3 september 2009

Kommentar till FIFA-domen

Roma och Sion har fällts tidigare, men nu "har en bomb briserat". Journalister.... Ja, ni ser själva hur saker vinklas i artiklar och kommentarer. Platini har många gånger försökt framställa engelska klubbar och särskilt Chelsea som fotbollens död.

Vi kommer alla ihåg deras ryggradslösa agerande i samband med att solarie-Frisk kritiserades av Mourinho i en match i Barcelona. UEFA fällde Chelsea, inte för att vad Chelsea påstod vad osant om hur Frisk hade haft kontakt med Rijkaard i halvtid, för det var sant att Frisk hade pratat med honom, utan för att Chelsea hade fel om vilken plats på arenan det hela tog plats.

Vi har sett deras agerande mot Chelsea när norske domaren Tom Henning Øvrebø på egen hand lyckades missa fem solklara och ett par tveksammare straffsituationer för att till varje pris ge Barcelona chans att gå vidare på bortamål och vinna Champions League. Chelseas spelare släppte ut sin besvikelse, fel men mycket förståelig för det var förmodligen en av toppfotbollens fem sämsta domarinsatser någonsin. Ändå har Øvrebø inte straffats medan Chelsea fick spelare både avstängda och bötfällda, plus att klubben bötfälldes för en incident som UEFA inte ens kunde bevisa (inkastade föremål i form av tomma plastflaskor).

Deras senaste "korståg" är emot något de själva orsakat.

Platini, UEFA och Blatter, FiFA letar och uppmuntrar klubbar som förlorat talanger till storklubbar att anmäla och pröva sådant här samtidigt som deras tama domstol DRC tar till brösttoner och utdömer straff utan verklighetsanknytning. Vi kommer att få massor av sådana här historier framöver om CAS inte sätter ribban där den ska sitta. Samtidigt så kräver UEFA och FIFA att storklubbarna måste ha egna talanger för att delta i deras turneringar, vilket tvingar storklubbarna att värva yngre spelare som kanske borde fått stanna under sämre förhållanden i småklubbar men där den dåliga konkurrensen ändå gynnar dem i deras utveckling. UEFA och FIFA är organisationer som borde sättas i fängelse, men organisationer sätts inte i fängelse eller tvingas på något sätt stå till svars för sitt eget handlande eller vad deras verklighetsfrämmande metoder innebär.

CAS har redan tagit ned straffet för Roma i Mexes-affären.(Ungefär samma som Chelsea fick) Sion kommer säkert också att få sitt just nu frusna straff sänkt, liksom jag räknar med att Chelsea får sitt straff sänkt. Jag säger inte att fel inte begås men bakgrunden till felen är UEFA och FIFAs egna krav som är fullständigt verklighetsfrämmande och dessutom orsakar en ny sorts slaveri av unga fotbollstalanger som innan de knappt kan stava tvingas skriva på långa kontrakt utan rådgivare till hjälp. Föräldrarna får göra sitt bästa men hur ska man kunna begära att ofta fattiga och mindre väl utbildade ska kunna ge sina barn juridisk rådgivning av hög kompetens när allt ungarna vill är att få spela fotboll. Samtidigt tvingas mindre klubbar agera på det här sättet för att skydda vad de ser som sin investeringar, inte vad det i verkligheten är. Att fru Fortuna sett till att vissa talanger kommit fram just i deras område.

Gael Kakuta är ett typiskt exempel. Jag kan inte hela sanningen, även om jag hoppas det blir ordentligt utrett av CAS för den dom FIFA har avhandlat är skrämmande i sin fördomsfullhet och sin styrning från andra faktorer än fakta. Domen verkar ha oerhört lite att göra med juridiska fakta om hur Kakuta och hans föräldrar tvingades av Lens att skriva ett kontrakt som i princip gjorde honom rättslös mot fotbollsklubben Lens, trots att sådana kontrakt enligt UEFAs egna riktlinjer inte får skrivas. I England får inga professionella kontrakt skrivas före 17 års ålder. ett kontrakt som tvingade honom att skriva ett annat professionellt kontrakt när han uppnått den för de kontrakten lagliga åldern.

Chelsea förlorade i somrars utan ersättning, även om jag antar att en viss utbildningssumma kommer att betalas av West Ham, den mycket lovande spelaren Frank Nouble för att Chelsea inte hade ett professionellt kontrakt med honom då han inte var 17 år. Chelsea hade inte heller något liknande för-kontrakt som tvingade Nouble att skriva på för Chelsea när han blev "laglig". I Frankrike är samma åldersgräns 16 år. Chelsea har inte hävdat att något utom reglerna har skett eller att West Ham agerat felaktigt, vi bara får ta smällen då spelaren inte ansåg att han räckte till i konkurrensen i Chelsea

Gael Kakuta tvingades vid 14 års ålder skriva ett kontrakt med Lens för att få fortsätta spela fotboll i klubben att skriva ett s k för-kontrakt med Lens som när han blev "laglig" skulle övergå i ett professionellt kontrakt. Vad hade Kakuta för val. Lens var i princip den enda klubben han kunde spela någorlunda kvalificerad fotboll för.

När Chelsea upptäckte honom ansåg klubben uppenbarligen (och det förstår jag) att hans kontrakt inte var giltigt, utan att Kakuta hade rätt att bryta det för-kontraktet och välja vilken klubb han i framtiden skulle spela för. Kakuta och hans föräldrar ansåg också att Kakuta stod utan kontrakt och valde Chelsea som utan tvekan kunde erbjuda en bättre fotbollsutbildning än Lens. Och antagligen bättre levnadsförhållanden.

