8 november 2009

Helt rättvist

Lyssnade man till kommentarerna hos Canal+ kunde man tro att United vann eller skulle vunnit. Men det var nog bara där, för i de tidiga engelska kommentarerna till toppmötet Chelsea mot Manchester United var det solklart ett godkänt mål.

Därtill skulle Chelsea haft en straff och Johnny Evans skulle blivit utvisad med en bättre domare. Martin Atkinson, mest känd i år för att gett Manchester United all tid i världen att kvittera på övertid, hade inte heller idag någon bättre dag som domare. Istället fick Didier Drogba den mest oförklarliga varning han någonsin utsatts för. Evans karatekick och därtill följande rundpall borde gett ett tvåfaldigt rött kort och man kan bara hoppas på en rättelse av det här i efterhand, men det lär väl inte ske. Det var dock bland de fulaste man sett på en fotbollsplan och vi kan bara hoppas att Drogbas revben är hela. Evans fick sedan en varning, fast han som sagt borde suttit på läktaren redan, när han kapade Riccy Carvalho som inte uppfattat en avblåsning.

Hur Darren Fletcher kunde slippa varning, ja slippa flera varningar var lika obegripligt som den obefläckade avelsen!

Det blev precis som väntat en taktikmatch där sir Rednose försökte markera ut Chelseas diamantmittfält genom tre centrala mittfältare som skulle täcka upp alla ytor. Matchen spelades i ett furiöst tempo och framförallt i första halvlek bytte lagen boll och anfall ungefär var tredje sekund kändes det som. Chelsea hade inte direkt greppet, men Chelseas anfall var dock klart farligare än Uniteds, både då och i hela matchen som helhet. En solklar och rättvis seger, men ingen hade klagat eller varit förvånad över ett oavgjort resultat.

Inget av lagen imponerade väl, även om jag nog tycker Nicolas Anelka var dagens spelare. Han blev lurad på ett segermål, vilket kanske nog var rätt. För det var trots allt John Terry som nickade mot mål när Anelka touchade bollen. I svensk tv försökte man få det till att målet skulle varit bortdömt för offside och kanske finns det teoretiskt stöd för det då Drogba kan ha varit i offsideläge när bollen nickades, dock inte när den slogs. Det var hårfint. Att han skulle stört målvakten kanske också är en teoretisk punkt för Unitedsupportrarna i media, men faktum är att vi ser precis sådana här mål godkännas varje match. Och när detta skrivs har inte ens sir Rednose klagat i media (det kommer säkert dock). Det skulle dock varit straff innan dess och straff med Frank Lampard är 99,8% givet mål så... (Fast Frank Lampards frisparkar och hörnor är sannerligen inte vad de en gång varit).

Chelsea var det kreativare laget om än långt från det härliga vägvinnande kortpassningsspel och målchansskapande lag vi sett på sistone.

Det tog dock till 68:e minuten (!) innan Petr Cech fick göra sin första räddning i matchen, inte bara plocka upp lösa bollar. Detta på Uniteds enda riktiga hot, Wayne Rooney som gjorde en mycket bra match dock utan att vara riktigt nära.

Statistiskt hade United fler skott mot mål, dock nästan inga på mål. De räddningar som gjordes i matchen gjordes av van den Sar som fick sträcka på sig några gånger och räddade några klara mål. Cech hade som sagt bara en riktigt bra möjlighet emot sig.

Ingen match att bli imponerad av, men vilken intensitet och på slutet rent hat bland spelarna och vilket tempo. Som väntat dock, som sagt, en taktisk rävspelsmatch där Carlo självklart vann matchen, men taktikspelet var oavgjort. De spelare som glänste var utan tvekan Anelka och Rooney. Fletcher och Evans skulle båda visats ut av en korrekt domare, men det skedde inte och det var kanske inte att vänta att en domare skulle våga i en sådan här match.

Resultatet var dock härligt och Man United har nu inte vunnit på Stamford Bridge på 7 säsonger. Chelsea som förra året hade en hemsk resa mot de andra topplagen har nu slagit ettan och tvåan i förra årets serie, om än så länge bara hemma.

Obesegrade på Stamford Bridge i år, utan poängförlust på Stamford Bridge i samtliga tävlingar. Bara ett enda insläppt mål, redan i första matchen. Över fjorton timmar utan insläppta mål sedan dess. Stamford Bridge är återigen den ointagliga borg den var under så många år fram till förra årets fiaskon.

En mycket imponerande start och nu börjar Arsenal se ut som laget som är förste utmanare, åtminstone hittills. Det är det första topplaget vi också möter borta i år. 4-1 blev det senast på Emirates, det är för mycket att hoppas på men Chelsea ska utan tvekan kunna vinna mot Arsenal. Det blir rutin, taktiskt kunnande och ett lag utan svaga punkter mot ett lag med anfallsfotboll och målsinne. I Chelsea dominerar ingen, men ta bort Fabregas från Arsenals spel och det är frågan vad de kan åstadkomm? 28 november är det dags för svar på den frågan. De två lag som gjort absolut flest mål, och i Chelseas fall det lag som släppt in absolut minst. Innan dess landslagsuppehåll, Wolves hemma och returen mot Porto borta.

 

Lindy

 

www.sportingbet.com

www.sportingbet.com 

För fakta och initierade kommentarer om Chelsea FC