16 september 2009

Peter Kenyon lämnar som VD

Peter Kenyon, Chelseas VD lämnar sitt jobb den sista oktober. Han kommer dock att stanna kvar i klubben och bl a representera Chelsea i UEFA och de europeiska klubbarnas organisation.

Kenyon har varit omstridd sedan han kom från Manchester United till Chelsea, men faktum är att han har gjort ett fantastiskt jobb särskilt på affärssidanoch organisationsmässigt med Chelsea. Något han ska ha all heder för.

Kenyon har fått ta mycket skit från supportrar och andra, men det mesta har varit helt orättvist. Han har tagit tuffa beslut och stått för dem.

Däremot slutar han förmodligen på grund av att han senaste året har blivit allt mer kringskuren i det fotbollsmässiga. Hans ansvarsområde där har blivit neddraget till förmån för den också kontroversielle Frank Arnesen, som själv sitter mycket löst efter sina PR-mässiga katastrofer vid värvningar av unga spelare. Som Kakuta-affären.

Det sägs också att Peter Kenyon aldrig tillfrågades när Luis Felipe Scolari sparkades i februari i år. Han var på semester när Scolari fick sparken. Något som Kenyon lär ha tagit illa vid sig av då han var den som tog Scolari till klubben.

Det förminskar dock inte vad Peter Kenyon har gjort som VD för Chelsea, särskilt affärsmässigt. Chelsea har under Kenyons fem och ett halvt år i klubben varit en vital del av klubben och kan ta åt sig en mycket stor del av äran av att Chelsea idag är en etablerad storklubb i världen. Hans inflytande och arbete med att ge Chelsea en ekonomisk grund och stabilitet även utan Romans kapital har varit högklassigt. Som de förhandlingar han lyckats genomföra med sponsorn Samsung som gör Chelsea till en av de klubbar som tjänar mest av alla på sponsoring.

Jag är glad över att Kenyon ändå stannar i klubben även om han nu lämnar den allt mer kringskurna rollen som VD, en roll som normalt även innefattar transferfrågor och fotbollsfrågor. Chelsea bör innan man rekryterar en ny VD noga överväga hur ansvarsområdena för en VD ska se ut. Det bästa är utan tvekan att skilja fotbollen från den affärsmässiga delen av verksamheten. Även om det skulle innebära att Frank Arnesen, som jag inte odelat stödjer blir högste fotbollsansvarige.

Tack för den här tiden Peter Kenyon, du har varit en strålande VD och som jag tippade när du kom, en av Romans viktigaste värvningar. Måtte din efterträdare bli lika bra.

 

Lindy

 

www.sportingbet.com

www.sportingbet.com 

För fakta och initierade kommentarer om Chelsea FC