13 november 2009

Igen, igen och återigen

Here we go again, maybe not around the Mulberry Bush but around Silly Season.

Ni som läser CSFC vet vad jag numera tycker om Silly Season och transferrykten. Det var kul på den tiden Chelsea inte kunde köpa vad som helst i princip. Nu när runt 60-90 spelare kopplas till Chelsea varje transferfönster är det enbart påfrestande.

Jag var djupt i mitt hjärta rätt glad över transferstoppet FIFA slängde på oss. 1. Inte för att det var rättvist - för det var det inte 2. Inte för att vi förtjänade det - för det har vi inte gjort - Chelsea handlade helt i god tro, det är min fasta övertygelse 3. Inte för att idioterna där ute som tror Chelsea köpt sig till framgång fick vatten på sin kvarn - för Chelsea har inte köpt fler spelare eller mer framgång än andra klubbar - vi har inte köpt 67 spelare som Liverpool under Benitez eller spenderat mer pengar utslaget på de senaste tio åren än någon annan toppklubb (i princip, i praktiken finns det självklart någon som lagt mindre pengar). Jag var glad för att jag skulle slippa Silly Season, trodde jag i min enfald. I verkligheten har det inte stoppat skvaller och påhitt och återigen skvaller om spelartransfers nämnvärt. Och efter att CAS satte inhibition av FIFAs konstiga dom har det bara ökat igen.

Så jag bryter nu min egen regel och ska kommentera några av dessa och spekulera i vad jag a/ tror, och b/ hoppas isåfall händer.

Jag tror inte Chelsea kommer att rusa ut och betala idiotsummor (precis varenda säljande klubb i världen anser att Chelsea är i en transferknipa och kommer därför att försöka ta ut 35-50% högre pris av Chelsea just på grund av det - det kommer dock inte att hända) för spelare. Jag tror inte heller Chelsea kommer att lägga ut idiotiska summor på spelare, eller löner inom en nära framtid.

Chelsea har världens bredaste spelartrupp just nu. En trupp som i mina ögon räcker gott och väl denna och nästa säsong. De enda frågetecknen vi har är Michael Ballack inför nästa säsong samt Joe Cole. Förhandlingar har redan startat med Joe Cole och jag ser det som ett done deal att han förlänger. Jag är också övertygad om att Ballack om han inte råkar ut för fler skador (ni vet kanske redan att han skadat sig på Tysklands träning inför matchen mot Elfenbenskusten på onsdag, dock ej allvarligt) förlänger ytterligare ett år. Han kommer som 34 åring att vara en tillgång för Chelsea även om man inte ska räkna med att han spelar varje match, vilket med landskamper och dylikt lätt springer iväg till 65-70 matcher för en spelare som Ballack.

Vi har mängder av duktiga ungdomar och jag tror på fullt allvar att kanske 3-4 av dem är färdiga för att spela minst 10 matcher var nästa år. Sturridge, Borini, Mancienne, Hutchinson, Bruma, Kakuta är kanske närmast...

VI BEHÖVER INTE KÖPA NYA SPELARE

Ändå kan det hända att vi gör det om Ancelotti vill bredda truppens erfarenhet något när flera spelare är runt 30 år.

Så vem och vad? Vi behöver kanske en kreativ mittfältare, en trepartista som italienarna kallar det, eller en Kaka för att för att snacka kvällstidningssnack. Jag tror dock om vi handlar en stjärna då handlar vi en forward.

Agüero är namnet på allas läppar. En mycket duktig spelare, med enorma löneanspråk. Något som ovanpå en transfersumma kring 35m pund som Atletico lär sikta på innebär en dålig affär i mina ögon. Särskilt som jag har mina dubier om Agüero, som jag har över alla småvuxna latinamerikanska spelare i Premier League. Jag anser att Robinho är en flopp av nästan Shevchenkomått även om jag säkert är hård i det omdömet. Jag fruktar att Agüero kan bli samma. Han är inte direkt en Tevez i spelstilen, han jobbar inte hem, han är inte känd för sin laglojalitet och offrar sig knappast för laget annat än där framme. (Samme Tevez som i relativt ung ålder redan pratar om en snar pensionering!!!) En briljant tekniker, snabb och med hyfsad målkänsla, han är ingen striker direkt, ja, men är det vad Chelsea behöver? Jag tvivlar och ser det inte som en bra affär om sådana nu överhuvudtaget sker i fotbollen.

David Villa lär numer kunna tänka sig spela i England även om ryktena säger att han föredrar spanska kolonin vid Mersey eller ManU. Rykten som inte betyder någonting. Dessutom har Liverpool inte den sortens pengar att lägga på spelare längre, missar de playoff i CL har de definitivt inga sådana pengar. Viktigare är att Valencia nog måste sälja minst en av sina stjärnor om de inte kan få låna Florentino Perez direktkanal till bankvalven i Spanien. Valencias ekonomi är sådan att David Villa nog kan bli såld för runt 25-30 m pund. Ett val jag skulle föredra. En färdig spelare som blir en direkt tillgång. Tyvärr är han liksom nästan alla andra spelare s k cup-tied och får inte spela i Champions League.

