9 dec 2009

Inför CL-fortsättningen


Fredagen den 18 december lottas nästa omgång av Champions League, första play-off-omgången i slutet av februari (16e), början av mars. Detta vid UEFAs högkvarter i Nyon, Schweiz.

Chelsea har vunnit sin grupp suveränt men riskerar att få svårare motstånd i år än förra årets Juventus i den här omgången (och även Juventus är bättre än förra året, fast de inte gick vidare i år). Trots en usel avslutning mot Apoel, men det var nästan väntat efter flera usla insatser senaste 7 dagarna.

Värre var att Michael Essien blev skadad med en bristning i lårmuskeln, en skada som kommer att hålla honom borta från fotbollen minst 3-4 veckor. Vilket väcker frågetecken om han överhuvudtaget lär spela i African Cup. Förmodligen kommer Ghana att tvinga honom dit i hopp om att han ska kunna spela de senare matcherna - en väldigt skrämmande utveckling, att Ghana tvingar en inte riktigt frisk Essien att spela så att han verkligen går sönder.

Det är bara tre lag vi inte riskerar att få möta, Porto, Man United och Arsenal oavsett hur de placerat sig på grund av nationalitet och gruppspel. Men för övrigt är det fler tunga lag som kommit tvåa, och Chelsea ska möta en grupptvåa först hemma sedan borta. Därefter blir det ny lottning.

Från tisdagens spel placerade sig följande lag som tvåa och kan lottas mot Chelsea förutom självklart Porto. Bayern München, CSKA Moskva, Milan. Av dem ser Bayern helt klart vassast ut, inte minst då de säkert har Ribery tillbaka i februari.

Från onsdagens spel placerade sig följande lag som tvåa och kan lottas mot Chelsea. Lyon, Stuttgart, Inter och Olympiakos. Olympiakos ser onekligen ut att vara laget vi vill möta, de var riktigt svaga mot ett mycket svagt Arsenal (som spelade ungdomar och b-spelare) trots hemmaplan.

Detta gör en öppnare lottning än på många år i Champions League. Ett tecken på att turneringen faktiskt blir bättre och bättre och jämnare för varje år. Även om de stora länderna som vanligt dominerar även om England bara fick tre lag vidare i år. Spanien lika många, Italien två, Tyskland två, Frankrike två. Vi ska inte heller glömma att lag som Liverpool, Juventus. Wolfsburg inte har tagit sig vidare.

Och räkna med att Tom Henning Øvrebø kommer inte att få döma Chelsea, dock kan vi inte räkna bort möjligheten att vi får en annan norsk domare eller svenska domare som ska spela huvudrollen. De har alla varit rent usla hittills i Champions League i år. Jag fruktar inget lag, men är livrädd för att få en svensk eller norsk domare. Vi såg senast i lördags hur domare avgör matcher. För inte borde Man Citys första mål ha godkänts och Webbs insats i övrigt var rent ut skrämmande i hur cyniskt och ensidigt han utnyttjade sina korträttigheter. Engelska domare är häpnadsväckande dåliga numera, vilket är underligt då ligan är den bästa. Å andra sidan riskerar vi inte att få någon engelsk domare i slutspelet.

 

Lindy

För fakta och initierade kommentarer om Chelsea FC