7 dec 2009

Inför Apoel


Efter den mycket pinsamma förlusten, och totalt onödiga mot Manchester City är det dags för en helt meningslös match. Den gäller absolut inget för Chelsea, men för Apoel Nicosia kan en vinst innebära spel i Europa League.

Ännu en förlust är inget jag vill se även om det hjälper Apoel att komma före Athletico Madrid. Oavsett ursäkter som mot Blackburn med en man mindre, en domare som Webb och Lampard som plötsligt missar en straffspark som verkligen gäller något.

Jag har börjat oroa mig ordentligt för Frank Lampard, han är inte i närheten av den valige Frank. Han hittar inte sin roll och plats i Ancelottis diamantformation och det börjar oroa. Särskilt som han numer tappat sitt tillslag på liggande boll. Han får inte frisparkarna förbi någon mur längre, han skjuter inte långskott, han kommer inte i position vid straffområdeslinjen och hans hörnor är till och med sämre än tidigare. Vi behöver vår riktiga Frank Lampard och det problemet måste både Frank och Carlo Ancelotti ta itu med. Jag tror att Franks straffmiss i lördags var den första jag sett honom göra i Chelsea, jag har sett honom missa i landslaget men kan inte komma ihåg en miss i ligan. Ändå visste jag med absolut säkerhet att han skulle missa när han började trippa, trippande straffläggare missar alltid - det är en teori jag har och den lär nog hålla ett tag till. Vi får så få straffsparkar jämfört med t ex Man U att vi kan aldrig missa en enda.

Chelsea lär nog spela en hel del av back-up-spelarna och de yngre. Lampard måste spelas och han måste matas med bollar så han kan hitta sitt självförtroende igen. Det är det enda jag bryr mig om i den här matchen, som Viasat som vanligt visar på de kanaler ingen kan se. Varför bryr man sig ens om att betala dyra pengar för Viasat och Canal+? Just den här matchen kanske jag kan förstå men inte deras ovilja att visa Chelsea och istället alltid visa de röda lagen. Den dag man själv får välja match och betala för enbart den kan inte komma för tidigt. Pinsamt för Canal+ var också att få se den norska varianten och hur oerhört mycket bättre den var än den svenska i lördags. De bryr sig om fotboll och tar det på allvar medan svenska Canal+ visar skit som hockey istället i en serie som är snart lika dålig som allsvenskan och oerhört mycket ointressantare. Ju förr Canal+ förlorar rättigheterna till Premier League desto bättre. För oss som gillar Chelsea och engelsk fotboll. De har ju iallafall startat ett magasin om engelsk fotboll som sänds när ingen kan titta, men det är äntligen bättre än inget.

Så jag skulle gärna se Apoel göra bra ifrån sig mot Chelsea, men för vår egen skull måste vi hitta tillbaka till formen. Vi har redan tre förluster i ligan och det är väldigt mycket så här års. Det väcker minnen om Scolaris implosion vid julen förra året och det måste nu bli vinster i samtliga matcher före nyåret eller så får Manchester United alla möjligheter att gå förbi oss. Chelsea kan absolut inte slarva bort fler bortamatcher eller matcher överhuvudtaget. Chelsea kan inte låta andra lag vinna bara för att de är mer motiverade, som varit fallet hittills. Vi kanske gör fler mål än under Mourinho, men det är ändå inte samma motivation hos Chelsea ännu. Det finns faktiskt en hel del för Ancelotti att arbeta med och det måste komma först, liksom att få Lampard att åter bli en pivotal del av vårt lag. Blackburnförlusten har jag inga problem med, det kan t o m vara bra att slippa ligacupen framöver - men förlusten mot Man City var onödig och borde absolut inte ha skett om Chelsea visat lite mer jävlar anamma och fokus. Drogba missade som förr om åren när han inte hade fokus och Lampards straffmiss i det läget var faktiskt nästan oförlåtlig. Anelka sprang mest i vägen och hade sin sämsta match hittills i år, i särklass. Han skulle bytts ut och Malouda skulle fått komma in mycket tidigare. Men gjort är gjort, vi får bara hoppas att Ancelotti fattar att vi nu har maximalt två förluster och tre oavgjorda matcher att ge bort om vi ska ha chans att vinna ligan - vilket är viktigare än Champions League oavsett vad Roman och Carlo själva tycker.

 

 

Lindy

För fakta och initierade kommentarer om Chelsea FC