20 oktober 2009

Inför Los Colchoneros

Förra säsongen kvalificerade de sig för Champions League, nu ligger de på femtonde plats i La Liga med bara en seger på sju matcher och sist i gruppen med en ynka poäng i Champions League. Oddsen att de tar fler på onsdag är små.

Atletico Madrid har usel form. Varken Forlan eller Agüero övertygar. Forlan som vann spanska skytteligan förra året. De är inte ens bland de 14 bästa målskyttarna hittills. Atletico har 9-17 i målskillnad på sina sju matcher och var fullständigt utspelade av Osasuna i söndags, trots att Osasuna bara var en poäng före i tabellen. 3-0 till Osasuna var klart i underkant.

Dock ska Atletico självklart inte underskattas även om allt annat än en vinst för Chelsea måste betraktas som ett misslyckande. Atletico har många bra spelare, Forlan är normalt en målmaskin och Agüero är en mycket duktig spelare även om jag till skillnad från många Chelseasupportrar absolut inte tycker han är Chelseamaterial. Målvakten Asenjo var en stor positiv överraskning i U-21 EM i somras.

Chelsea skulle fått tillbaka Bossman Bosingwa till matchen efter hans avstängning för att sagt sanningen om den norske katastrofen Tom Henning Øvrebø. Det blir dock inte så då Bosingwa skadade ett knä mot Villa och tvingas stå över matchen på Stamford Bridge. Skadan är dock inte värre än att man räknar med att han ska vara tillbaka till på lördag mot Blackburn.

Även Mikel är skadad, som han nu varit ett par veckor. Hans vrist håller ännu inte för spel och det är oklart när han kommer tillbaka.

Tillbaka är dock Michael Ballack som saknades mot Villa. Något som även de fotbollsokunniga som brukar snacka skit om honom nu inser. Ballack har saknats i alla de matcher Chelsea har underpresterat i år och det verkar vara som med Makelele. Folk tänker bara på honom som den oerhört viktiga spelare och framförallt duktiga fotbollsspelare han är - när han inte är med. Ni vet, ingen saknar kon förrän båset är tomt-teorin. Skönt att de okunniga åtminstone börjar fatta hur viktig Ballack faktiskt är för Chelsea, något som dock våra managers har gjort hela tiden han spelat i klubben. Ballack är löjligt underskattad av massor av fans och kanske ännu mer av dessa fotbollsjournalister som inte ser någon som inte gör mål hela tiden eller skaffar sig gula kort. Michael har dock redan gjort tre mål vilket är en alldeles utmärkt start på säsongen.

Det som oroar mest är Chelseas usla facit den här säsongen på vänsterhörnor och markeringen i straffområdet på fasta situationer i sin helhet får absolut inte godkänt. När Chelsea och Carlo ordnat upp det ska nog tåget börja puffa mot titlarna igen, men ordnas måste det. Plus att Chelsea måste börja göra mål på alla sina egna hörnor.

Atletico var tippade som två i gruppen efter Chelsea, något jag inte tror de mäktar med längre. Förlust imorgon och de står på noll poäng i gruppen, samtidigt som det är sannolikt att Porto slår Apoel hemma. Därför ändrar jag mitt tips till att Chelsea, som förut, vinner gruppen med Porto som tvåa. Porto är en av de här underbara talangfabrikerna som alltid lyckas ersätta alla de spelare de säljer. Chelsea har ju fyra Portospelare i klubben. Det är inte bara nya talanger Porto fixar utan likt Steve Bruce lyckas klubben alltid väcka liv i spelare som misslyckats i andra klubbar också. Atletico är tillsammans med Hertha Berlin (och Villarreal) den förra året topplacerade klubben i europeisk fotboll som rasat mest i kvalitet den här säsongen. Milan räknar jag inte då jag tippade dem utanför kvalplats till CL den här säsongen redan innan säsongen startade (de har dock överraskat lite i CL-spelet).

En vinst för Chelsea ger oss nio poäng efter halva gruppspelet, ett fantastiskt läge. Tio poäng räcker för avancemang och tolv poäng bör räcka till gruppseger. Något vi får hoppas på då det ger lite lättare lottning i början av slutspelet.

Drogba står över Atletico-matchen som ni känner till. Det är hans sista match på avstängningen han fick för att han gav luft åt allas våra åsikter om domaren efter Barcelonamatchen. Gissa om han lär vara spelsugen till returen i Madrid om två veckor. Efter Alexs fina insats igår kommer han nog att finnas på bänken även om han inte är spelklar för en hel match ännu. Jag ser dock fram emot Alex återkomst då jag tror han är bästa alternativet bredvid JT den här säsongen. (Men vilka löften vi har som mittbackar i klubben just nu bakom JT, Riccy, Alex och Iva med sensationellt duktige 18-årige Jeffrey Bruma, de något år äldre Sam Hutchinson, utlånade Michael Mancienne och flera faktiskt).

___

För övrigt. Det är härligt att se hur Chelseas spelare, framförallt John Terry engagerar sig i delar av föreningen som de flesta, ja inte bryr sig så mycket om. Som damlaget i fotboll. De fick i år i recessionens namn sin budget nedskriven vilket försvårade saker och ting för Englands tredje främsta damlag (efter Arsenal, Everton). När John Terry via vänner fick reda på det engagerade han sig i damlaget och tog över som ordförande. Han gick också in med pengar i verksamheten. Liksom han övertalade flera andra a-lagsspelare att göra detsamma. Så nu har damlaget återigen samma budget som förra året, enbart tack vare personliga engagemang från de ledande spelarna.

Det ger en hopp om att det ändå trots allt inte bara handlar om pengar i toppfotbollen. Det finns engagemang, klubbkänsla, lojalitet och kärlek till fotbollen kvar i alla högsta grad.

 

Lindy

 

www.sportingbet.com

www.sportingbet.com 

För fakta och initierade kommentarer om Chelsea FC