8 september 2009

Transfer stoppet är positivt

Bortser vi från den katastrofala PR-delen av det transferstopp, embargo, som FIFA har ålagt Chelsea anser jag det hela vara positivt för Chelsea och framförallt för våra unga spelare.

Men först, PR-mässigt är det inte en katastrof för bortser vi från fans från andra klubbar har reaktionerna varit mer sansade på de flesta håll än jag först trodde det skulle bli. Det finns och kommer alltid att finnas Chelseahatare i media, inte minst på Daily Mail, men utöver de värsta och redan kända hatarna så har nästan alla (rubriksättare undantages självklart, men de är människor som saknar omdöme) insett att Chelsea är inte det enda laget som gör eller har gjort fel - om det nu har begåtts några fel, det finns en hel del som talar för att så inte är fallet och att FIFA är ute och cyklar. Men oavsett det, det positiva ur detta är kanske samordnade och vettiga regler inför framtiden - fast det skulle innebära en revolution i tänkandet hos FIFA och UEFA så håll inte tummarna.

PR-mässigt är det här en katastrof och internt inom Chelsea måste Frank Arnesen ifrågasättas på allra mest allvarliga sätt. Den i somras promoverade fotbollsdirektören har orsakat Chelsea en PR-mässig katastrof och det är ju inte första gången. Hur inblandad han var i Ashley Cole-affären vet jag inte, men jag tvivlar på att han där gjorde något. Det var bara dåligt omdöme att bli avslöjade med något som precis alla sysslar med. Vilken idiot som helst måste fatta att man sätter sig inte med en annan klubbs spelare på en offentlig plats utan att riskera att det avslöjas!

Samma sak med det här med ungdomsvärvningar. Alla, och media har varit neutrala nog att påpeka det, sysslar med det. Framförallt på grund av att UEFA egna spelar-regler tvingar dem. Chelsea, läs Arnesen, har tidigare fiaskot med tv-programmet där han lovade mer än han fick. Chelsea fälldes dock inte, men att säga att Arnesen balanserade på reglerna är ingen lögn. Vi har också Tom Taiwo och Michael Woods som kom från Leeds. Där betalade Chelsea en skälig övergångssumma till slut - men PR-mässigt ställde Arnesen till det där också.

Så blir det ett offer för det här PR-mässiga fiaskot måste det bli Frank Arnesen. Och vi lär nog inte sakna honom så mycket som Arnesen skulle vilja att vi gör.

Men än är inte allt klart och som sagt, det finns mycket som pekar på att CAS kommer att ändra FIFAs helt klart politiska dom. Inte minst det faktum att UEFA ska ha gett Chelsea klartecken till affären för att de ansåg att Kakuta saknade kontrakt då inget var registrerat hos dem...!!!!

Men bortser vi från det PR-mässiga, måste frågan ställas hur det här kommer att påverka Chelsea.

Nästan inget alls, är mitt omdöme.

Kanske tvekar någon storstjärna om Chelsea som en klubb med dåligt omdöme eller en ruskig otur att bli utsedd till syndabock. Men med tanke på vi redan tidigare har behandlats av UEFA/FIFA, särskilt de förstnämnda, vet ju hela fotbollsvärlden redan att vissa regler gäller för oss och andra för t ex Barcelona.

Förutom den personliga tillfredsställelsen att slippa höra the fantasy football kids, gnälla om alla spelare Chelsea måste köpa varje transferfönster - OCH det är en välsignelse att slippa - så är saken den att Chelsea klarar sig lätt utan att behöva köpa spelare under ett och ett halvt år.

Tidningarna gnäller och säger, några, att Chelsea är slut som storklubb på grund av det här. INTE ALLS.

Chelsea har idag världens bästa fotbollstrupp. Den blev inte ett dugg sämre för detta. Några lag har kanske en på papper bättre startelva, inga har vår bredd och vår täckning. OCH, det är viktigt, så gott som samtliga nyckelspelare har kontrakt som täcker den här perioden.

Visst blir medelåldern i Chelsea högre, kanske t o m över det fasansfulla 30-årsstrecket. Som om det betyder någonting annat än för sensationsskapare. Spelarna blir inte automatiskt jättemycket sämre för att de når 30 år, lika lite som kvinnor blir fulare bara för att en födelsedag passerats.

