7 november 2009

Inför Red Devils

Säsongens största match, hittills.

Manchester United på Stamford. För nästan exakt ett år sedan slutade matchen
1-1 och Chelsea imponerade inte även om vi nog var det bättre laget i den matchen. På sistone har Chelsea imponerat (om än ej i onsdags) och Manchester har inte imponerat.

Ändå är poängskillnaden bara två poäng. Det är tolfte matchen för säsongen och efter tolv matcher förra året var Chelsea fem poäng före Man U, som slutade säsongen sju före då Chelsea var så urusla i december-januari. Så egentligen har kanske matchen inte så stor betydelse, men en av anledningarna till att Chelsea tappade ligan förra året var våra dåliga resultat mot topplagen, förutom självklart alla våra oavgjorda matcher. På bortaplan var Chelsea väldigt bra förra året, vilket vi tenderar att glömma men vi förlorade mot Liverpool, Man U även Tottenham vilket utgjorde slutet på vårt hot mot Uniteds serieseger då.

Så ligan är verkligen inte avgjord oavsett vad som händer på söndag. Men vi har revansch att utkräva för den förolämpande 3-0 förlusten borta (oj vad dåliga vi var) och nu är ett utmärkt tillfälle när Chelsea varit excellenta på hemmaplan hittills i år. Ett enda insläppt mål och idel segrar i alla tävlingar.

ManU saknar också Rio Ferdinand, som om det skulle göra någon skillnad? Något som i engelsk press skrivs upp som om det vore viktigt. Viktigare är väl att de får tillbaka Nemanja Vidic, fast spelar han mot Drogba och Anelka som han gjorde mot Torres, då blir det lätt. Osäkert är om Berbatov kan medverka, och utan honom är Rooney en betydligt mer kringskuren spelare. Fletcher förväntas spela och det är betydligt viktigare för United än om Ferdinand spelar.

Chelsea är favoriter före matchen, men sådant tenderar att vara mest snack i sådana här matcher. ManU var lika stora favoriter mot Liverpool och vi såg hur det gick. Ändå är allt annat än en vinst en besvikelse.

Chelsea saknar Bosingwa vars knäskada kan kräva operation. Osäkra är även Kalou, Zhirkov som vanligt (jag tycker det är så synd att hans Chelseakarriär startat med en mystisk knäskada). I övrigt verkar Ancelotti ha full trupp att välja ur. Mikel är ännu ospelad efter sin skada och lär knappast starta. Alex var godkänd, en av få, mot Atletico och kan komma ifråga även om jag nog tror det lär bli Iva, Riccy, JT och A Cole som bildar backlinjen framför Petr Cech.

Jag tror också att Ancelotti lär starta med ett mittfält bestående av Essien, aldrig någonsin dålig, Ballack, som inte varit lika bra som före sin skada, Lampard som börjat hitta även målformen. I toppen av diamanten tror jag Deco startar. Joe Cole hade en sensationellt bra återkomst efter skada, men mot Atleti var han osynlig. Kanske en reaktion, det är naturligt efter ett så långt skadeuppehåll. Därför tror jag han är ett bättre alternativ för bänken den här gången, som inhoppare kan han skaka om grytan ordentligt om det behövs.

Framåt är Drogba säkert det allra mest självskrivna namnet av alla 22 spelarna. Han är i otrolig form, jag har aldrig sett honom bättre. Inte i sin helhet, och inte ens i detaljer. Han är en naturkraft framåt. Han gör målar, med fötter, med huvud på rullande boll, liggande boll, han spelar fram till mål - mer än någon annan forward. Han även räddar mål då han är en tillgång även i försvarsspelet till skillnad från alla andra så kallade toppforwards i världen som Torres (jämfört med Drogba just nu löjligt överskattad då han enbart är en målgörare).

Däremot om Drogba har någon svaghet och det är inte att han likt Ibrahimovic och Ronaldo sällan presterar de viktigaste matcherna, är det hans facit mot Manchester United. Mot Liverpool och Arsenal öser Drogba in mål, men mot Manchester United är hans facit blygsamt, endast ett mål. Ett facit jag väldigt gärna ser honom förbättra.

Lika självskriven är Anelka som inte gör lika många mål i år när det finns så många som kan göra dem, men som utvecklats rejält i spelet fram till mål. Han till och med han utvecklat försvarsspelet även om han där har långt till Drogbas nivå. Men för en toppforward börjar Anelka bli riktigt duktig på att försvara. Allra mest imponerar dock hans arbete utan boll och hans rörlighet. Han rycker sönder försvaren och öppnar upp för väldigt många av Chelseas målchanser, och mål, den här säsongen. Samarbetet med Drogba är det bästa mellan två så starka och i mycket jämlika forwards i världen. Anelka har också en snabbhet och ett ryck som Drogba kanske saknar, även om Drogba knappast är långsam men han tempoväxlar inte lika bra som Anelka.

Vilka som hamnar på bänken är nog svårare än att ta ut startelvan. Hilario är given, men sedan....Alex, Malouda, Belletti, Joe Cole, Sturridge, Bruma är min gissning.

I vilket fall som en intressant match lär det bli och kanske, mycket kanske, kommer inte Fabrice Evra att skylla på rasism när United förlorar. Förhoppningsvis gör han inte heller falska anklagelser mot Chelseas personal för rasism. Han lärde sig väl av sin tre matchers avstängning efter att ljugit om detta i tidningar och media häromåret. En sällsynt obehaglig spelare om ni frågar mig Evra, även om det finns United-supportrar som tror han är lika duktig som Ashley Cole. Jo visst du nisse....!

 

Lindy

 

www.sportingbet.com

www.sportingbet.com 

För fakta och initierade kommentarer om Chelsea FC