23 oktober 2009

Inför Rovers

SENASTE NYTT: Tre spelare kommer inte att spela mot Blackburn har Chelsea förklarat idag. Detta pga skador. Zhirkov, Bosingwa och Mikel står över matchen. Oroande att Zhirkov återigen är skadad i knät, han har verkligen inte fått en bra start i Chelsea. Alex saknas också då han inte anses ha matchform ännu. Han var däremot utmärkt i en halvlek med reserverna i måndags.

Kanske kommer även Carlo Ancelotti att saknas då han just nu är i Italien då hans far är sjuk. Chelsea tror dock han hinner komma tillbaka till matchen.
_____

Blackburn Rovers hemma borde vara en lätt match enligt många. Fast ser man på vad Chelsea hittills den här säsongen varit usla på, blir analysen kanske lite annorlunda. Chelsea har varit rent ut sagt hemska på hörnor, fasta situationer, markeringsspel och framför allt hörnor från vänster! Något Chelsea lär ha tränat efter fiaskot två gånger om, som kostade så mycket, på Villa Park förra helgen. Förhoppningsvis hjälper det. Atletico Madrid kunde inte hota på dessa fasta spelsituationer, å andra sidan vem hade förväntat sig det. Det är inte Atleticos normala spel. Det är dock i allra högsta grad en viktig del av Blackburn Rovers spelidé och något Big Sam Allardyce noga har lärt sina lag under åren.

Därför hoppas jag att Ivanovic fortsätter som mittback, möjligen avbytt av Alex, men jag tror det är för tidigt för honom att komma tillbaka. Kanske i dryckescupen i veckan som kommer istället. Iva är en kraftfullare spelare och en bättre defensiv huvudspelare än Riccy Carvalho (även om offensivt är Riccy en mycket duktig huvudspelare). Förhoppningsvis är även Bosingwa klar efter sin knäsmäll förra helgen. Även om Belletti skötte rollen bra mot Atletico är Bossman ett klart större hot mot Blackburns mer tröga backlinje.

För övrigt ser jag inget behov av att ändra något. Ashley Cole fick en smäll mot spanjorerna men det lär inte vara någon fara. Och skulle Ashley vara i behov av vila har vi Yuri Zhirkov som alltmer närmar sig riktig matchform så jag är inte ett dugg nervös. Även om jag personligen gärna skulle vilja se Zhirkov i rollen till vänster i diamanten, men även det kanske får vänta till Carling Cup. Det är trots allt väldigt viktigt att Chelsea vinner mot Rovers, så det är inte tid för några större experiment.

Mycket intressant att notera är att Chelsea två förluster hittills i alla tävlingar den här säsongen har kommit när Michael Ballack inte har kunnat starta i sin normala position till höger i diamenten! Något att tänka på för alla som ryggradsmässigt kritiserar tysken och inte ser vilket enormt tillskott han är till Chelsea.

På skadelistan just nu är bara Mikel som fortfarande har problem med sin vrist. För övrigt har Carlo Ancelotti en full trupp att välja ur. Didier Drogba som vilade i onsdags lär säkerligen vara spelsugen igen.

CA har redan avslöjat att Joe Cole kommer att spela mot Blackburn, troligen istället för Deco i toppen av diamanten eller julgranen, vilket man nu väljer att kalla spelsystemet.

Statistikerna har visat att Chelsea har en lite nedslående statistik när det gäller matcher efter Champions League, förhoppningsvis innebär det inte att Sam Allardyces lag ska kunna störa Chelsea.

Allardyce får starta utan Franco Di Santo som är lånespelare från Chelsea och därmed inte får spela den här matchen. Di Santo har varit ordinarie i Blackburn efter sin skada tidigare under säsongen. Han gjorde i helgen sitt första Premier Leaguemål. Det var dock ett mål svårare att missa än att göra, vilket dock inte förringar det faktum att han var på rätt plats i rätt ögonblick.

Däremot har, om vi ska tro tidningarna, Di Santo gjort några mindre smarta kommentarer inför matchen. Han lär ha sagt att han hejar på Blackburn i den här matchen trots att han är Chelseas spelare. Logiskt kanske då han vill göra sitt bästa för den klubb han representerar för tillfället även om han inte får spela - mindre välbetänkt om man vill ha Chelseas supportrar med sig i framtiden. Vi sätter upp det på kontot unga spelares ovana vid media.

En insats som liknar den mot Atletico Madrid skulle vara mycket välkommen. Tyvärr lär nog Blackburn vara bättre på att blockera Chelseas spel än vad de var, men allt annat än tre poäng är självklart en gigantisk missräkning, för att inte säga fiasko. Chelsea har också bra statistik mot Blackburn, av de åtta senaste ligamatcherna har vi vunnit sju och spelat en oavgjord.

Blackburn är dock ett uselt bortalag, de poäng de tar de tar de hemma på Ewood som i The Cottonmill Derby i söndags. Spelaren att se upp med är David Dunn som är i toppform. De har släppt in i snitt tre mål per bortamatch i sina åtta senaste bortamatcher.

---

Det är nu även officiellt att Chelsea har överklagat FIFAs konstiga dom ang Gael Kakutas transfer. Inget nytt har framkommit, offentligt, så det finns ingen anledning att ytterligare kommentera det.

Det är CAS, idrottens överdomstol som ska besluta i ärendet. Chelsea har begärt inhibition av FIFAs straff tills CAS har fattat beslut. Något en del tror innebär att Chelsea ska kunna handla under januarifönstret. Det är dock osannolikt då Chelsea också begärt påskyndad förhandling. Huruvida det innebär att ärendet kan avgöras innan nyår är helt oklart ännu.

-----

I ämnet domstolsärenden har Adrian Mutu som av CAS dömdes till ett enormt skadestånd som ska betalas till Chelsea lyckat få den schweiziska högsta domstolen att överväga om hans ärende ska tas upp. Tills dess är det också inhibition i ärendet, dvs Mutu behöver inte betala något förran ärendet antingen avslagits eller behandlats. Att det är högsta domstolen i Schwiez som tar upp ärendet beror självklart på att CAS juridiskt sett har sitt säte i alplandet.

----

Förutom en Chelseavinst är det intressantaste som händer i helgen matchen mellan usla formlaget Liverpool och Man United på Anfield. Liverpool lär säkert sakna Torres och Gerrard igen och Man U Rooney. Det gör Man U till storfavoriter till en seger då Liverpool är ett tvåmanslag. Även om Aquilani säkert gör sin fulla debut för Liverpool i den här matchen.

Et oavgjort resultat vore en nåd att stilla be om som det heter. Annars är för Chelsea det bästa resultatet en vinst för Liverpool, men att heja på Liverpool...nej, där går gränsen för vad jag klarar av för Chelseas skull!

 

Lindy

 

www.sportingbet.com

www.sportingbet.com 

För fakta och initierade kommentarer om Chelsea FC