Idag och inte minst genom vårt egna ChelseaLab är en spelare medellängdskarriär minst fem år längre än bara för något tiotal år sedan. Träningsmetoder, taktik och kost har förändrats oerhört sedan George Best, Gazza och andra fixstjärnor slog fast att öl och fish and chips var sättet för fotbollsspelare att leva på. En spelare som Frank Lampard kan säkert vara i ren landslagsklass minst fem säsonger till fysiskt. Motivationsmässigt också.

Michael Ballack är Chelseas äldste spelare och den ende som bara har kontrakt till nästa sommar. Han har hittills den här säsongen varit Chelseas bäste spelare! Vilket understryker helt vad jag säger om att åldern är inget problem för Chelsea.

Därtill kommer Carlo Ancelotti att rotera truppen på ett vettigt sätt det här året. I form spelare spelar och ingen kommer att slitas ned under den förmodligen 60 matcher långa säsongen. Spelare kommer att vilas och rehabiliteras på ett vettigare sätt än någonsin i vår historia.

Jag är inte ett dugg orolig för åldern på vår trupp. Det är kvalitetsålder, erfarenhet och fotbollsadel på yttersta nivå även om de föddes på 70-talet.

Därtill har vi en ytterst lovande grupp ungdomar som kommer bakifrån. Inte minst den nu skandaldrabbade Gael Kakuta. Stackarn som får stå syndabock för detta. Ingen spelare förtjänar att utnyttjas som bricka i de giriga klubbarnas spel. Och hade Kenyon och Arnesen erbjudit Lens ersättning istället för att sätta hårt mot hårt i kontraktsfrågan hade det här aldrig hänt. Lens är ute efter pengar inget annat. Liksom Rennes och Le Havre som nu anklagar Manchesterklubbarna City och United för samma sak. Lägg noga märke till att det är enbart franska klubbar (förutom för Sion) som gör de här anklagelserna, då de är de som har lägst ålder för proffskontrakt och dessutom tillämpar de i mitt tycke högst tvivelaktiga för-kontrakten. För att inte tala om ATPPT Marseille eller vad de heter, som inte ens är en klubb utan en förening som påminner om korpen för ungdomar, eller en stor ungdomsgård med pilkastning och fotboll på programmet. Några som absolut inte har ett enda rätt ang Jeremy Boga utan bara producerar nog med varm luft för att hålla en flotta av varmluftsballonger i luften.

Vi har elva spelare utlånade till olika klubbar i England- Holland. Nästan alla gör mycket bra ifrån sig. De är alla i 20-årsåldern och rimligt kommer flera av dem att vara mycket konkurrensfärdiga nästa säsong. Ett transferembargo kan faktiskt komma dem till stor hjälp då den ryggradsmässiga inställningen att man köper nytt därmed inte sätter hinder i vägen för dem. En del tycker synd om Ancelotti för att han inte kan köpa spelare till fortsatt framgång (och ni vet alla att jag redan är övertygad om att om domarna tillåter vinner vi inte bara Champions League utan även Premier League i år, embargo eller inte). Om Carletto är lika intelligent och härlig som jag tror, kommer han bara att se det här som en utmaning.

Dessutom har vi ungdomar kvar i klubben som Cummings, Melis med flera som utan tvekan kan bli aktuella för spel framöver. Redan annonseras att Chelsea ska ändra policy i Carlin Cup och inte spela bästa laget utan spela ungdomar. Något jag ser som OERHÖRT POSITIVT.

Det är inte alltid dåligt att inte ha helt fria händer utan tvingas använda sig av kreativitet och uppfinningslust. Det är inte automatisk de filmer som har störst budget som blir bäst filmer. Oftast är de, just det, bara dyrast. Heaven's Gate, Waterworld etc.

Jag tror att embargot kvalitetsmässigt kan innebära ett lyft för Chelsea som klubb. PR-mässigt betydligt mindre så, men vi får finna tröst i att skulle FIFA behandla alla klubbar som de behandlat oss kommer ingen Champions League klubb få handla spelare de närmaste åren.

 

 

Lindy

 

www.sportingbet.com

www.sportingbet.com 

För fakta och initierade kommentarer om Chelsea FC