14 september 2009

Skandaldomaren får döma igen

Det är många som anklagar UEFA för korruption. De har förmodligen rätt.

Vi ser nu dagligen hur den organisation och dess storebror FIFA förföljer och anklagar klubbar som agerar på marknaden, medan de som avsiktligen bryter mot alla civilrättsliga lagar inom EU får deras beskydd. Franska klubbar får mot alla arbetsmarknadsregler skriva för-kontrakt med småbarn fast EU slagit fast att så inte får ske på någon arbetsmarknad. Kontrakt som dessutom automatiskt förlängs utan att de flesta av dem ens känner till det.

Barcelona får värva 7-åringar från Frankrike, men Chelsea drabbas av två års transfersförbud för att skrivit kontrakt med en 16-åring som UEFA har meddelat Chelsea är kontraktslös.

Exemplen är in legio. Vi minns också fiaskot kring Anders Solarie Frisk som snackade med Frank Rijkaard mot alla regler i halvtid under en Champions League-match på Nou Camp. När Chelsea påpekade det förbrottsligades Chelsea och fick böta, inte för att Chelsea hade fel, för det hade Chelsea inte enligt UEFAs egen utredning, utan för att Chelsea 1/ påstod att det skedde på fel plats (rummet bredvid det rum där det verkligen hände) 2/ tog upp frågan offentligt och därmed förstörde fotbollens rykte, när det var Frisk och Rijkaard som gjorde det.

I förra säsongens semifinal utsattes vi för den sämsta domarinsats som Champion League någonsin har sett. Tom Henning Øvrebø, den norske skallige psykiatrikern eller om det var psykolog han är - fotbollsdomare är han dock inte - orsakade skandalscener när folk och spelare mycket förståeligt reagerade på hans sensationellt usla insats. Chelsea straffades, Chelseas spelare straffades.

Domaren Tom Henning Øvrebø belönades. Hans insats har istället för att kritiseras av UEFA belönats av UEFA

Han får redan i första CL-omgången stormatchen Juventus-Bordeaux i sin inkapabla händer. HELT FUCKING OTROLIGT. Han borde stängts av från allt fotbollsdömande minst lika länge som Drogba för att Drogba sa sanningen: "you are a fucking disgrace". Ett fullständigt sant uttalande.

Avstängd vore rimligt, helst för all framtid, istället belönas den här personen som gjorde allt han kunde och lite till för att se till att Chelsea inte skulle få den plats de hade förtjänat i Champions League-finalen.

Jag är ledsen med det var sista strået i mina försök att försöka förstå hur UEFA ens kan låtsas vara en organisation för fotbollsklubbarna i Europa. De är enbart en organisation för franska och spanska klubbar och ledningens uppenbart politiska agenda, korrelerad med gnomen Blatter. Behandlingen av de engelska klubbarna är rent skamlös, i praktiken och i ord. De agerar utan bevis, de förändrar och hittar på nya regler enbart för att stödja sina politiska agendor och de motarbetar mängder av klubbar på ett sätt som för hur länge som helst kommer att binda upp alla idrottsjuridiska instanser. Och varför, ju för att de är framgångsrika i deras egen turnering. Det silas myggor och sväljs elefanter.

Dessutom belönar de den sämsta domarinsatsen i internationell fotboll sedan VM 2002. Fullständigt oförståeligt. Inte undra på att inga spelare längre har respekt för domarna. Spelare får inte göra fel, domare får göra vad de vill.

Hädanefter kommer jag att stödja alla försök och alla planer för de stora klubbarna i Europa att bryta med UEFA. Korruptionen i den organisationen når bara nya nivåer, och jag som tyckte det var patetiskt redan under Lennart Johansson.

Nu blir jag inte ens förvånad om Øvrebø sätts att döma Chelsea på Stamford Bridge igen. Trots att en hjärndöd kan räkna ut att det kommer att leda till kravaller och dödshot i bästa fall, och värre saker i värsta fall. Men genom att göra så kan UEFA lyckas skylla allt på Chelsea, istället för den person vars insats orsakade alla problem.

Domare mot Porto imorgon, en match som Viasat inte ens visar till förmån för lag utan stöd och support i Sverige, är Konrad Plautz. En domare med bättre rykte än Øvrebø - redan innan matchen alltså. Stackars Juventus, för vi måste väl utgå från att Platini den här gången har gett Øvrebø instruktioner om att stödja Bordeaux.

 

Lindy

 

www.sportingbet.com

www.sportingbet.com 

För fakta och initierade kommentarer om Chelsea FC