30 oktober 2009

Inför Trotters avd II

4-0 i ligacupen onsdags, det var inte mycket till motstånd som Bolton bjöd ett Chelsea som startade med sju andra spelare än i matchen före. Bland dem en helt ny försvarslinje (förutom Ivanovic som spelade sist), i vilken Hilario fick kliva av rätt snabbt i matchen. Det stod redan ett noll till Chelsea när han fick en smäll i huvudet efter att landat hårt efter ett ingripande. Hilario försökte spela vidare men fick rätt snabbt ge upp. Ross Turnbull ersatte och gjorde därmed sin debut i Chelseatröjan i en officiell match. Han hade inte mycket att göra, det farligaste var en rullare från Klasnic som slutade i stolpen mot slutet av matchen.

Resultatet var liksom de två tidigare hemmamatcherna med liknande resultat faktiskt i underkant. Ett skärpt Chelsea hade lätt kunnat göra fler mål.

Även Trotters manager Gary Megson ansåg det. Carlo Ancelotti har också varnat för att det blir ett helt annat Bolton borta på Reebok Stadium imorgon. Bland annat förväntas Bolton då spela sitt vassaste anfallsvapen Kevin Davies och en mer a-lagsbetonad uppställning. Även om klubben är drabbad av influensan. Oturligt nog för Megson är väl Davies den enda riktigt kvalitativa förstärkning han kan göra inför matchen.

Men hemmaplan och en helt annan inställning lär säkert betyda en hel del. Trotters vill säkert inte uppleva den förnedringen igen inför sina egna fans.

Den form Chelsea är i innebär dock att Bolton ska inte kunna rubba oss. Det enda som kan hända är grav underskattning och efter två raka bortaförluster tror jag inte någon i ledningen eller av planens ledargestalter kommer att tillåta någon underskattning av Bolton. Många av oss minns också Chelsea stora ledning på Stamford Bridge i våras, en ledning som Bolton nästan helt hämtade in i 4-3 matchen! Nej, någon underskattning får det inte bli.

Carlo har angenäma problem med laguttagningen inför matchen. Av de som fick chansen i ligacupen skötte sig alla utmärkt. Försvarsspelarna var väl knappast pressade men allihopa skötte sig utmärkt. Alex är allt närmare full matchform. Joe Cole är redan där. I mitt tycke var de bland matchens främsta Chelseaspelare. Särskilt Joe Cole hade stor show i första halvlek, i andra fick han konkurrens av Deco som bytte position från bakre delen av diamanten till en mer flytande roll i julgransträdet som den alternativa spelmodellen kallas. Det verkar som hela den friska delen av Chelseas trupp är i mycket fin form och angelägna om att imponera inför de tunga vintermånaderna.

Chelsea är oerhört imponerande just nu och vi kan bara hoppas att den utmärkta formen håller i sig några veckor till, det är tuffa matcher efter Bolton. Inte minst mot Manchester United helgen efter, eller Champions League borta samma vecka mot Atletico Madrid som säkert vill imponera hemma under nye tränaren Quique Sanchez Flores. En vinst där innebär dock att Chelsea är helt klara för slutspel, plus att Drogba får spela sin första Europamatch i år, något han säkert ser fram emot- och vem kan stoppa honom i den form han är i för tillfället? Kanske har han aldrig varit bättre i sin karriär!?

Kalou tränade ej under torsdagen efter sin skada, som tvingade honom av planen i halvtid. Lårmuskeln. Inte heller Hilario tränade men hans huvudskada lär inte vara allvarlig. Däremot tränade Mikel för första gången på några veckor, det är dock säkert lite tidigt för honom att spela match igen.

Den stora frågan som jag ser det är om Alex eller Carvalho spelar bredvid JT. Cech återkommer säkerligen i mål. Ivanovic lär få fortsätta vikariera för Bosingwa som fortfarande är skadad, liksom Ashley Cole. Ferreira lär får vikariera för honom då även Zhirkov är tveksam till spel. Hans knäskada är nu att betrakta som mystisk och ingen vet riktigt vad det handlar om. Det närmaste är att det förmodligen är en generativ skada, en liten skada som förvärrats kontinuerligt. Knät svullnar upp efter matcherna. Han fick också en smäll när han spelade för Ryssland mot Tyskland (Zhirkov som själv orsakade att Ballack fick vila en match). Zhirkov har tappat sitt knä på vätska och känner sig själv bättre. Jag tvivlar dock att han lär riskeras mot Bolton hur mycket Chelsea än behöver förbättra sina bortaplansresultat. Det kommer viktigare matcher framöver, och det ganska snart. November har både Man U och Arsenal på schemat plus resterande gruppspel i Champions League. Pluspoäng i de två stora matcherna och Chelsea tar ett tidigt men bra grepp om ligan.

Anelka möter sina förra lagkamrater, å andra sidan gör han det rätt ofta då han tidigare har representerat ovanligt många klubbar. Anelka behöver komma igång med sitt målskytte i ligan. Spelmässigt har han varit utmärkt i många matcher.

Statistiskt har Chelsea mycket bra siffror när det gäller dubbelmöten samma vecka, cup-liga. Ytterligare något att luta sig emot inför matchen.

---

På lördag lunch lottas kvartsfinalerna i Carling Cup. En turnering som innehåller fler stora klubbar i slutfasen än vad som är vanligt. Enbart Liverpool är ute ur turneringen bland topplagen i ligan. Chelsea, Man U, Arsenal, Villa och titelförsvararna Tottenham är alla kvar. Liksom det lag som verkar satsa allra hårdast på en seger i turneringen, Manchester City. Vi får se vad lottningen ger, men inget lag vill nog möta Chelsea, särskilt inte på Stamford Bridge.

 

Lindy

 

www.sportingbet.com

www.sportingbet.com 

För fakta och initierade kommentarer om Chelsea FC