19 oktober 2009

Fasta situationer, fruktan anbefalld

Vad kan man säga om förra matchen först? Inte mycket, Chelsea var det bästa laget och borde ha vunnit. Men om man missar sådana frilägen som Chelsea gjorde vid minst tre tillfällen som borde varit mål, då förlorar man mot ett lag som är så skickliga på fasta bollar som Aston Villa. Att sedan försvarsspelet på bägge Villas mål var så uselt att man trodde inte sina ögon, det kan man bara gråta över. Första målet var en touch från Lampard rakt till huvudet på Richard Dunne, men var var bevakningen på Dunne? Det är knappast okänt att han är en suverän huvudspelare vid fasta situationer. Ännu värre var det vid andra målet. Det var nog till och med värre än under Scolaris hemska försök med zonmarkering vid hörnor... Även om Cech efteråt hävdade att han hade tagit bollen om inte Carew hade hållit fast honom!

Och, har jag fel eller är det så att samtliga mål Chelsea släppt in på hörnor i år, och de är på tok för många(!) kommit från vänsterhörnor (dvs Chelseas högra sida)? Vi som är kända som ett försvarsstarkt lag. Jag kan bara säga att jag längtade verkligen efter Alex i den här matchen. Han hade varit ett klart bättre alternativ än Carvalho som får ta på sig att missat bevakningen vid målen. Han är mittback och var inte i närheten av den positionen när både Dunne och Collins fick nicka helt fria framför Cech.

Skärpning anbefalles omgående.

Samtidigt gör vi som vanligt nästan inget på alla de hörnor vi själva skapar. De är många och i det närmaste ofarliga. Är det en felaktig minnesbild, men visst var hörnor ett vasst vapen för Chelsea förr? Inte minst under Josés första säsong. Nu mera är det meningslöst nästan att skapa alla dessa hörnor, i snitt säkert tvåsiffriga antal i varje match.

Två förluster är kanske ingen katastrof, men det är sannerligen inte bra så här tidigt på säsongen. Det är bara lite mer än en fjärdedel spelad av säsongen och jag kan inte tänke mig att något lag kan vinna med mer än de fem förluster som Man Utd hade förra året. Visserligen kan ett stort antal oavgjorda matcher ställa till det ordentligt, men det här är inte bra. Vi har dessutom samtliga förväntade topplag kvar att spela på bortaplan, de flesta matcherna i vår. Som tur var har inget lag ryckt ifrån oss, Man U är bara en poäng före. Tabellen haltar dock med några lag som spelat färre matcher.

Någon jättesensation var det dock inte, även om jag nog inte kan tycka det var rättvist. Aston Villa börjar mer och mer se ut som vårt bogeylag. Vi har märkvärdigt svårt för dem. Likt förbaskat, det här var mycket onödigt och dessutom blev Bossman Bosingwa skadad. Förhoppningsvis inte allvarligt.

Jag tyckte nog Ancelotti var trög med sina byten, visst borde Joe Cole kommit in tidigare och kanske även Kalou och en satsning på ett tremannaanfall.

---

Utlånade Franco Di Santo gjorde sitt första ligamål någonsin i The Cottonmill Derby mellan Blackburn och Burnley igår. Inte något avancerat mål, utan snarare svårare att missa än att göra - men även de målen räknas. Förhoppningsvis innebär det att vår argentinare kommer igång och kan komma tillbaka och bli en tillgång när Drogba och Kalou är borta under Africa Cup. (Även utlånade Scott Sinclair har ju gjort sitt första Premier League-mål i sin låneklubb, Wigan i år. Sinclair dock är utlånad hela säsongen och är ingen förstärkning för i år.) Di Santo startar oftast nu efter sin skada, liksom så många andra av våra lånespelare; Stoch, Mancienne (dock sjuk i helgen) och så vidare.

___

Svenske 17-åringen Marko Mitrovic gjorde två mål för Chelsea i lördags i ungdomsmatchen mot Charlton. En enkel 3-0 seger vilket var behövligt för ungdomarna då de släppt in många mål i tidigare matcher. Mitrovic gjorde ett spelmål och ett straffmål innan han byttes av mot österrikaren Prosenik.