Kakuta är en jättetalang, större för varje år som gått trots att han redan drabbats av en allvarlig skada som höll honom borta större delen av förra säsongen. Självklart vill nu Lens ha en större del av kakan. Det enda rimliga i den dom som FIFA gjort är summan av utbildningsbidraget för Kakuta, dvs €130.000.

Då jag inte kan alla detaljer är kanske en avstängning av Kakuta rimlig. Jag vet inte. Dock kan det inte anses rimligt att spelaren ska betala böter påenorma €780.000 för att han lämnade Lens. Det inser FIFA också och utdömer därför gemensamt ansvar för dessa böter, med andra ord kräver de egentligen att Chelsea ska betala Kakutas böter för ett ansvar de egentligen helt lägger på den enskilde spelaren! Anmärkningsvärt!

Jag vet inte vad det här kommer att göra för Kakutas karriär. Jag fruktar det värsta då en känslig tonårig pojke säkert kan klappa ihop helt och hållet på grund av det här. I tidningarna är ju Chelseas framtid i fara för att vi inte får värva spelare på två effektiva år. Vilket förstås är rent skitsnack då vi har den bästa truppen i världsfotbollen och just nu elva utlånade unga spelare som de flesta klubbar avundas oss. Ännu fler är på gång.

Vi har redan haft en spelaraffär där slutordet ännu, många år efteråt inte är sagt. Jag talar om John Obi Mikels övergång från Lyn där spelaren av ledarna i norska Lyn tvingades skriva kontrakt med Manchester United fast han aldrig ville spela för den klubben. Lyns ledare var f d Manchester-spelare och ökända supportrar av klubben.

I det fallet höll FIFA/UEFA på att helt förstöra spelarens karriär genom att tvinga honom tillbaka till Lyn för att spela där istället. Mikel valde att stå utanför fotbollen i ett helt år istället för att få sin egen dröm att spela för Chelsea genomförd. Till slut köpte Chelsea Mikels falska kontrakt från Manchester United för 12 miljoner pund. En summa som Manchester United mycket möjligt kommer att få betala tillbaka till Chelsea. Detta därför att Lyn har faktiskt nu fällts för att tvingat Mikel skriva på för Manchester United, i en norsk domstol. Lyns ledare gjorde fel och kontraktet är att betrakta som ogiltigt. Ärendet har överklagats och alla parter avvaktar nu nästa instans domslut i ärendet. Men den troliga utgången är att Manchester United kommer att få betala tillbaka övergångssumman till Chelsea då kontraktet mellan Lyn och Manchester United var ogiltigt. Ändå vägrade UEFA/FIFA att inse sitt fel och försökte istället straffa Mikel och Chelsea.

Manchester United anklagas nu, precis som Chelsea av en fransk klubb, Le Havre för att gjort samma sak som Chelsea med en ung spelare, Pogba. På ytan verkar fallen vara mer eller mindre likadana vilket innebär att Man United också kommer att dömas till samma straff som Chelsea. Precis som Lens hävdar Le Havre att storklubben lockat till sig spelaren med övergångspengar som inte får ske enligt reglerna, klubbarna ser det mer som snack om framtida inkomster antar jag. Exakt vad är sanningen, förmodligen mittemellan - men det viktiga är att situationen har tvingats fram av UEFAs verklighetsfrämmande krav på att klubbarna måste ha ett allt större antal egna talanger i klubben. Något som framdrivit en ren rovdrift på talanger i Europa, Afrika och Sydamerika.

Det här kommer bara att eskalera, då det är ett inbyggt systemfel som FIFA, Blatter, UEFA, Platini och lallarna där har drivit fram. Jag förstår att franska klubbar är trötta på att förlora alla sina stora talanger till England, läs Arsenal, men vad ska klubbarna göra. Om de agerar som förut och låter talanger utvecklas i småklubbarna kommer de inte att få spela i de stora turneringarna därför UEFA förbjuder dem att använda spelare som är inköpta. Moment 22.

Och hur kommer Barcelonas rovdrift av 12-åringar från Sydamerika bedömas. Vid 12 får ingen ens skriva för-kontrakt....

Precis som i frågan om Eduardos bestraffning i efterhand för filmning får man åtminstone hoppas att det hela leder till en ordentlig diskussion och klara, vettiga och förnuftiga regler som klubbarna kan följa i framtiden. Som det är avgörs det här just nu av vissa ledares personliga åsikter. UEFA och FIFAs skadliga makt och inflytande på världsfotbollen måste knäckas. Det här leder bara till att storklubbarna kommer att etablera en europeisk storliga utanför alla organisationers kontroll.

Därtill tvivlar jag på att den här sortens för-kontrakt innan kontrakt får skrivas på något enda sätt kan anses lagliga. Jag hoppas febrilt på att de kommer att prövas av EU inom reglerna för arbetsrätt och personliga friheter. En spelare ska respektera kontrakt, självklart det har Mutu-fallet visat oss, men det måste finnas någon rimlighet i vilka kontrakt juridiskt ej godkända parter för tvingas gå med på.


Lindy

 

www.sportingbet.com

www.sportingbet.com 

För fakta och initierade kommentarer om Chelsea FC