Alexandre Pato. Mitt andraval om likaså ekonomiskt skakiga Milan säljer. Han känner dessutom Ancelotti. Dock inte heller någon stor målgörare. Han är dock i rätt ålder och med rätt erfarenhet för den åldern. Han har också en fysik och en personlighet jag tror fungerar i England.

Det ar dykt upp mycket snack om Jack Rodwell för 20m pund. Svindyrt för en icke etablerad spelare, men han är engelsman så normala marknadsvärderingar gäller inte. Mycket intressant spelare tycker jag, men i Chelsea skulle han hamna på tillväxt ett år och frågan är om han vill det?! Jag gillar dock Rodwell starkt och han är tillsammans med Milner Englands intressantaste kommande mittfältare.

Sedan är det det gamla vanliga. En 16 åring från Anderlecht som kallas den nye Drogba, Lumeko eller nåt sånt .... en brasilianare som kallas den nye Kaka, Luizan....till och med Wanderson från Gais som kallas....tja just ingenting. Dzagoev är alltid med i bakgrunden och det är en spelare jag tror på, men först vill jag se hur Zhirkov anpassar sig. Zhirkov som spelade från start med Ryssland i lördags är äntligen matchfit, hoppas jag. Hoppas han startar mot Wolves på lördag.

Benficas nye argentinare Angel di Maria är ett intressantare namn än Agüero tycker jag, men Benfica hävdar att han inte är till salu i januari. Det är det vanliga snacket men bli inte förvånad om han säljs och får stanna säsongen ut, en perfekt lösning för en cup-tied ung spelare tycker jag.

Årets sensation i Serie A, Steven Jovetic i Fiorentina nämns också för Chelsea. Ännu en intressant spelare tycker jag. Med en spelstil som passar mot engelska lag som han visade mot Liverpool. En attackerande mittfältare som skulle kunna täcka upp för Lampard. Klart intressant namn.

Franck Ribery dyker också upp även om jag inte ser honom lämna under säsongen, kanske nästa sommar om han blir frisk och hittar förra säsongens form igen. Dzeko nämns ständigt men hamnar nog i italien. Jag önskar Özil skulle nämnts oftare då det är en spelare jag tror stenhårt på. Även Thomas Müllers genombrott i ett vacklande Bayern är en intressant kommade spelare.

Som vanligt saknas inte kandidater. Ingen av de ovan nämnda lär bli billig. Frågan är om Chelsea vill handla för framtiden eller för den här säsongen?

Av någon anledning tror alla att Chelsa ska handla bara för att Africa Cup går av stapeln i januari. Vilket är nonsens för den som tänker efter. För att en spelare ska kunna ersätta Drogba, Kalou, Essien eller Mikel måste köpet genomföras direkt på nyåret och spelaren måste vara erfaren och tränad (i en period då alla andra ligor tar semester!) nog att kunna gå direkt in i laget, vilket väl elimininerar en stor del av namnen ovan. Så det snacket finner jag närmast löjeväckande även om en stjärna som David Villa självklart skulle klara av jobbeskrivningen.

Köper Chelsea köper man för Champions League eller för att ha täckning för en skada på spelare som Drogba, Lampard, Essien, Terry!

MEN som sagt, jag tror inte Chelsea köper om de inte hittar någon prisvärd ung spelare för framtiden. Dock, osvuret är bäst. Jag tror dock inte Carlo Ancelotti känner någon som helst press i att spendera för köpandets egen skull, han är en klok man och han verkar onekligen nöjd med den trupp han har till sitt förfogande. En trupp som i bredd och kvalitet är bättre än även Barcelonas och Real Madrids om du frågar mig, även om de kanske har större stjärnglans på sina trupper. Ingen av klubbarna har dock imponerat som Barcelona gjorde förra året. Återigen har kvalitetsskillnaderna i europeisk fotboll minskat och konkurrensen har hårdnat bland de 5-10 absolut bästa klubbarna av vilka Chelsea tillhör de absolut främsta.

-----

SIGNERAD TRÖJA
CSFC har blivit kontaktade av Anne F som har en signerad Chelseatröja. Signerad av A-laget och given till Magnus Hedman som i sin tur lottat ut den. Den tröjan är nu till salu. Kontakta Anne på epost här och kolla upp det om ni är intresserade.
Chelseatröja>>>>

 

Lindy

 

www.sportingbet.com

www.sportingbet.com 

För fakta och initierade kommentarer om Chelsea FC