5 oktober 2009

Diverse reaktioner

Tyvärr är det internationell uppehåll igen. Med allt var det innebär av tråkiga landskamper och risk för skador på våra spelare. Senast var det Deco som blev skadad, dock bara för några veckor. vad vi inte kan riskera före den mycket viktiga matchen mot Villa den 17e är skador på våra tongivande spelare - särskilt som de flesta av dem spelar ointressanta matcher då de redan är kvalificerade till VM.

---

Matchens store lirare, i piskningen av scousers, var självklart Didier Drogba även om de engelska tidningarna fortsatta sin eviga kampanj emot honom genom att inte ge honom äran för det. Istället framhöll de John Terry som verkligen var en jätte och så avslöjade de sin okunskap genom att framhållla att Frank Lampard inte var bra. I verkligheten var det kanske Frank Lampards främsta defensiva insats någonsin i Chelsea. Han fullständigt raderade ut Steven Gerrard som hade et enda ögonblick under hela matchen, ett bra skott på övertid. För det jobbet ska även Michael Essien ha massor av äran.

Den som gjorde den stora skillnaden var dock Didier Drogba som fick mer kritik för sin tid på plan, liggande, än för det han gjorde. Drogba stod helt bakom bägge målen där fransmännen Anelka och Malouda gjorde själva målen på perfekta inspel/passningar från Drogba. Särskilt andra målet när tre Liverpool-spelare hängde i Drogba, slet i honom, sparkade på honom och slet i honom med armarna och bland annat fick tröjan att stå som en strut utan att kunna stoppa honom var en underbar uppvisning i kraft och vilja.

Jag kan hålla med om att Drogba tillbringar en otillbörligt stor del liggande på plan. Filmande kallar engelsmännen det, något jag tycker är fel. Filma är när man försöker lura till sig en straff eller dyker utan kontakt. Drogba ligger ned mycket men efter kontakt. Han är ärligt talat rätt långsam att ta sig upp efter kontakt.

Men jag förstår honom. För den, som jag har gjort, noga studerar hur han blir behandlad av försvarare och mittfältare kan jag förstå att han vill vila mycket. Få spelare, om någon får lika många tjuvnyp, sparkar på benen och ryckningar, dragningar som Drogba får även när bollen inte är i närheten. Drogba tar emot osedvanligt mycket stryk på en fotbollsplan. Dock inget försvar för all den tid han tillbringar liggande ned och kramande sina ben, bara en förklaring.

Chelsea vann alla de s k duellerna i den här matchen. Terry och Carvalho utklassade Carragher och Skrtel som dock inte var så dåliga som i en del tidigare matcher (Carraghers form måste verkligen oroa Tubby Benitez). Steven Gerrard var helt osynlig på mitten och det var först när Yossi Benayoun kom in som Liverpool visade kvalitet, vilja och lite fart framåt. Torres var också en skugga av den spelare som blev utsedd till månadens spelare i september. Så duellerna gick till Terry, Lampard, Drogba och även Hilario vann matchen i matchen mot Reina genom två fina räddningar.

---

Finns det något härligare än att slå scousers, rättvist och fair. Det är så härligt att det är bara vinster i de stora cupfinalerna som känns lika sköna. Att Chelsea var det bästa laget i en rätt trist och taktiskt utagerande match var solklart, så det kändes verkligt rätt att vi vann.

---

Chelseas osamspelta och ihåliga reserver (de flesta, nästan alla normala reservspelare spelar i andra klubbar, grattis för övrigt till Scott Sinclairs första mål för Wigan) med Joe Cole mötte Arsenals som ligger på platsen före i reservligan under måndagen. Chelsea saknade också spelarna som varit iväg på U-20 VM där England gjorde en svag insats.

Att Chelsea var mindre samspelta märktes tydligt. Det var stora skillnader också i kvalitet mellan olika spelare...några nära a-truppen som Sam Hutchinson och Fabio Borini som redan gjort debut och den mycket imponerande 18-åringen Jeffrey Bruma (holländare) var utmärkta. (Att domaren inte gillade honom och hans fysiska spelstil på den nivån var dock tydligt). Matic, ett av sommarens nyförvärv var också bra. Conor Clifford, irländaren på mitten var också intressant att se. Danny Mills, skolpojken på mitten som var så bra i förra matchen kom in och visade upp sig.
Några andra dock, vars namn vi håller tyst om, var inte av samma kvalitet.

Arsenal vann (slutresultat 2-0,) efter en riktigt tidig och generös julklapp av Ross Turnbull. Klassisk tavla av hötorgstyp, missade bllen när han rusade ut och slajdade för att ta hand om bollen! Jag var skeptisk till honom när han kom, men blev övertygad av engelska vänner. Dock, han är verkligen inte särskilt bra. Han var OK i de träningsmatcher han fick spela före säsongen, men de reservlagsmatcher jag sett har han inte varit bra i. För att vara snäll. Typisk brittisk misstagsmålvakt och inte mycket bättre än Rhys Taylor som säkerligen spelar sista året i Chelsea. Inte undra på att Hilario är den givne andremålvakten (han var dessutom alldeles utmärkt mot Liverpool!). Andra målet var en sagolik felpass framför backlinjen av Sala och en boll mellan benen på Turnbull. Vad kan man säga, två jättetavlor avgjorde.

Arsenal (inför Arsene Wenger) som har en annan filosofi håller ju sina bästa juniorer kvar i klubben istället för att låna ut dem, men ingen av dem; Wilshere, Ramsey, Walcott, Vela spelade denna match. Silvestre spelade dock i försvaret så även de hade en från a-truppen med. Och även om de var något (särskilt i första) bättre än det hopskramlade och mycket slarviga Chelsea var jag inte imponerad. Bäst var nog Jeffries. De är dock, som sitt a-lag, effektivare än de flesta.

Tyvärr var jag inte heller imponerad av Joe Cole, som forward, som borde tagit chansen att glänsa i det här sammanhanget. Istället var han osynlig utom vid ett tillfälle.

---

I efterdyningarna av Peter Kenyons avgång den siste denna månad kommer också rykten om att även presschefen Simon Greenbegr avgår. En naturlig reaktion då Greenberg var Kenyons man. Greenberg har inte heller direkt imponerat som pressansvarig och pr-man för Chelsea så förhoppningsvis blir nästa person en som bättre klarar av rollen; inte minst den del som innebär att klubben är öppna och informativa gentemot fansen. Det var inte Greenbergs styrka. Han var mer icke-informationsverksam.

----

För övrigt; finns det någon här som tror att sir rednose Ferguson kommer att straffas av FA för att han anklagade domare Wiley för att vara lat och otränad i matchen mot Sunderland? Detta i en match som åtminstone jag ansåg att ManU hade fler domarfördelar än Sunderland hade! Enorm osis för Sunderland att förlora två poäng på ett självmål på övertid- det var väl det intryck som är mer korrekt än siralex's tirader. Fast det är alltid lika kul att se och höra vilken bortförklaring han tar till när ManU förlorar poäng - för till skillnad från andra managers spelar ju hans lag aldrig dåligt. Både Carlo och Benitez stod för att deras lag varit dåliga mot Wigan resp Fiorentina. Ett beteende oerhört främmande för den skotske motsatsen till en gentleman. Han var också oerhört otrevlig mot fjärdedomaren Dean redan under matchen. Att han aldrig växer upp! FA ska dock "titta på händelserna".

 

Lindy

 

www.sportingbet.com

www.sportingbet.com 

För fakta och initierade kommentarer om Chelsea FC