lämna om han ska kunna blåsa liv i sin karriär (utlånad till Derby). David Elm har en lite annan situation, han köptes som back-up och där har han stannat. Längre än till bänken har han ännu inte kommit i ligan. Förmodligen då de framför honom i hackordningen har överraskat även denna säsong.

Nicolas Anelka, Bosingwa, Essien saknas fortfarande. Deco är tveksam. Det förmodade startparet därfram Sturridge och Borini lär knappast peta Drogba så frågan vem av de två som får starta? Jag tror att Kalou som tyvärr är rätt iskall framför mål just nu får räkna med inhopp. Sturridge visade mycket vilja mot Birmingham, många intentioner men också en ovana som han visat även tidigare. Han vill helt enkelt för mycket, han vill göra för mycket när han får bollen. Han måste helt enkelt sänka sina ambitioner så kanske hans spel får det flyt det behöver. Hade inte Joe Hart gjort den där enhandsräddningen kanske det had elossnat för honom, men... Inte en lätt sak för en ambitiös ung spelare, men nödvändigt då hans egna ambitioner just nu är hans största hinder. Med lite fler matcher i januari kanske det lossnar för honom.

Jag tror inte vi ska glömma att Gael Kakuta också är ett alternativ framöver även om Chelsea tar hem Franco Di Santo, vilket dock inte längre verkar troligt.

Det är osäkert om vår sista afrikafarare, Mikel spelar måndag. Att Essien inte gör det är självklart då hans skada inte är läkt. Där är det nog så att Ghanas landslagsledning just nu undrar när han överhuvudtaget kan spela igen.

Troligen spelar Riccy Carvalho istället för Alex, det ser ut som om de kommer att varva framöver (Alex' frispark mot Birmingham var verkligen värd ett bättre öde, vilken rökare!). Då Malouda blev utvisad, efter två rätt billiga gula kort, lär Lampard hålla vänsterkanten om inte Zhirkov får göra en överraskande start. Det skulle innebära (om Lampard spelar vänster) att Joe Cole lär toppa diamanten och antingen Ballack eller Belletti tar den balanserade rollen, eller högerrollen.

JT, Cech, Ivanovic, A Cole lär fortsätta som vanligt.

Men som sagt, en seger är nu ett måste - även om detta är skrivet innan vi vet hur Arsenal (mot Villa) och Man U (mot Hull) klarar sig i sina hängmatcher under söndagen.

Chelsea är obesegrade på Stamford, med enda plumpen den oavgjorda matchen med turmålen för Everton. Oavgjort är dock ett för dåligt resultat nu.

Nästnästa match är FA Cupen mot Watford på nyåret , självklart vill vi vinna där - men viktigare är att vinna nu.

 

Lindy

För fakta och initierade kommentarer om Chelsea FC

epost
Vi har ingen kommentatorsfunktion på CSFC då missbruket av sådana kräver heltidskoll,
men skicka gärna ett mejl med dina åsikter.