6 november 2009

Transferstoppet hävt

Om vi ska tillämpa rubriksättning som kvällstidningarna så är Chelseas transferstopp hävt. Det är knappast hela sanningen eftersom det inte alls är hävt ännu, det har bara frusits tills CAS behandlat ärendet.

Precis som för Roma och Zurich har CAS beslutat att medan de behandlat Chelseas överklagan över FIFAs bannbulla med transferstopp, spelarstopp etc, så får Chelsea agera medan ärendet behandlas juridiskt.

Hur lång tid detta tar går ej att säga ännu. Några gissar på några månader vilket skulle göra att Chelsea kan köpa spelare i januarifönstret. Därav ett stort antal spekulationer på spelare Chelsea tänker köpa då.

Ett intressant läge är det dock. Vi som följt affären något mer ingående vet ju att Chelsea har ett mycket gott läge i att de agerat i god tro när det gäller Kakutas så kallade för-kontrakt med Lens. God tro är dock inte alltid tillräckligt skäl för att frias, så den slutliga utgången är oklar även om en lindring av FIFAs bannbulla säkert är att vänta. Förhoppningsvis frias Chelsea helt och frågan kommer istället att börja handla om hur franska klubbar olagligt binder upp så kallade talanger. Men det vore säkert att begära för mycket.

I vilket fall som, om vi spekulerar i att CAS frys varar över januari, kan Chelsea handla. Normalt sett är det knappast några stora spelare som tillåts lämna klubbar i januari. Det brukar vara rätt mycket bottenskrap av spelare som rör sig på marknaden i den perioden med något undantag. Min egen personliga gissning är att Chelsea kommer att kanske skriva ett eller flera stora kontrakt, men förutsättningen att spelaren spelar kvar i klubben/klubbarna till sommaren. De intressantaste namnen är ändå s k cup-tied och kan inte spela i de stora cupturnerningarna.

Chelsea lär säkert få betala betydligt mer för vilken spelare de än köper i januari än vad samma spelare skulle kosta i sommar. Men det kan ju vara en taktik att acceptera ifall Chelsea räknar med att FIFAs förbud står sig i CAS. Då gäller det ju att handla medan affären är öppen oavsett behovet av spelare eller inte. En sorts långsiktighet. Ullaredsshopping på svenska.

Chelsea måste därför helt koncentrera sig på det spelarsegment som är dyrast och där våra långsiktiga behov är störst. Äldst på pappret är vårt mittförsvar med Riccy och JT, mittfältets kanter med Lampard och Ballack samt anfallet med Anelka och Drogba. Inget av detta ger direkt några ledtrådar. Talangmässigt verkar vi producera framförallt försvarare om vi ser på kortare sikt. Det finns säkert 4 försvarsspelare som knackar olika hårt på dörren, med Mancienne, Cork, Bruma, Hutchinson främst.

I anfallet har vi ungdom i form av Kalou, Sturridge, Di Santo, Borini på väg upp.

På mitten saknar vi naturliga ersättare till både Ballack och Lampard, vilket kanske inte är underligt med tanke på vilka spelare de är. Matic är väl den som är närmast tillsammans med redan etablerade ungdomen Mikel. Ingen spelar som de två äldre.

Så enligt detta är det unga kommande mittfältare som borde inhandlas. Ändå tror jag inte det är vad som kommer att hända.

Media lär spekulera vilt om Agüero och alla är väl medvetna om mitt motstånd till honom. Jag har mina tvivel om karaktär och hårdhet att klara Premier League (Robinho och andra diminuita sydamerikaner har inte direkt rosat marknaden, fast kanske ska Tevez framhållas som ett exempel på någon som med karaktär etablerat sig). Agüero gjorde två kanonmål i veckan på Chelsea så i mediaspekulation kan vi räkna med att han står i topp. Atletico uppger att de redan i somras tackade nej till ett bud om 40m euro på Agüero. Ett köp den här perioden borde kosta ännu mer då Atletico desperat behöver behålla Aguero.

I vilket fall som. Spekulationerna lär bli enorma i media framöver. Om vi var trötts på silly season innan, herregud det här lär bli oerhört påfrestande.

Ingen vet dock när CAS är klara med sin behandling och det är precis lika möjligt att ett beslut kommer före transferfönstret! Även om det handlar om juridik och det är inte ett område ökänt för sin hastighet.

---

Angående kontrakt har Chelsea också inlett förhandlingar med Joe Cole om en förlängning av hans utgående kontrakt. Räkna med att det är klart innan jul.

 

Lindy

 

www.sportingbet.com

www.sportingbet.com 

För fakta och initierade kommentarer om Chelsea FC