27 november 2009

Inför Gooners

En riktig toppmatch väntar på söndag. Vi har redan avfärdat två av de tre toppkonkurrenterna från förra året (och åren innan) på Stamford Bridge - utan att släppa in ett enda mål!

Mållöst lär det knappast bli på söndag. Det är de två lagen som gjort i särklass flest mål i Premier League som möts, Arsenal 36 och Chelsea 33 mål (Arse har dock spelat en match mindre vilket kanske bör framhållas). Framhållas kan också att Arsenal släppt in nästan dubbelt så många mål som Chelsea. Värt att notera är även att i Chelsea har våra forwards stått för en procentuellt större del av målskörden än hos Arsenal som har hela 14 målgörare bakom sina siffror (plus självmål).

Chelsea har nu gjort mål i 27 matcher på raken. Gör vi mål på Emirates slår vi ännu ett klubbrekord (senaste nollan var mot Barcelona i april på Camp Nou).

Det är rekord i var och varannan match för tillfället, mot Porto slog till exempel John Terry rekord som Chelsea kapten. Det var hans 300e match som kapten, mer än någon annan. Chelsea var också bara det andra brittiska lag som vunnit över Porto på Drakstadion, inte illa för en match som trots allt inte betydde allt.

Förra säsongen var Arsenal det enda topplaget vi besegrade, och då borta med hela 4-1. Gärna en upprepning av den utklassningen. Hemma förlorade vi med 2-1 efter att ett horribelt offsidemål av van Persie hade godkänts av domarna. En mycket sur förlust som kom att betyda en del i fortsättningen.

Nu saknas van Persie. Han liksom Bosingwa är definitivt borta. Arsenal förlorade också sin senaste ligamatch utan att göra mål. Något som säkert påverkar dem och gör dem revanschsugna. De lär dock ha ordentlig respekt för Chelsea som spelat mycket bra i de flesta matcher sedan fiaskot mot Villa borta. Och med Arsenals svaga försvar och Chelseas nyfunna vana att vinna med stora siffror är oddsen för en mållös match väldigt låga.

Däremot är Didier Drogba tillbaka, vilket är urusla nyheter för Arsenal. Det finns inget lag Drogba gillar att göra mål på så mycket som Arsenal, inte heller något lag han har gjort så många mål mot som Arsenal. Och då lär han ändå knappast ställas mot Philippe Senderos som han förnedrat, ja det är rätt ord, vid ett antal tillfällen. Vermaelen kan bli tuffare motstånd, men som sagt Arsenal har försvarsproblem vilket de dolt genom att vara så offensivt framgångsrika.

Även Anelka gör gärna mål på Arsenal, såsom spelare gärna tycks göra mot sina gamla klubbar. Och det är ju ingen tvekan om att Anelka just nu, i Chelsea, trivs bättre än någonsin i sitt fotbollsliv. Han har aldrig varit bättre i mina ögon. Han är nu en komplett spelare, inte bara en målgörare (om man nu kan använda ordet bara där). Han jobbar enormt över hela planen och är snart lika duktig som Drogba även defensivt. Han springer massor och han rör om i försvaren så att de inte har en aning om vad de ska förvänta sig av det rörliga Chelseaspelet. Han är nästan mer en framspelare än målgörare för tillfället, en roll han också säger sig trivas alldeles utmärkt med.

Därtill är det troligt att Frank Lampard kan göra comeback efter sin landslagsskada. Han har börjat träna och testas sent för eventuell start.

Chelsea har därmed en nästan full trupp att välja från. Zhirkov, som var utmärkt mot Porto, kanske bäste spelare konkurrerar med en annan före detta Arsenalspelare, Ashley Cole. Cole som blir rutinmässigt utbuad av Arsenalfansen (ungefär som Lampard på Upton Park) brukar dock inte störas av det och vill säkerligen spela den här matchen. Men som sagt, vilken trupp vi har när vi faktiskt kan avstå Cole i en sådan här match!

Den spelare i Arsenal som bör fruktas mer än andra är självklart Cesc Fabregas som är i sitt livs form och storfavorit till att bli månadens spelare. Fabregas står bakom nästan allt i Arsenal och förmodligen får Essien till uppgift att neutralisera honom, ett jobb han oftast klarar utmärkt mot nästan vem som helst. Utan van Persie där framme är dock Fabregas ganska kringskuren vilket Sunderland bevisade när de slog Arsenal senast.

Här är min föredragna startelva.
Cech- Ivanovic, Alex, JT, A Cole - Essien, Ballack, Joe Cole, Lampard - Anelka, Drogba

Men jag blir inte förvånad om Riccy spelar då Arsenals forwards är småvuxna killar om Bendtner inte kan spela (var ej med i Sunderland) , om Malouda som också är i bra form spelar, även Deco är ett val även om jag nog tror att Joe Cole blir förstavalet.

 

Lindy

För fakta och initierade kommentarer om Chelsea FC