___

Måndagskväll mötte Chelseas reserver West Hams dito. Mitrovic var inte med efter att spelat på lördagen men Chelsea ställde upp med en bra blandning mellan yngre, unga och erfarna spelare. Två spelare tillbaka från skada startade, Paolo Ferreira och Alex. På bänken för West Ham var Andrea Zola, vår Zolas 18-årige son! I laget som startade fanns också fd Chelseaspelaren Frank Nouble som övergav oss i somras då han tyckte gräset verkade grönare i West Ham. Nouble var helt enkelt rädd för konkurrensen i Chelsea och det kan ju vara en korrekt bedömning. (Nouble gjorde knappast någon bra match dock). I WH var Junior Stanislas och Luis Jimenez de mest namnkunniga spelarna.

Laguppställningar:
Chelsea: Ross Turnbull, Paulo Ferreira, Jeffrey Bruma (k), Alex, Ben Gordon, Jacopo Sala, Conor Clifford, Nemanja Matic, Josh McEachran, Fabio Borini, Daniel Sturridge.
Avb:Jan Sebek, Nana Ofori-Twumasi, Carl Magnay, Daniel Philliskirk, Gökhan Töre

West Ham United: Kurucz, Brookes, N'Gala (k), Da Costa, Ferrari, Quashie, Payne, Stanislas, Jimenez, Montano, Nouble.
Avb: Stech, Grasser, Kearns, Zola, Dixon

Chelsea började matchen klart bäst och Borini var pigg från första sekunden, liksom Daniel Sturridge. Redan i andra minuten var Borini framme i sin andra attack, han stoppades och bollen gick till Sturridge som fälldes exakt på straffområdeslinjen. Alex tog frisparken och klämde in den i mål med sin vanliga aplomb. Träffen var inte helt ren, men bollen slickade gräset och gick precis bredvid en av spelarna i muren. West Hams målvakt hann knappt ens reagera.

Några inuter senare var Borini framme och orsakade Hammers försvar mer problem, tillsammans med Paolo Ferreira. Målvakten Kurucz gjorde en kanonräddning.

Chelsea fortsatte att dominera hela första halvlek och borde ha gjort fler mål. West Ham var oftast hårt pressade, både i spelet och på bollhållare. Speciellt pigga var Sturridge (även om han missade väldigt mycket) , Borini, Clifford, Matic. Alex var dock helt felfri även om han inte blev testad särskilt hårt. Synd att han inte spelade mot Villa, då hade Chelsea kanske inte gjort de enorma försvarstavlorna. Bäst i WH var utan tvekan Luis Jimenez och målvakten Kurucz.

West Hams bästa (enda!?) chans var en frispark av Stanislas i 55e minuten, som Ross Turnbull gjorde en bra räddning på. Chelsea fortsatte att missa, några rent hårresande missar av Sturridge och McEachran (16 år) fastnade i minnet.

I 71a minuten gjorde äntligen Sturridge sitt mål på en målvaktsretur. Absolut inte orättvist, det borde varit fler mål innan bara. Men kanske var Kurucz, ungrare, West Hams bästa spelare.

Fabio Borini avgjorde matchen med ett riktigt snyggt mål på ett perfekt inlägg från Sala. 78e minuten. Borini var utan tvekan en av matchens bästa spelare så det var bara rättvist att han fick göra mål. Borini satte också fyran i 85e minuten efter sprungit sig fri efter en härlig passning av Clifford Conor.

Kul att se Zolas grabb spela till vänster på mittfältet. Han har dock en bra bit kvar till pappas nivå. Tyvärr fick Nouble göra ett snyggt mål med en fin träff på övertid, dock det enda han åstadkom i hela matchen.

Nämnas bör också Jeffrey Bruma som alltid var stabil och säker, även om West Ham inte direkt pressade Chelsea något särskilt. I West Ham hade Stanislas en betydligt bättre andra halvlek än första.

Slutresultat. 4-1 och ändå i underkant...;-)