17 dec 2009

Olympiakos ja tack

Imorgon fredag lottar UEFA i Nyon nästa omgång av Champions League. Åttondelsfinalerna eller första play off-omgången. Det är en hårt styrd lottning som den här gången är ovanligt öppen. Lag från samma länder kan inte mötas och det är ettor i grupperna som möter tvåor från andra grupper. I Englands fall gör det att det blir ovanligt lätt då samtliga engelska lag vann sina grupper och därmed ändå inte hade kunnat mötas.

Så vi ska möta något av följande lag i februari när nästa omgång spelas. Därefter lottas kvarts- och semifinalerna.

För en gångs skull kommer vi inte lottas mot Liverpool. Det är nästan overkligt att inte behöva räkna in den matchen under våren. Däremot är en retur mot Barcelona, förhoppningsvis med en rättvis domare, något som mycket väl kan hända framöver. Först måste vi dock klara nästa omgång.

Det här lagen vi kan lottas mot: Bayern München, CSKA Moskva, Milan, Lyon, Stuttgart, Inter och Olympiakos.

Det är två månader plus till matchdatum, och ett lag som verkar ofarligt idag kan under den tiden fått tillbaka skadade spelare, köpt nya spelare och hittat formen. Därför är det egentligen omöjligt att säga något konkret om det lag vi kan få möta, men baserat på vad de visat hittills har jag rankat lagen i den ordning jag hoppas lotten ska utfalla.

1. OLYMPIAKOS. I mina ögon absolut det svagaste laget av dem alla. Visst kan de handla i januari, men de flesta bra spelare är cup-tied och jag har svårt att tänka mig att de kan förstärka tillräckligt mycket för att bli någon form av hot. De är också notoriskt bortasvaga. Fast mot ett svagt Arsenal, reservfyllt, klarade de knappt av att vinna vilket verkligen inte imponerade. Så Olympiakos toppar min önskelista inför julen.

2. STUTTGART. Stuttgart imponerar inte i Bundesliga och de imponerade inte i gruppspelet. Ett mycket ojämnt lag. Och Jens Lehmanns bästa dagar som målvakt har absolut redan varit.

3. CSKA MOSKVA. Bortamatch i Moskva på ett glashalt konstgräsunderlag mitt i vintern. Nej, det är verkligen ingen drömlottning men CSKA tillhör ändå de svagare lagen som är kvar. Även om jag är en stor beundrare av Dzagoev och de har flera duktiga importer. De har dock inte gått så bra i ligan i år.

4. MILAN. Jag har fortfarande stora tvivel om Milans styrka. De är absolut inte ett lag som skrämmer mig. Jag tycker nog de har gått bättre än jag väntade mig i i Serie A, men det är inte den jämnaste eller på något sätt tuffaste ligan i Europa längre. Jag rankar Serie A som fjärde bästa liga och frågan är om inte franska ligan är minst lika bra (efter PL, La Liga, Bundesliga...) Sedan är det ju alltid lite roligt med att se Carlo göra allt för att piska sitt gamla lag! Det enda som oroar är väl att Ronaldinho är bättre än förra året.

5. LYON. Lyon är lite ojämna i ligan men var mycket bra i gruppspelet och gjorde en stark insats, inte minst när de spelade bort Liverpool. Har en bra stomme i laget, men saknar de stjärnor de haft tidigare i år i Juninho och Benzema t ex. Ett intressant möte för våra tidigare Lyonspelare Michael Essien och Florent Malouda.

6. INTER. Nej, jag tror inte Inter lär kunna vinna Champions League, i bästa fall tror jag de kan nå kvartsfinal beroende på lottning. Men av möjliga framtida motståndare tillhör de de starkaste i den här omgången. De har erfarenhet och talang i laget, men har väldigt svårt att få ut den i Europaspelet. De kommer att vinna Serie A överlägset igen, men det är uteslutande därför de har bästa laget och truppen i Italien. Att få möta José Mourinho vore roligt även om han och Carlo inte lär gilla varandra. Att JM inte trivs särskilt bra i Italien är ingen nyhet och han är beroende av att Inter avancerar i CL, vilket de inte lär göra om vi lottas mot dem. Men som tränare är JM en av de allra bästa, så jag undviker gärna att möta dem redan nu.

7. BAYERN MÜNCHEN. Bayern avslutade gruppspelet oerhört imponerande även om Juventus inte är det lag det en gång var. Van den Gaal börjar få ordning på laget och de har börjat gå mycket bra i Bundesliga också. Dessutom, och det är kanske den viktigaste anledningen - i februari är Ribery tillbaka och med en frisk Ribery och Robben plus den grundstomme Bayern har blir de farliga i år tror jag. I mina ögon både bästa grupptvåan och det lag som har mest potential att bli ännu bättre tills matcherna ska gå. Så nej tack till Bayern.

 

Jag fruktar dock inget lag, bara dåliga domare och de sämsta kommer från Norge, Sverige och England.

 

 

Lindy

För fakta och initierade kommentarer om Chelsea FC